Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 23. august 2019

Podprsenky: Nosiť či nenosiť?

Nosenie podprsenky je osobná voľba každej ženy, aj keď v dnešnej dobe bojuje za #freethenipple filozofiu množstvo známych osobností vrátane modeliek a herečiek. Či už patríte k jednému táboru alebo druhému, my sme sa pozreli na nosenie podprsenky zo zdravotného hľadiska.

Podprsenky: Nosiť či nenosiť?

Nosenie podprsenky je osobná voľba každej ženy, aj keď v dnešnej dobe bojuje za #freethenipple filozofiu množstvo známych osobností vrátane modeliek a herečiek. Či už patríte k jednému táboru alebo druhému, my sme sa pozreli na nosenie podprsenky zo zdravotného hľadiska. Je lepšie nosiť alebo nenosiť?

V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že v tejto sfére neprebehlo množstvo výskumov, avšak jeden z tých väčších podnikla Centre Hospitalier Universitaire de Besancon vo Franúczsku na čele s profesorom Jean-Denis Rouillan. Sledovala 300 žien vo veku 18-35 rokov, medzi ktorými boli, ktoré nosili podprsenku a tie, ktoré nie. Táto štúdia prebiehala počas celých 15 rokov a preukázala, že ženám nenosiacim podprsenky sa pri každoročnom meraní pozdvihli bradavky o 7mm. Okrem toho mali prsia týchto žien značne menej strií. Profesorovi sa tiež podarilo vyvrátiť odveký mýtus, že prsia bez podprsenky ovisnú, štúdia dokázala pravý opak. Prsia žien, ktoré nenosili podprsenky mali lepšie vyvinuté prsné svalstvo, ktoré sa stará o pevnosť pŕs. Na svedomí to má zrejme postoj žien bez podprseniek, ktorý je značne rozdielny oproti postoju v podprsenke.

Podľa tejto štúdie tiež platí, že čím dlhšie tínedžerky nebudú nosiť podprsenky, tým lepšie sa ich poprsie vyvinie. Nenosenie totiž stimuluje produkciu kolagénu a elastínu, vzhľadom na to, že prsia sú nútené vytvárať si vlastnú oporu. Okrem tejto štúdie sa podprsenkám a ich zdravotným výhodám či nevýhodám nevenovali ďalšie významné štúdie a na to, aby sme mali presnejší obraz o tom čo je pravda by mala byť samotná vzorka žien omnoho väčšia.

Na druhej strane, 80% žien pravidelne nosiacich podprsenky, nosí nesprávnu veľkosť. A to zdravé určite nie je. Nesprávne veľkosť môže byť nielen bolestivá, môže mať na svedomí problémy s chrbticou.

Či už sa rozhodnete nosiť alebo nenosiť podprsenky, isté si môžete byť v tom, že chodenie „naostro“ vám neuškodí.

2052

Súvisiace články