Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 25. december 2012

Páni, ovládate zásady dress code?

Oficiálne pozvánky na spoločenské udalosti mávajú zvyčajne v dolnej časti informáciu o tom, aké spoločenské oblečenie sa pre danú príležitosť vyžaduje. To býva uvedené za magickou formulkou DRESS CODE a môže byť definované rôznymi výrazmi.

Páni, ovládate zásady dress code?

25.12.2012

Oficiálne pozvánky na spoločenské udalosti mávajú zvyčajne v dolnej časti informáciu o tom, aké spoločenské oblečenie sa pre danú príležitosť vyžaduje. To býva uvedené za magickou formulkou DRESS CODE a môže byť definované rôznymi výrazmi.

DressCode1_01_ermenegildo-zegnaErmenegildo ZegnaAk sa chcete vyhnúť spoločenskému faux pas, mali by ste dress code dodržať. Povieme si teda niečo o jednotlivých typoch a výrazoch na pozvánkach, tentoraz black tie a white tie.

Black tie
Alebo „cravate noire" znamená pre pánov smoking, čierny alebo modročierny oblek osobitého strihu. Smokingové sako má lesklé chlopne a môže byť jednoradové alebo dvojradové, aj keď panuje mylný názor, že dvojradové je slávnostnejšie. Smokingové nohavice majú jeden lesklý lampas. Súčasťou môže byť čierna vesta z podobného materiálu s okrúhlym výstrihom. Nevyhnutne k nemu však patrí biela košeľa so stojačikovým golierom a dvojitými manžetami, manžetové gombíky a hladké čierne poltopánky. Dôležitý je čierny motýlik. Niekto sa môže z názvu „Black tie" mylne nazdávať, že ide o čiernu kravatu, čo je samozrejme chyba. Na menej oficiálne príležitosti môžete nosiť aj motýliky iných farieb. Pozor, smoking sa smie nosiť až po osemnástej hodine!

DressCode1_02_AsosDressCode1_03_Asos
Asos

Vedeli ste, že...
...pôvodne sa smokingové sako používalo v Anglicku na prezlečenie, keď išli páni na cigaretu do vedľajšej miestnosti, vyhradenej na túto činnosť. Pred návratom k stolu sa prezliekli spať do fraku, aby neobťažovali dámsku spoločnosť cigaretovým zápachom.

DressCode1_06_viazanie_AsosPravý džentlmen si vie uviazať svoj motýlik a nikdy nepoužíva zapínacie motýliky uviazané napevno.
1. Začnite s jedným koncom o 3 cm kratším.
2. Dvakrát preložte kratší koniec.
3. Pritiahnite si motýlika ku krku ťahaním dlhšieho konca.
4. Dajte dlhší koniec pred kratší a preložte ho na polovicu.
5. Prevlečte ho cez slučku za predným motýlikom.
6. Zatiahnite oba konce pre dokonalý tvar.

White tie
Je kódom pre frak, najelegantnejší oblek pre pánov. Dnes je, žiaľ, už len veľmi málo príležitosti na jeho uplatnenie. Na pozvánke sa označuje tiež ako „cravate blanche". Pozostáva z čierneho jednoradového fraku s lesklými chlopňami, ktorý sa nezatvára, z nohavíc s dvomi lesklými lampasmi a z vesty s „véčkovým" výstrihom. Osobitná biela košeľa má jednoduché manžety a zosilnenú náprsnú časť. Ponožky sa k fraku nosia čierne, topánky lakové a taktiež čierne. Motýlik je vždy biely, ak by ste zvolili čierny, mohlo by dôjsť k nedorozumeniu a ostatní hostia by vám odovzdávali dopité poháre, a to preto, lebo čierny motýlik je určený výlučne pre obsluhu.

text: Jakub Kubica
foto: archív značiek, GoRunway




 

    7672

    Súvisiace články