Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 4. január 2013

Pánsky dress code: dark suit, informal a casual

V predchádzajúcej časti článku o zásadách dress code sme si priblížili pravidlá typov black tie a white tie. Poradíme vám, ako sa spoločenskému faux pas vyhnete aj v prípade ďalších usmernení na pozvánkach.Louis Vuitton Louis VuittonDark suitZnamená oblečenie, v ktorom sa muži zo sveta obchodu pohybujú aj cez deň, teda tmavý oblek s kravatou a svetlou košeľou.

Pánsky dress code: dark suit, informal a casual

4.1.2012

V predchádzajúcej časti článku o zásadách dress code sme si priblížili pravidlá typov black tie a white tie. Poradíme vám, ako sa spoločenskému faux pas vyhnete aj v prípade ďalších usmernení na pozvánkach.

dress_code_2_01_louis_vuitton
Louis Vuitton

dress_code_2_02_louis_vuitton  Louis Vuitton
 
Dark suit

Znamená oblečenie, v ktorom sa muži zo sveta obchodu pohybujú aj cez deň, teda tmavý oblek s kravatou a svetlou košeľou. Pozor, košeľa s krátkym rukávom sa nepovažuje za formálny odev a nepatrí do nej kravata, takisto sa nehodí k obleku! Zvýšenú pozornosť venujte aj golierom na gombíky, takáto košeľa sa považuje za voľnočasovú a gombíky plnia praktickú úlohu, aby si golier udržal tvar aj pri rozopnutí košele. Formálne poltopánky by mali byť z jedného kusa kože s vnútorným viazaním. Topánky vždy ladíme s opaskom, ktorý by vám mal sedieť na tretej dierke. Vtedy je dĺžka správna. Ponožky voľte čierne, iba pri menej formálnych príležitostiach je možné oživiť oblek farebnými ponožkami, čo je veľmi trendy. V každom prípade musia byť ponožky dostatočne dlhé, pretože pri sede nesmie byť v žiadnom prípade vidieť odhalené lýtko. Na formálne príležitosti sú ako šperky vhodné manžetové gombíky, elegantné hodinky a snubný prsteň, ostatné šperky radšej nechajte doma.

dress_code_2_03_oblecenieNeformálny štýl: oblek a kravaty Bizzare, topánky Baťa
 
Odložiť či neodložiť?

Ak má džentlmen košeľu s kravatou, musí mať oblečené sako. Odkladanie saka sa dá akceptovať len vo výnimočných prípadoch a musí požiadať o zvolenie prísediace dámy.

Ako si zapnúť sako?
Nedajte sa zahanbiť a zapínajte si sako správne! Posledný gombík sa nezapína.
Rovnako majte na pamäti, že v sede je jednoradové sako vždy rozopnuté.

Žaket
Oblečením najvyššej úrovne na denné potreby je žaket. Sako aj nohavice bývajú v tomto prípade čierne. Vesta sa nosí sivá alebo béžová a košeľa výhradne biela s klasickým golierom. Motýlik sa k žaketu nenosí. K tejto košeli sa nosí buď šatka – plastrón, alebo šitá kravata – regata. Najlepšou voľbou je sivá kravata. K žaketu patria čierne kožené topánky.

Informal
Niektoré príručky označujú, že „informal" a „dark suit" predstavujú to isté, dokonca niektorí muži sa nazdávajú, že ide o neformálne oblečenie. Skutočnosť je taká, že tento dress code sa využíva väčšinou na podujatiach, ktoré sa konajú cez deň. Oblek v tomto prípade nemusí byť bezpodmienečne tmavý, ako je to v prípade „dark suit". Vo všeobecnosti platí pravidlo, že čím je viac hodín, tým je oblek tmavší.

dress_code_2_04_ermenegildo_zegna dress_code_2_05_corneliani dress_code_2_06_ports_1961
Zľava doprava: 1. Ermenegildo Zegna, 2. Corneliani, 3. Ports 1961

Casual
Znamená voľnočasové alebo aj neformálne oblečenie. Pri oficiálnych povinnostiach býva tento dress code zriedkavý, zväčša ide o firemné výlety, barbecue a podobne...
Dôležité je vedieť, že ak nie je na pozvánke uvedený pokyn na oblečenie, platia pravidlá ako pre „dark suit". V prípade akýchkoľvek nejasností, ktoré sa týkajú či už vhodného oblečenia, alebo iných otázok, kontaktujte hostiteľa. Nie je hanbou doplniť si a skonkretizovať informácie o plánovanej udalosti. Ak vám všetko priblíži a vysvetlí, je potrebné tieto pokyny dodržať! Prísť oblečený v inom ako v požadovanom odeve je v spoločenskej sfére veľké faux pas a môže to vážne ohroziť vašu reputáciu.

text: Jakub Kubica
foto: archív značiek, GoRunway


 

    12132

    Súvisiace články