Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 31. január 2020

Zbavte sa každého typu vyrážky

Každá znás túži po krásnej, bezproblémovej pleti alen málokto by čakal, že akné budeme riešiť aj po puberte. Adult acne alebo dospelácke akné je však čoraz bežnejšou záležitosťou.

Zbavte sa každého typu vyrážky

Každá z nás túži po krásnej, bezproblémovej pleti a len málokto by čakal, že akné budeme riešiť aj po puberte. Adult acne alebo dospelácke akné je však čoraz bežnejšou záležitosťou. Ako sa zbaviť každého typu vyrážky rýchlo a efektívne?

Čierne bodky

Čierne bodky alebo komedóny sú najbežnejšou formou vyrážok a v podstate ide o pór v koži, ktorý sa prirodzenou aktivitou mazových žliaz upchal. Samotná čierna bodka obsahuje mix baktérií, odumretých buniek a mazu, ktorý stvrdne a zoxiduje, čím nadobúda tmavý vzhľad. Tohto typu vyrážok je najjednoduchšie sa zbaviť, ale ich extrakciu by ste mali nechať na kozmetičky. Doma si môžete pomôcť špeciálnymi prípravkami,

Riešenie: Kyseliny

Kyselina salicylová pomáha uvoľňovať nečistotu v póroch a preniká dostatočne hlboko na to, aby vytiahla aj tvrdohlavé čierne bodky. Striedať ju môžete s retinolom, ktorý pomáha s bunkovou výmenou.

 

Biele vyrážky

Tento typ vyrážky sa nazýva aj uzatvoreným komedónom, čiže ide o upchatý pór, ktorý vznikol pod najvrchnejšou vrstvou pokožky, preto nezoxidoval a nemá čiernu, ale bielu farbu. Nebývajú zapálené, preto by nemali ani veľmi bolieť.

Riešenie: Antibakteriálne prípravky

Tak, ako v prvom prípade, pomôžu vám kyselina salicylová a retinol, ale aj antibakteriálne prípravky ako čajovníkový olej, ktorý ničí baktérie.

 

Zapálené červené vyrážky

Keď sa do prekvitajúcej vyrážky primiešajú zlé baktérie, vznikne nahnevaná, zapálená vyrážka, ktorá na dotyk boli a nedá sa poriadne ani vytlačiť. Je napuchnutá, avšak lákavá na vytláčanie, ktoré však môže viesť ku jazvám.

Riešenie: Hydrokortizón

Ak nezaberajú klasické prípravky ako čajovníkový olej, kyselina salicylová či retinol, vyskúšajte starý-dobrý hydrokortizón, ktorý tlmí zápaly. Nájdete ho v každej lekárni a stojí pár drobných. V prípade, že sa vyrážka po týždni nevytratí alebo nezmenší, navštívte dermatológa alebo kozmetičku.

Hormonálne akné

Tento typ vyrážky postihuje často ženy v dospelom veku a vyskytuje sa v období vysokého stresu, prípadne okolo „našich dní“. Vo väčšine prípadov ide o manažovateľné akné, ktoré vzniká v dôsledku hormonálnej nevyrovnanosti.

Riešenie: Pupalkový olej

Základ pri tomto type vyrážky je dosiahnuť hormonálnu rovnováhu. Výživový doplnok pupalkový olej pomáha práve s týmto a navyše sa stará o krásne vlasy a nechty. Hormonálne akné v horších štádiách však musí riešiť dermatológ pomocou špeciálnych liečiv na predpis.

 

1621

Súvisiace články