Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 20. november 2020

Exkluzívna kolekcia vyrobená z odpadu

Vyzerá to ako oxymoron, no pritom to je skutočnosť. Kolekcia Concsious Exclusive značky H&M plná luxusných kúskov bola skutočne vyrobená zodpadu.

Exkluzívna kolekcia vyrobená z odpadu

Vyzerá to ako oxymoron, no pritom to je skutočnosť. Kolekcia Concsious Exclusive značky H&M plná luxusných kúskov bola skutočne vyrobená z odpadu. Nadväzuje na iniciatívu značky redukovať výrobný odpad a uhlíkovú stopu, na zároveň nám ukazuje, ako sa dajú použité materiály opätovne využiť.

Kolekcia na jeseň/zimu je na jednej strane plná inovatívnych materiálov a na druhej sa spolieha aj na prírodné látky. Výrobný proces takisto prechádza neustálym vývojom a inak to nebolo ani pri tejto kolekcii. Na výrobu niektorých materiálov bola využitá zbytková drevovina z udržateľného hospodárstva, čo ponúklo základ na vytvorenie niekoľkých kľúčových kúskov kolekcia vrátane čierno-zelených taftových šiat či žltých žakárových šiat. „Kolekciou A/W20 sme sa chceli stať skutočnými priekopníkmi a zároveň posunúť limity kreativity a udržateľnosti. Sústredili sme sa na redukciu odpadu. Výsledkom toho je kolekcia, ktorá bola doslova vyrobená z odpadových materiálov. Z nich sme dokázali vyrobiť skutočne výnimočné látky. Popri práci na transformácii odpadu na krásne kúsky dúfame, že odpad sa bude môcť stať pevnou súčasťou udržateľnej módy,“ povedala kreatívna riaditeľka H&M, Ann-Sofie Johansson.

                                                                 

Kolekcia je vysoko elegantná, niektoré kúsky pôsobia až slávnostne, iné sú ideálne aj na každodenné nosenie. Všetky sú však nadčasové, takže dokonalo zapadnú do rôznych šatníkov a štýlov, nielen počas jeden sezóny, ale dlhodobo. Vyberať si môžete zo šiat rôznych dĺžok, blúzok aj nohavíc a tričiek. H&M nezabudlo ani na pánov, pre ktorých v tejto kolekcii pripravili klasický smoking, luxusné nohavicové kostýmy či sako. Vo svete doplnkov sa zase môžete tešiť na výrazné zlaté šperky z recyklovaných kovov, slnečné okuliare vyrobené z patentovaného materiálu vyrobeného zo zbytkovej biomasy, či vegánske kožené čižmy z vedľajšieho produktu, ktorý vzniká pri výrobe vína.

Značka však odštartovala aj ďalšiu iniciatívu, ktorá podporuje udržateľnosť, ekológiu a pomáha redukovať odpad. V dvoch butikoch- Berlíne a Štokholme, ponúka 6 kúskov z tejto kolekcia na požičanie. Niektoré sú špeciálne navrhnuté iba na zapožičanie, ďalšie sú zase dostupné v iných farebných vyhotoveniach.

Foto: H&M

1242

Súvisiace články