Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Video / 11. marec 2020

Festival udržateľnej módy vo Westfield Chodov otvoril Daniel Lismore

Ako dokáže udržateľnosť fungovať vmódnom priemysle? Aj túto otázku si kladie Festival udržateľnej módy, ktorý prebieha počas marca vnákupnom centre Westfield Chodov vPrahe.

Festival udržateľnej módy vo Westfield Chodov otvoril Daniel Lismore

Ako dokáže udržateľnosť fungovať v módnom priemysle? Aj túto otázku si kladie Festival udržateľnej módy, ktorý prebieha počas marca v nákupnom centre Westfield Chodov v Prahe. Jeho cieľom je inšpirovať k zodpovednejšiemu vzťahu k oblečeniu. Celú akciu otvoril excentrický britský dizajnér Daniel Lismore.

Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že zodpovedný konzum a udržateľnejšie riešenia sú nevyhnutnou súčasťou nielen módneho biznisu, čo núti samotné značky a dizajnérov hľadať nové biznis modely. Aj vďaka tomu mnohí z nich prechádzajú na recyklované materiály, etickú výrobu a redukujú odpad vznikajúci pri výrobe. Podľa štúdie Ako nakupujeme: Budúca dekáda je pre 86% „Čechov dôležité, aby bola pre predajcu aj výrobcu udržateľnosť prioritou“ a predpokladáme, že v prípade Slovenska budú priority podobné. Preto sa obchodný dom Westfield Chodov rozhodol usporiadať festival zameraný na udržateľnú módu a životný štýl, ktorý bude prebehať od 8. do 29. marca.

„Vo vzťahu k našim nájomcom, dodávateľom aj prevádzke samotnej budovy vždy hľadáme čo najzodpovednejšie riešenia. Teraz sme sa rozhodli predstaviť našim zákazníkom otázku udržateľnej módy a to, čo najjednoduchšie. Pomocou konkrétnych príkladov vysvetlíme rôzne prístupy k udržateľnosti a zákazníkom ukážeme, ako k nej môžu sami jednoduchšie pristupovať,“ hovorí Petra Valentová, marketingová manažérka Westfield Chodov. Súčasťou festivalu tak bude napríklad aj workshop módnej návrhárky Kamily Vodochodskej, ale aj workshop spisovateľky a zakladateľky nadácie Be Charity, Báry Nesvadbovej. Medzi vystavujúcimi nájdete rôzne udržateľné značky alebo produkty vrátane Les Goodies, SUTU, Living Store či Vidda Fashion. Celý program Festivalu udržateľnej módy nájdete na www.westfieldchodov.com.

 MG 9647

Slávnostné otvorenie festivalu prebehlo 7.marca, ktorého sa zúčastnil aj extravagantný umelec, dizajnér a stylista Daniel Lismore. „Pri tvorbe svojich návrhov, ktoré balansujú na hranici odevov, textilnej sochy či brnení, hojne využívam odpadové materiály. Dni, niekedy aj mesiace potom aranžujem bok po boku šperky, dokiaľ nemám pocit, že je všetko na svojom mieste. Tento kontrast ma baví hlavne preto, že nie rozpoznateľný. Veci totiž nemusia byť drahé a už vôbec nie nové na to, aby boli krásne. Preto si myslím, že zo súčasného trendu sa nevyhnutne stane masová záležitosť a to je dobré,“ hovorí Daniel Lismore. Svoju kariéru začínal ako fotograf, neskôr sa stal modelom, no známym sa stal aj svojim nekonvenčným spôsobom života. Hovorí, že svoj život žije ako umelecké dielo, a bežne ho na verejnosti môžeme vidieť vo vlastných modeloch na hranici haute couture. Tvorí z odpadových materiálov a je zároveň aj ekologickým aktivistom. My sme mali možnosť prehodiť s Danielom pár slov a opýtali sme sa ho nielen na jeho tvorbu, ale aj na udržateľnosť v móde. Viac vo videu ⬇️

Rozhovor viedol Milosh Harajda

Video: Momenty Production

948

Súvisiace články