Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 20. august 2019

Kyselina mliečna: Čo by ste o nej mali vedieť

Okyselinách sa dnes hovorí veľa ačasto, mnohí si bez nich nevedia predstaviť svoje denné beauty rutiny. Kedysi boli doménou kozmetických salónov, dnes ich smelo používame aj vpohodlí domova.

Kyselina mliečna: Čo by ste o nej mali vedieť

O kyselinách sa dnes hovorí veľa a často, mnohí si bez nich nevedia predstaviť svoje denné beauty rutiny. Kedysi boli doménou kozmetických salónov, dnes ich smelo používame aj v pohodlí domova. Na scéne je ich mnoho, no na výslnie sa prebíja nový typ kyseliny, ktorý ocenia aj tí z nás, ktorí majú citlivú pokožku. Predstavujeme vám kyselinu mliečnu.

Čo je kyselina mliečna?

Kyselina mliečna patrí do skupiny AHA (alfa-hydroxy acid) kyselín. Je známa svojou schopnosťou urýchľovať bunkovú výmenu, ale aj s výživnými vlastnosťami. Získava sa z mlieka alebo z ovocného cukru a oproti iným kyselinám (napríklad kyseline glykolovej) má menšie molekuly. To znamená, že nedokáže preniknúť tak hlboko ako oni a nespôsobuje ani takú výraznú precitlivenosť a pálenie.

Ako dokáže pomôcť?

Aj keď je značne jemnejšia ako iné AHA kyseliny, stále dokáže odviesť skvelú prácu. Pomôže s rôznymi problémami od akné cez hyperpigmentáciu až po vrásky či psoriázu. Odstraňuje vrchnú časť kože, vrátane odumretých buniek a odhaľuje tak novú, krajšiu vrstvu, no pritom nepáli.

Naše tipy:

sunday rileyKyselina mliečna Sunday Riley the ordinaryKyselina mliečna The Ordinary

Pre koho je určená?

Kyselinu mliečnu môžu používať rôzne typy pleti, no zbystrieť by mali najmä všetci s citlivou, reaktívnou alebo suchou pokožkou, prípadne tí, ktorí vyskúšali iné kyseliny a pripadali im príliš silné. Vďaka veľkosti molekúl nepodráždi ani citlivú pleť, no pritom poskytne dôkladnú exfoliáciu porovnateľnú s inými kyselinami. Ak ste uvažovali o vyskúšaní nejakej kyseliny, určite začnite touto.

Ďalšie využitie

Okrem toho, že sa kyselina mliečna využíva ako priama kyselina, býva zložkou v ďalších produktoch, ktoré čistia nielen pleť ale aj kožu na tele. Dokáže totiž pomôcť aj pri ekzémoch či kožných problémoch ako je keratosis pilaris, čiže folikulárnej keratóze. Vyskytuje sa aj v krémoch na ruky a na chodidlá, čo z nej robí ideálny komponent na dosiahnutie hebkej a jemnej pokožky nielen na rukách, ale aj na tele.

Naše tipy:

ameliorateExfoliačné telové mlieko Ameliorate la rocheZjemnňujúce telové mlieko La Roche Posay

Foto: archív značiek

19629

Súvisiace články