Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

archive / 30. máj 2014

V záhrade zo zlata a drahokamov

Ruže majú podmanivú silu ako žiadne iné kvety. Sú silné, nádherné a fascinujúce.

V záhrade zo zlata a drahokamov

30.5.2014

Ruže majú podmanivú silu ako žiadne iné kvety. Sú silné, nádherné a fascinujúce. Ruže hovoria univerzálnym jazykom, ktorý otvorí všetky dvere, ľahko prekračujú hranice aj kontinenty. Botanici aj návrhári dodnes obdivujú ich neuveriteľné podoby.

Ako naozajstná múza, táto kráľovná kvetín sprevádza a inšpiruje výtvory značky Piaget. Vďaka predstavivosti vizionára Yves Piageta sa v celej svojej nádhere transformovala do mnohých okázalých šperkoch z jeho dielne. Ruže boli vždy súčasťou rodinného podniku Piaget. Yves Piaget ich spomenul aj vo svojej knihe spomienok: „Pre mňa ruže znamenajú detstvo. Dobre si pamätám svoje prvé vzrušenie z krásy divokej ruže rastúcej slobode vo voľnej krajine.
piagetRose3060M
Yves Piaget Rose

V roku 1960 sa ruže – motív tak drahý srdcu Yves Piageta – začali objavovať v kolekciách hodiniek a šperkov rafinovane vykladaných diamantovými zlatými lístkami. Jeho láska k ružiam ešte viac vzrástla, keď sa stal v roku 1976 členom poroty v súťaži Geneva International New Rose a mal výsadu udeľovať laureátom vzácnu trofej – zlatú ružu v životnej veľkosti z 18-karátového zlata vytvorenú v dielňach Piaget. Jeho vášeň pre tieto úžasné kvety bola ocenená v roku 1982, keď víťaz súťaže, ktorý vypestoval slávne ruže Meilland, ich pokrstil ako „Yves Piaget ruže". Zrodila sa legenda!

Od vášne k patronátu
Ruža má históriu, ktorú je Piaget odhodlaný zachovať. Stal sa preto patrónom projektu obnovy bývalej ružovej záhrady Château de Malmaison čím prispieva k obnoveniu najkrajších svedectiev lásky k ružiam. Rekonštrukcia sa koná v rámci prípravy na 200. výročie úmrtia cisárovnej. Žena, ktorú Napoleon premenoval na Josephine, mala od narodenia veľkú záľubu v ružiach aj vďaka svojmu krstnému menu Rose. Zbierka v Malmaison sa stala jednou z najkrajších a závideniahodných v Európe - predstavovala asi 250 rôznych odrôd ruží.

83-012524
vľavo: Portrét cisárovnej Jozefíny podľa Firmin Massot © RMS
vpravo: Botanické ilustrácie podľa PJ Redouté © RMS

Malmaison Múzeum prinesie túto zbierku opäť. Na konci rekonštrukcie bude prezentovať 750 ružových kríkov a umožní tak prežiť Josephininu vášeň pre ruže aj dnešnej verejnosti.

88-004179
Zámocké záhrady - pohľad na zadnú Malmaison, PJ Petit © RMN

Jedinečná udalosť pre jedinečnú ružu
Dňa 5. júna 2014 Piaget oslávi svoj druhý ročník PIAGET ROSE DAY, špeciálne rendez - vous po celom svete bude sláviť Piagetovu vášeň pre ruže, jej kultové postavenie v histórii slávneho Maison, ako aj nekonečný zdroj tvorivej inšpirácie.


Pri tejto príležitosti budú organizované v butikoch Piaget alebo v iných magických miestach po celom svete rôzne aktivity a podujatia. V tento vzácny deň na počesť výraznej ruže budeme mať príležitosť spoznať kolekcie, ktoré boli kráľovnou kvetín inšpirované.
Dňa 5. júna 2014 nadíde čas pozerať sa na svet očami Piaget. Kolekcia Piaget Rose sľubuje zážitok, ktorý si zapamätáte navždy.

PIAGET ROSE DAY prináša na Slovensko klenotníctvo SHERON.
www.sheron.sk 

pripravila: Jana Zajasenská
zdroj: Sheron

 

    5465

    Súvisiace články