Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 8. december 2019

Aké sú benefity kryoterapie?

Dnes vmene krásy existuje množstvo procedúr, zákrokov či aktivít, ktoré majú zaručiť mladšiu pleť, pevnejšie telo, či zdravší organizmus. Kryoterapia je na tej konzervatívnejšej stránke, no mnoho ľudí ani nevie, aké sú jej benefity.

Aké sú benefity kryoterapie?

Dnes v mene krásy existuje množstvo procedúr, zákrokov či aktivít, ktoré majú zaručiť mladšiu pleť, pevnejšie telo, či zdravší organizmus. Kryoterapia je na tej konzervatívnejšej stránke, no mnoho ľudí ani nevie, aké sú jej benefity. Ak celú zimu strávite v pohodlí domova, zababušení v najhrubšej deke a s čajom v ruke, môže to byť pre vás poriadna makačka, avšak výsledky stoja za to.

Kryoterapia je krátkodobé vystavenie organizmu extrémnej zime. Táto aktivita má ohromujúce benefity nielen pre naše telo, pleť, ale aj celkové zdravie. Kryoterapia doslovne znamená terapia chladom a delí sa na lokálnu a celotelovú. Pri lokálnej vystavujete chladu iba niektoré časti tela a pri celotelovej vchádzate do ľadovej jaskyne s -90 stupňami, kde sa zhruba 3 minúty (skúsenejší aj dlhšie) prechádzate a čakáte na to, kedy vás z tejto zimy vykúpia. Samozrejme nie je to také zlé, keďže ide o veľmi krátky pobyt v suchom, studenom prostredí, je to zvládnuteľné.

Aké sú benefity kryoterapie?

Štúdie poukazujú na množstvo pozitívnych vplyvov kryterapie. Na jednej strane sa bežne využíva n regeneráciu svalstva (pravidelne ju vykonávajú vrcholoví športovci), okamžite vypína kožu, dlhodobo ju vyhladzuje, prečisťuje hlavu a v neposlednom rade vyplaví obrovské množstvo endorfínov. Pri dlhodobom vykonávaní kryoterapie môžete čakať účinky ako zvýšenie prirodzenej rýchlosti metabolizmu a protizápalové účinky, ako aj zlepšenie imunity. Okrem toho tiež pomáha so sústredením a kvalitou spánku, ale aj stimuluje tvorbu kolagénu, čím vyhladzuje vrásky a omladzuje pokožku.

Ako to prebieha?

Pri celotelovej krytoerapii vojdete do ľadovej miestnosti, zväčša máte na sebe podkolienky, rukavice a rúšku na ústach a nose, aby sa vám pohodlne dýchalo. Počas svojho pobytu sa v komore prechádzate, môžete sa naťahovať, urobiť pár drepov alebo jednoducho skákať, ak vám to pomôže zvládať zimu. Dôležité je sústrediť sa na vlastný dych a prekonať prvotný šok z chladu. Po chvíľke zvýšeného tepu budete cítiť, ako sa vaše telo upokojuje a vyrovnáva sa s extrémnym chladom. Touto aktivitou posilňujete parasympatický nervový systém, a po niekoľkých procedúrach budete cítiť, že lepšie zvládate stres, dokážete sa v práci lepšie sústrediť a v noci sa vám lepšie spí.

Ako často?

Frekvencia závidí od vašich možností, ale aj zamestnania či životného štýlu. Bežný človek uvidí rozdiel aj pri jednej procedúre za týždeň, no aktívnejší, športovec by vyžadoval aj dve-tri procedúry za týždeň. V tomto sa určite poraďte so svojim lekárom alebo odborníkmi v kryokomore.

1442

Súvisiace články