Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 11. jún 2021

Najlepšie materiály na leto

Letné šatníky prispôsobujeme výberom aktuálnych trendov a typov produktov, ale zaujímať by sme sa mali aj o materiály, z ktorých sú vyrobené. Mnohé produkty určené na leto sú totiž vyrobené z nevhodných materiálov, ktoré ich v momente menia na nepraktické.

Najlepšie materiály na leto

Letné šatníky prispôsobujeme výberom aktuálnych trendov a typov produktov, ale zaujímať by sme sa mali aj o materiály, z ktorých sú vyrobené. Mnohé produkty určené na leto sú totiž vyrobené z nevhodných materiálov, ktoré ich v momente menia na nepraktické. Tieto materiály sú však overené, funkčné a využiteľné v outfitoch na najrôznejšie spôsoby.

@veneti.a

Bavlna

Ako prvá na našom zozname musí byť jednoznačne bavlna. Ide o najrozšírenejší materiál, ktorý je aj ľahko dostupný. Vďaka svojej prírodnej podstate sa teší vlastnostiam ako priedušnosť a ľahkosť, no zároveň ide o veľmi versatilný materiál, ktorý sa dá spracovať na najrôznejšie spôsoby a následne aj využiť v mnohých typoch odevov. Bavlna tiež skvelo absorbuje vlhkosť, čo v praxi znamená, že pomáha telu rýchlejšie sa ochladiť.

Čo: basic tričká, tielka

Naše tipy:

Frankie ShopFrankie Shop  COS2COS  ZARA 2ZARA 

Ľan

Materiál, ktorý sa teší obrovskej obľube len niekoľko posledných sezón. Jeho kvality však poznali už predchádzajúce generácie, zatiaľ čo moderný svet ho znovuobjavuje teraz. Nielenže nadväzuje na trend prírodnej módy plnej neutrálnych tónov a organických materiálov, je skvelou voľbou na leto. Je mimoriadne vzdušný a pomáha tak cirkulácii vzduchu, čím mierne ochladzuje a zároveň vypúšťa teplo zvnútra. Rýchlo nasiakne vlahu a rovnako rýchlo aj vyschne. Rýchlo sa však krčí, kvôli čomu sa mu mnohí ľudia vyhýbajú. Avšak pokrčený ľan je presne to, čo pokrčený hodváb - spoločensky akceptovaný.

Čo: šaty, šortky, sukne

Naše tipy:

JacquemusJacquemus  ArketArket  MangoMango 

Hodváb

Ďalšou prírodnou alternatívou medzi materiálmi je hodváb, ktorý je veľmi populárnou voľbou do horúce počasia. Vďaka svojej ľahkosti a chladivému povrchu predstavuje ideálny materiál do horúcich letných dní, avšak oproti predchádzajúcim materiálom nemá také výrazné absorpčné a rýchlo schnúce schopnosti. Vyhnúť by sme sa mu mali najmä počas veľmi vlhkých dní, kedy by na hodvábe mohli ostať škvrny od potu.

Čo: topy, šaty, sukne, nohavice

Naše tipy:

RixoRixo  CosCos  ZARAZARA 

Vyhnite sa

Nech už si zvolíte akýkoľvek kúsok, vyhnúť by sme sa mali najmä nasledujúcim látkam. Nie sú vhodné do letných šatníkov pretože predstavujú nepraktickú, nepriedušnú voľbu, ktorá nám neposkytne dostatok komfortu v horúcom letnom počasí.

Syntetický materiál nylon je dnes síce veľmi obľúbený, no v lete si ho doprajme maximálne v doplnkoch ako kabelky alebo pri šortkách na behanie. Podobne je to aj s polyesterom, veľmi rozšíreným materiálom, ktorý nám však robí veľmi zlú službu najmä počas leta. Vďaka tomu, že absolútne nedýcha spôsobuje rýchlejšie aj intenzívnejšie potenie. Posledným nevhodným materiálom je džínsovina, aj keď ide o prírodný materiál, jeho štruktúra ho robí nevhodnou do letných šatníkov. Ak máte radi džínsový “efekt” a vzhľad tohto materiálu, v lete ho nahraďte za ľahší a tenší chambray. Pokiaľ túto látku nepoznáte, milo vás prekvapí, koľko produktov z nej veľmi jednoducho nájdete.

Foto: archív značiek, Instagram

1121

Súvisiace články