Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

archive / 1. september 2021

Travel Stories s Ivanou Gáborík

Leto každý rok prejde akosi rýchlejšie v porovnaní s inými ročnými obdobiami. Letné prázdniny sú už fuč a zostávajúcé letné dni sa nám krátia.

Travel Stories s Ivanou Gáborík

My sme sa však rozhodli na cestovanie a letné dovolenky pospomínať a navzájom sa inšpirovať, aj napriek tomu, že v dnešnej dobe cestovanie úplne ľahké nie je. V rozhovore s Ivanou Gáborík sa dozviete, ako strávila svoje leto, na aké destinácie najradšej spomína a aké cestovateľké sny by si rada splnila.

 

ivana gáborik rozhovor cestovanie interview dovolenka leto cestovateľská inšpirácia@iversanns

Ako si strávila toto leto?

Leto som spolu s rodinou trávila viac - menej v Chorvátsku. Snažila som sa skÍbiť materské povinnosti spolu s pracovnými na pobreží Jadranského mora.

 

Aká je tvoja obľúbená dovolenková destinácia a prečo?

Miest, ktoré mi učarovali je určite viacej ako len jedno. Na popredných priečkach majú právom miesto Maledivy. Koralové ostrovy, priezračné lagúny a signifikantný biely piesok zanechali hlbokú stopu aj v mojej cestovateľskej duši. Ich jedinečnosť som však dokázala oceniť až neskôr. Pretože v mladosti sa mi žiadalo viac akcie. Teraz si viem užívať pokoj a kľud, ktorý tam vládne. Ďalšia destinácia, ktorá sa mi vybaví pri tejto otázke je určite Kuba. Je iná, odlišná. Vo vzduchu je zvláštne fluidum a všade navôkol cítiť radosť zo života, ktorá je nákazlivá. Asi to je jeden z dôvodov, prečo na to čarovné miesto tak rada spomínam. A na čo určite tiež nezabudnem je Hawaii. Nádherná zelená džungľa, sopky a pláže o akých sa mi ani nesnívalo. Miesto, kde surfovanie nie je šport ale životný štýl.

 

More alebo hory?

Úprimne? Milujem oboje rovnako. Čerpať vitamín D na pláži je pre mňa predstavou ideálne stráveného leta. Ale rovnako tak sa teším na zasnežené hory, lyžiarske zjazdovky a horúci čaj. Posledné dva roky som kvôli tehotenstvu a neskorším pandemickým opatreniam lyžiarsku sezónu neabsolvovala. Ale verím, že tento rok sa mi to podarí.

 

Ako vyzerá tvoja ideálna dovolenka?

Som skôr aktívny človek. Dlho neobsedím a teda nepoležím na lehátku ☺ Rada spoznávam nové miesta, v múzeách sa oboznámim bližšie s históriou. A keďže nepohrdnem miestnou kuchyňou, snažím sa do programu vtesnať aj pohybové aktivity. Ak mi to čas a hlavne Bella (pozn. Ivanina dcérka) umožnia.

 

Aký typ cestovateľa si? Plánuješ vopred alebo robíš spontánne rozhodnutia? Ako prebieha tvoj proces plánovania?

Túto cestovateľskú stránku zastrešuje môj manžel. Vo svojich rozhodnutiach vie byť veľmi spontánny. Čo mi na jednej strane imponuje, ale keďže ja som „plánovací typ človeka“, občas ma to vie aj mierne vystresovať. Každopádne, tieto naše protipólne vlastnosti v konečnom dôsledku spôsobia príjemný balans a zabezpečia kopu úžasných cestovateľských zážitkov.

 

Pri cestovaní uprednostňuješ Európu alebo vyhľadávaš skôr exotiku prípadne nezvyčajné destinácie?

Bella je ešte malá, preto mi určite momentálne viac vyhovuje cestovanie po Európe. Ale keď vyrastie, tak jej radi ukážeme aj zvyšok sveta. Miesta, kde sme žili a kde jej tatino hrával hokej.

 

iversanns4@iversanns

 

Máš nejakú vysnívanú destináciu? Akú?

Vysnívanou destináciou je určite Nový Zéland.

 

Akú destináciu, ktorú si si vysnívala si už stihla navštíviť?

Je to už spomenutý Hawaii a Kuba. Sú to miesta, ktoré som túžila spoznať, nasať ich atmosféru. Realita predčila moje očakávania a o tom viac som vďačná za naplnenie tohto cestovateľského sna.

 

Je nejaká destinácia, ktorá ťa vyslovene sklamala? Ak áno, čím?

Zatiaľ som nemala takúto skúsenosť. Som otvorená novým zážitkom, poznaniam. Ak mám čas, zvyknem si niečo naštudovať o danej oblasti. A všetko nové, čo zistím, vnímam ako prínosné. Zlú skúsenosť, ktorá by mi utkvela v pamäti, nemám.

 

A destinácia, ktorá ťa milo prekvapila?

Asi by som to nenadviazala priamo na destináciu. Vždy ma milo prekvapí a poteší, keď stretneme milých a srdečných ľudí, ktorí majú radosť zo života a neboja sa to bezprostredne prejaviť.

 

Aké miesto, ktoré si navštívila považuješ za najunikátnejšie?

Budem sa zase opakovať, ale je to určite Kuba. Napriek tomu, že pomyselné nožnice medzi chudobou a bohatstvom sú roztvorené viac, ako sme v Európe zvyknutí. Vzduchom sa šíri radosť bytia, kubánske rytmy vám preniknú hlboko pod kožu. Lahodná vôňa rumu, intenzívna chuť salsy a tóny kubánskej rumby vám nedovolia na túto krajinu tak ľahko zabudnúť :)

 

S kým najradšej cestuješ? Aký by mal byť tvoj ideálny partner na cestovanie?

V tomto mám veľké šťastie, pretože môj ideálny parter na cestovanie je zároveň aj môj životný partner, teda môj manžel ☺

 

iversanns2@iversanns

 

Čo ty a balenie? Vieš sa efektívne zbaliť alebo si vždy balíš veci navyše “keby náhodou?”

Po všetkých tých rokoch cestovania, vybaľovania, sťahovania, presúvania z miesta na miesto si myslím, že mám dosť kvalitný tréning v tejto oblasti. Pre lepšiu predstavivosť, keď príde môj manžel s ďalším spontánnym nápadom niekam vycestovať, o dve hodiny ho viem čakať zbalená pri dverách.

 

Čo sú tvoje cestovateľské must-haves?

Cestovné doklady ☺ a potom určite opaľovací krém, slnečné okuliare a klobúk.

 

Ako si zvykla tráviť leto, keď si bola dieťa? Čo je tvoja najobľúbenejšia spomienka?

Veľmi jasno si spomínam na radosť, keď sa blížil koniec školského roka. Okrem letných prázdnin, ktoré nás čakali, sme vždy celá rodina vyrazili na spoločnú dovolenku. Predchádzalo tomu nekonečné listovanie v katalógoch cestovnej agentúry, nadšenie z balenia a veľké očakávania z toho, aké zážitky si ponesieme domov v spomienkach. Bolo to čarovné, koniec koncov ako celé naše detstvo.

 

Kam sa chystáš najbližšie?

Najbližšie sa nechystám nikam, teda kým manžel nepríde s nejakým nevšedným cestovateľským nápadom. Leto sme strávili mimo Slovenska, takže sa teším domov do Trenčína. A určite rada zavítam aj do Nitry, môjho rodného mesta.

 

iversanns3@iversanns

 

Čo ťa cestovanie naučilo?

V knihe Paula Coelha som raz čítala citát: „ Cestovanie nie je otázkou peňazí, ale odvahy.“ A na to by som možno nadviazala. Odvaha je to, čo mi cestovanie okrem množstva zážitkov dalo. Získala som väčšiu vieru v seba samú, že sa tak ľahko nestratím. Viac som si v tomto smere uverila. Zbavila som sa strachu z nepoznaného a vymenila ho za radosť z novoobjaveného.

 

Cestovateľská rada na záver?

Dovolím si znovu zacitovať:„ Aspoň raz za rok navštívte miesto, kde ste ešte nikdy predtým neboli.“ Povedal Dalajláma a ja môžem len skromne súhlasiť. Pretože jediná cesta, ktorú budete ľutovať je tá, na ktorú sa nevydáte ☺

 

Text: Michaela Klein
Foto: archív Ivany Gáborik (Instagram)

 

    843

    Súvisiace články