Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 12. september 2016

Nedarí sa vám schudnúť? Skúste to takto

Plavková sezóna je už našťastie za nami. Ale ak ste sa boli túto sezónu kúpať len párkrát kvôli tomu, že ste sa v plavkách necítili dobre kvôli svojej váhe, nečakajte s chudnutím do ďalšieho leta.

Nedarí sa vám schudnúť? Skúste to takto

Plavková sezóna je už našťastie za nami. Ale ak ste sa boli túto sezónu kúpať len párkrát kvôli tomu, že ste sa v plavkách necítili dobre kvôli svojej váhe, nečakajte s chudnutím do ďalšieho leta. Jasné, pre niekoho je skvelou motiváciou to, že sa blíži čas kúpania, ale načo zbytočne čakať? Ak chcete urobiť niečo pre seba, skúste to takto.

Základné pravidlo

Ak chcete účinne chudnúť, musíte si uvedomiť jedno základné pravidlo – každý deň musíte spáliť minimálne o jednu (ideálne výrazne viac) kalóriu viac ako množstvo kalórií, ktoré ste počas dňa prijali vďaka jedlu. Nezáleží na tom, koľko zelenej kávy vypijete, dôležité je, aby ste príjem a výdaj kalórií mali pod kontrolou.

Zmeňte si jedálniček

Chudnúť môžete aj vtedy, ak budete celý deň jesť hot dogy a zmrzlinu, problém je však v tomu, že by ste museli celý deň behať s 10-kilovým závažím na chrbte, aby ste spálili toľko energie, aby ste spálili viac energie, ako jej prijmete. Preto znížte príjem sacharidov vo vašom jedálničku, to je základ – prestaňte jesť sladkosti a radšej si dajte sušené ovocie, keď budete mať chuť na sladké a miesto príloh ako knedľa, hranolky či cestoviny začnite jesť čerstvú zeleninu. Toto je najúčinnejšie riešenie, ako znížiť príjem sacharidov.

Zlepšite si metabolizmus cvičením a pravidelným jedením

Ak si myslíte, že máte zlý metabolizmus, ktorý by mohol pracovať lepšie, môžete mu pomôcť. Nepotrebujete k tomu žiadne zázračné doplnky výživy, začnite tým, že budete pravidelne cvičiť. A je jedno, či to bude jóga na žinenke, turistika v prírode, plávanie v bazéne alebo ohýbanie železa v posilňovni. Dôležitá je zvýšená pohybová aktivita. A keď k tomu pridáte pravidelné stravovanie v rozumných dávkach, ste na správnej ceste naštartovať svoj metabolizmus.

Aeróbne činnosti sú dôležité

Aeróbne činnosti sú pre telo pri chudnutí dôležité, ide o tzv. kardio cviky – vykonávate aktivitu, pri ktorej ste zadýchaná a tep vám stúpne na cca 150 úderov srdca za minútu. Kardio cviky by ste mali robiť aspoň 2x týždenne minimálne 45 minút. Medzi najlepšie kardio patrí beh – posilníte si srdcovo-cievny systém, prečistíte si hlavu a bojujete tak proti depresii a navyše si precvičíte takmer každý jeden sval na tele.

Úspech máte v hlave

Aby ste to dotiahli do úspešného konca, musíte si to správne nastaviť v hlave. Sú dni, keď sa vám nechce ísť cvičiť, preto zbytočne nerozmýšľajte, oblečte sa, obujte tenisky a choďte si von zabehať. Ak máte problém s motiváciou, pustite sa do chudnutia s vašou najlepšou kamarátkou, s ktorou si zasúťažite, kto skôr zhodí 3 kg. Ľudia sú súťaživí a ako motivácia to je super. Nezabudnite však ani na odmeny – odmeňte seba tým, že si raz za dva týždne doprajete jedlo, na ktoré máte chuť. A rozmaznávajte telo regeneráciou, ktorá je veľmi dôležitá pri zvýšenej fyzickej námahe – choďte na víkendový pobyt do maďarských kúpeľov alebo sa dobre vysaunujte. Ak sa budete držať týchto rád, zvládnete to.

Zdroj: Seocentrum

    1363

    Súvisiace články