Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 21. august 2021

Retro kúsky, ktoré si zamilujete

Za posledných desať rokov sa medzi módnymi trendami objavujú kúsky, ktoré sme mohli vidieť nosiť ženy v60. či 70.

Retro kúsky, ktoré si zamilujete

Za posledných desať rokov sa medzi módnymi trendami objavujú kúsky, ktoré sme mohli vidieť nosiť ženy v 60. či 70. rokoch minulého storočia. Tieto kúsky dnes nazývame slovom „retro“ alebo „vintage“. Vlastniť retro kúsok nie je žiadna veda. V skutočnosti stačia nové moderné veci, z ktorých viete bez problémov zložiť retro outfit.
Moderné nové kúsky z vašej skrini môžete využiť, aj keď chcete vyzerať retro? Čo môžete použiť?

Tvary sú všetko

Ak chcete vyzerať retro, zabudnite na veľké over-size veci. Oblečte si niečo, v čom vynikne vaša ženská postava. Máte dve možnosti: buď si zvolíte šaty alebo sukňu úzkeho strihu, vďaka čomu vyniknú krivky, alebo si oblečiete áčkovú sukňu. Hoci áčkové sukne nie sú obtiahuté, zvýrazňujú pás. V kombinácií s priliehavým topom vedia vyzerajú rovnako žensky ako obtiahnutá sukňa.

Ak chcete vyzerať retro, vaším štýlom by malo byť dosiahnutie tzv. „hourglas“ postavy, čiže postavy v tvare presýpacích hodín. Vôbec nevadí, že takú postavu nemáte danú prirodzene. Stačí vám to správne oblečenie, ktoré všetko vyrieši.

Doplnky zanechajú dojem

Doplnky hýbu módnym svetom. Keď má žena na sebe doplnky, vyzerá omnoho elegantnejšie. Aj to je dôvod, prečo ženy v minulosti tak dbali na svoj zovňajšok. Chceli vyzerať ako dámy. Ak tak chcete vyzerať aj vy, vyberte si pekné náušnice, ktoré sa vám páčia, na krk dajte náhrdelník a na ruku módne dámske hodinky.

Napríklad by vás mohli zaujať hodinky Michael Kors. Tieto hodinky sú vyrábané v rôznych prevedeniach, s rôznou veľkosťou ciferníka. Pamätajte, že čím menší ciferník, tým viac retro budú hodinky pôsobiť.

Nie je to len o oblečení

Keď sa rozprávame o retro štýle, mnohým napadnú aj iné charakteristické znaky než len oblečenie. Jedným z mnohých je napríklad červený rúž, ktorý sa hodí ku každej farbe pleti. Červený rúž, biela košeľa a čierna áčková sukňa predstavujú nestarnúcu klasiku.

Rovnako môžeme hovoriť aj o obuvi. Na tenisky by ste mali zabudnúť. Baleríny, nízke opätky alebo čižmičky na opätku. Čím špicatejšie, tým viac retro budú pôsobiť. Najlepšie bude, ak si ich zoženiete v čiernej alebo hnedej farbe. Takéto topánky sa vám budú hodiť ku všetkému.

Pri snahe vyzerať retro sa však môže stať, že budete pôsobiť skôr ako v kostýme. Ktorým chybám sa treba vyhnúť pri obliekaní sa do retro kúskov?

2. shutterstock 1018824841

Vyvarujte sa kreatívnym silonkám

Ak môžete, vyberte si silonky telovej, čiernej poprípade bielej farby. Snažte sa vyhnúť telovým silonkám, na ktorých sú čierne ornamenty. Práve takéto silonky vedia v kombinácii so vzorovanou sukňou a farebnou blúzkou vzbudiť dojem kostýmu.

Aby ste mohli dýchať a hýbať sa

Cieľom retro módy nie je uväzniť vás na celý deň v tesných šatách. Hoci sa korzety v minulosti nosili a mnohé milovníčky vintage ich nosia aj v dnešnej dobe, platí: všetkého s mierou. Noste veci, ktoré sa vám budú nosiť pohodlne.

Nepreháňajte to s makeupom

Nebudete pôsobiť retro, ak si dáte výrazné linky, modré tiene na oči a hnedú lícenku. Platí, že v jednoduchosti je krása. Platí to najmä, ak hovoríme o retro štýle.

3. shutterstock 1915167211

Nezabudnite, že výzor nie je všetko

Ak máte na sebe oblečené retro oblečenie ale necítite sa v ňom dobre, na ľudí budete pôsobiť neisto. Preto si vždy obliekajte to, v čom sa cítite dobre. V prípade, že sa v danom oblečení cítite dobre, pôjde z vás dojem sebavedomej ženy a retro oblečenie zapôsobí na ostatných ešte viac.

Ak nemáte doma nič, čo by ste mohli použiť pri tvorbe retro outfitu, začnite od základných – neutrálnych farieb. Kúpte si tričká alebo košele v bielej a čiernej farbe, jednu sukňu, pár lodičiek, poprípade aj hodinky a uvidíte, že postupne si rozšírite šatník natoľko, že budete schopná použiť niekoľko kúskov naraz.

Zdroj obrázka 1: ink media / Shutterstock.com
Zdroj obrázka 2: Irina Bg / Shutterstock.com
Zdroj obrázka 3: Roman Samborskyi / Shutterstock.com

1239

Súvisiace články