Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 21. apríl 2021

Krok ku udržateľnej móde so správnymi látkami

Udržateľnosť v módnom priemysle závisí na celkovom prístupe a začína na jednotlivcoch. Je to celý systém, ktorý si vyžaduje zmenu, od výrobcov až po naše návyky ako spotrebiteľov.

Krok ku udržateľnej móde so správnymi látkami

Udržateľnosť v módnom priemysle závisí na celkovom prístupe a začína na jednotlivcoch. Je to celý systém, ktorý si vyžaduje zmenu, od výrobcov až po naše návyky ako spotrebiteľov. Nemusíme však do toho skočiť oboma nohami, na začiatok stačia aj malé kroky, ktorý nám otvoria cestu ku udržateľnejšiemu životu a zodpovednejšiemu prístupu v móde. Začať môžete napríklad aj tým, že si vyberiete kúsky vyrobené z takých materiálov, ktoré naše životné prostredie zataťžujú menej.

Medzi materiálmi, ktoré sú pre životné prostredie tou lepšou voľbou by sme našli 4 kategórie - rastlinné a žiočíšne, recyklované a inovatívne. Prvá kategória je jasná, ide o materiály, ktoré sú vyrobené z prírodných, avšak udržateľných zdrojov, ktoré nezaťažujú prírodu a neplytvajú prostriedkami na ich pestovanie, chov alebo výrobu. Oproti iným prírodným alebo syntetickým materiálom sú jednoducho menej náročné a nezaťažujúce. V kategórii recyklovaných materiálov zase nájdete také látky, ktoré boli v minulosti využívané, častokrát aj na úplne iný účel ako módu, avšak vďaka recyklácii nadobudli nový zmysel a tak slúžia na výrobu nových módnych kúskov. Medzi inovatívnymi látkami zase nájdeme technologické novinky, ktorých cieľom je predstavovať eko, udržateľnú alternatívu a v modernom svete tak zabezpečiť ideálnu voľbu pre módny priemysel.

Rastlinné

Medzi najrozšírenejšie, ale aj najpopulárnejšie materiály nielen v rámci udržateľnej módy jednoznačne patrí bavlna. Vďačí za to svojej univerzálnosti, ale aj pomernej nenáročnosti na pestovanie. Avšak bežná bavlna je častokrát pestovaná v podmienkach, ktoré nie sú prospešné pre životné prostredie, ošetruje sa najrôznejšími chemikáliami, čo má neblahý dopad na životné prostredie. Práve vďaka tomu, že ide o taký rozšírený materiál, práve bavlna je jedným z najrozšírenejším materiálom v udržateľnej sfére. Organický verzia má všetko, čo bežná, avšak vďaka certifikátu GOTS si môžete byť istí, že všetky škodlivé časti jej produkcie boli pri nej vyradené. Najideálnejšou formou bavlny je však recyklovaná bavlna, na výrobu ktorej sa využíva menej energie aj vody v porovnaní nielen s bežnou bavlnou, ale aj organickou.

Ďalším veľmi populárnym materiálom je ľan, ktorého obľuba stúpa v módnom priemysle každým rokom. Keďže ľan - rastlina je takisto nenáročná na pestovanie, nevyžaduje si veľké kvantá vody ani pesticídov, a dokonca dokáže rásť aj v menej kvalitnej pôde, je ideálnym materiálom. Ľan - materiál je pevný, odolný a úplne rozložiteľný.

Živočíšne

Aj v živočíšnej ríši by sme našli ekologické a etické materiály. Skvelým príkladom je napríklad vlna z alpaky, ktorá sa získava strihaním. Ich vlna je ešte jemnejšia a ekologickejšia ako kašmír, keďže alpaky sú takisto nenáročné na starostlivosť, nespotrebujú množstvo vody a stravujú sa trávou. Jedna alpaka za rok vypradukuje dostatok vlny na 4-5 svetrov.

Hodváb je dlhé roky považovaný za ekologický materiál, avšak častokrát sa stáva obeťou greenwashingu po výrazných chemických či farbiacich zásahoch. Avšak je vyrábaný z obnoviteľných zdrojov a je úplne rozložiteľný. Pri kúpe z tých správnych zdrojov sa tak môžete spoľahnúť na jeho udržateľnosť a výdrž. Ak hľadáte etickú a ekologickú verziu hodvábu, hľadajte označenie Peace Silk, ktoré zabezpečuje ekologický hodváb bez zabíjania priadok morušových, čo je inak bežnou súčasťou výrobného procesu.

Recyklované

Veľmi rozšírenou recyklovanou voľbou je polyester, ktorý sa vyrába z PET fliaš. Jeho produkcia vyžaduje omnoho menej zdrojov v porovnaní s výrobou nových materiálov a takisto produkuje menej emisíi. Recyklovaný polyester je síce udržateľnejšou voľbou, ktorá dáva novú šancu plastovým materiálom, no stále je dôležité mať na pamäti, že nejde o jednoducho rozložiteľný materiál.

Recyklovaná forma vlny je takisto skvelou voľbou, ktorá šetrí významné množstvo vody a ďalších zdrojov, prispieva ku zníženiu znečistenia vzduchu, vody aj pôdy. Nepotrebnej, nevyužitej alebo využívanej vlne tak dáva nový zmysel a šancu na život. Aj pri tomto materiáli existujú certifikáty, ktoré sú ukazovateľom vysokého eko štandardu, hľadajte najmä Recycled Claim Standard alebo Global Recycled Standard.

Inovatívne

Jednou z prvých a zrejme aj najznámejších noviniek medzi látkami je Tencel. Inovatína látka sa vyrába z vlákien celulózy. Vďaka svojim skvelým vlastnostiam je dnes využívaná na široké spektrum oblečenia. Na výrobu tohto materiálu sa spotrebuje menej vody aj energie a prípadné chemické zložky využité na výrobu tohto materiálu ostávajú v uzavretom systéme, čo znamená, že absolútne neprichádzajú do kontaktu s prírodou a životným prostredím.

Veľmi populárnou látkou je aj Econyl, látka vyrábaná zo syntetického odpadu ako plastové fľaše, rybárske siete či odpadové látky. Ide o recyklovanú látku, ktorá regeneruje vlákna, ktoré následne premieňa do materiálu podobného nylonu. Na jej výrobu sa takisto spotrebuje omnoho menej vody aj energie. Keďže ide o recyklovaný pastový produkt, stále však môže v praní zanechávať mikročiastočky, preto je potrebné ju vždy prať v ochranných vrecúškach, napríklad Guppy Bag.

Foto: Adobe Stock

798

Súvisiace články