Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 28. júl 2020

Oblečte sa udržateľne: Najlepšie látky

O udržateľnosti a ekológii sa dnes hovorí veľa a často, z čoho máme radosť. Módna verejnosť ale aj odborníci z tohto priemyslu si začínajú uvedomovať a brať k srdcu dôležitosť redukcie spotreby a výroby módnych produktov, no zároveň inovujú svoje výrobné procesy.

Oblečte sa udržateľne: Najlepšie látky

O udržateľnosti a ekológii sa dnes hovorí veľa a často, z čoho máme radosť. Módna verejnosť ale aj odborníci z tohto priemyslu si začínajú uvedomovať a brať k srdcu dôležitosť redukcie spotreby a výroby módnych produktov, no zároveň inovujú svoje výrobné procesy. Tie majú viesť ku redukcii odpadu, znečistenia, uhlíkovej stopy či spotreby vody, no zároveň sa obhliadajú za lepšími materiálmi, ktoré nezaťažujú životné prostredie a majú na neho omnoho menší dopad. Tieto látky sme si obľúbili aj my a jednoznačne patria k tým najlepším na dnešnom trhu.

Udržateľné látky môžeme rozdeliť do 4 kategórií, ktoré zastrešujú jednotlivé materiály podľa pôvodu zložiek a procesu výroby. Tieto kategórie sú recyklované látky, látky rastlinného pôvodu, látky živočíšneho pôvodu a syntetické látky.

Recyklované látky

- Recyklovaný polyester, recyklovaný nylon, recyklovaná bavlna a recyklovaná vlna
- Vyrobené z nadbytočného alebo odpadového materiálu

Recyklovaný polyester je veľmi populárnou voľbou v udržateľnej móde. Vyrába sa z plastového odpadu, častokrát vyloveného z mora. Jeho výroba produkuje o 64% menej emisií a vyžaduje až o 70% menej energie.

Podobne ako recyklovaný polyester, aj nylon sa vyrába z odpadu, najčastejšie z vylovených rybárskych sietí. Najznámejšou certifikovanou látkou z recyklovaného nylonu je Econyl, ktorý sa dá využiť na obrovské množstvo spôsobov, pričom dokáže napodobniť štruktúru a vlastnosti mnohých bežných látok. Nylon tvorí až 10% odpadu v oceánoch.

Aj populárna bavlna môže dostať nový život vďaka recyklačnému procesu. Na 10 ton recyklovanej bavlny sa ušetrí 765 000 litrov vody. Na výrobu sa využíva stará nespotrebovaná bavlna alebo materiál zo starého oblečenia, ktorý sa mieša s novou bavlnou. Dnes sa recyklovaná bavlna nevyužíva príliš často.V prípade recyklovanej vlny sme na 1 kg schopní ušetriť 11kg CO2 a 500 l v porovnaní s klasickou vlnou. Recyklovaná vlna je označená niektorým z týchto certifikátov- Recycled Claim Standard (RCS), Global Recycled Standard (GRS), SCS Recycled Content Certification.

V prípade recyklovanej vlny sme na 1 kg schopní ušetriť 11kg CO2 a 500 l v porovnaní s klasickou vlnou. Recyklovaná vlna je označená niektorým z týchto certifikátov- Recycled Claim Standard (RCS), Global Recycled Standard (GRS), SCS Recycled Content Certification.

assorted color yarn lot 2767689

Látky rastlinného pôvodu

- Organická bavlna, ľan, konope, ramia

- Vyrobené z rastlinných materiálov s nízkym dopadom na životné prostredie

Iba 0,7% svetovej produkcie bavlny je organického pôvodu. Avšak investícia do kúskov z takejto bavlny stojí za to. Ceny nie sú zvyčajne extrémne prestrelené, no jej produkciou sa redukuje spotreba pesticídov a iných škodlivých látok. Pestuje sa s dôrazom na zachovávanie zdravia pôdy. Označená býva niektorým z týchto certifikátov- GOTS, USDA-NOP, Organic Content Standards, IVN and Naturland.

Ľan je veľmi vďačnou rastlinou, bežne spotrebuje omnoho menej vody a energie ako bežná bavlna (až o 60%) či pri výrobe napríklad polyesteru. Rastie aj v horších podmienkach a dokáže absorbovať veľké množstvo uhlíka. Preto je zaraďovaná medzi udržateľné látky aj bez certifikátov.

woman wearing white sweater and beige skirt 3371358

V prípade konope sa spotrebuje o 50% menej vody ako pri bavlne a rastlina navyše produkuje 2-krát viac materiálu oproti bavlníkom. Rastie veľmi rýchlo a nepotrebuje veľa vody ani špeciálnu starostlivosť, je na tom podobne ako ľan.

Menej známou látkou je ramia, ktorá sa vyrába zo žihľavy. Nie je to veľmi bežný materiál, no je zaraďovaný medzi udržateľné látky kvôli svojej nenáročnosti na pestovanie a starostlivosť. Ramia sa využíva najmä na výrobu dekoratívneho textilu.

Látky živočíšneho pôvodu

- Alpaka, hodváb, udržateľná vlna/ kašmír/ koža

- Vyrobené zo živočíšnych materiálov s nízkym dopadom na životné prostredie

Podľa VlnyTinka je vlna z alpaky obľúbená hlavne pre svoju mäkkosť a tepelné vlastnosti, ktoré sú výsledkom jedinečnej štruktúry vlákien. Táto vlna je neobyčajne jemná a na dotyk príjemná, čo z nej robí ideálny materiál pre výrobu luxusného oblečenia a doplnkov. Vďaka svojej štruktúre vlna z alpaky poskytuje vynikajúcu izoláciu a schopnosť regulovať teplotu, čím udržuje teplo v chladnom počasí a zároveň umožňuje pokožke dýchať počas teplejších dní. Alpaky za deň skonzumujú len 1%-2% svojej hmotnosti, kašmírové kozy až 10%. Stravujú sa trávou, avšak nevytrhávajú ju zo zeme, ale ju odhryzujú a ich kopytá sú k pôde jemnejšie. Kúpou produktov z čistej alpaky navyše podporujete domorodé obyvateľstvo Peru.

photo of llama on grass field 3396657

Tisícročia obľúbený hodváb je považovaný za udržateľný pretože sa vyrába z obnoviteľných zdrojov. Zvykne sa však často farbiť chémiou, čo jeho prírodnú podstatu narúša. Organický hodváb je preto vždy lepšou (ale aj drahšou voľbou). Najlepšou alternatívou je Peace Silk, pri ktorom sa z kukly vyťahujú priadky, čím sa predchádza ich zabíjaniu ako to je pri konvenčnom hodvábe.

Bežná vlna má ďaleko od udržateľnosti, no dnes už máme aj ekologické varianty. Certifikát Responsible Wool Standard dohliada na to, aby sa vlna produkovala v najlepších podmienkach pre zviera aj životné prostredie. Nevyužíva pesticídy a inú chémiu. Na trhu je dnes veľkou raritou.

Kašmír nie je prirodzene veľmi udržateľným materiálom, no pokiaľ vám chýba jemnosť a teplo tohto materiálu, máte možnosť vyskúšať jednu z mála firiem, ktorá ho produkuje skutočne ekologickým a udržateľným spôsobom- NOYA Fibers; Sustainable cashmere® by Chianti Cashmere.

Pravú kožu síce nemôžeme zaradiť medzi animal-friendly produkty, avšak tá sa vyrába zo zvierat, ktoré boli chované kvôli mäsu. Inak by vyšla úplne nazmar. Keďže ide o vedľajší produkt pri výrobe, zaraďuje sa medzi udržateľné materiály. Napriek tomu je bežná koža veľmi často kritizovaná aj z hľadiska farbenia, ktoré takisto znečisťuje životné prostredie. Ekologickejšia alternatíva však existuje- Ecolife™ by Green Hides či The Leather Working Group dohliadajú na eco-friendly produkciu.

Syntetické materiály

- Lyocell, pomarančové vlákna, ananásové vlákna, Refibra™, udržateľný bambus

- Vyrobené udržateľným spôsobom

Lyocell je jedným z najznámejších syntetických materiálom v udržateľnej móde. Jeho výroba neprodukuje takmer žiaden odpad a chemikálie. Je omnoho udržateľnejší ako sesterské materiály viskóza a modal. Tencel® je registrovaná značka Lyocellu, ktorá sa vyrába z eukalyptu z certifikovaných PEFC lesov. Eukalyptus rastie týchto, bez pesticídov a je nenáročný na pestovanie. Lyocell je 100% rozložiteľný v prírode.

Veľajším produktom výroby pomarančových štiav sú pomarančové vlákna. Keďže sa vyrába z odpadového materiálu, takisto je považovaný za udržateľnú variant. V dnešnej móde sa využíva pomerne často. Podobne je na tom ananásové vlákno, ktoré sa vyrába z listov. Tie nemajú takmer žiadne využitie, no vyrobiť sa z nich dá materiál, ktorý sa nápadne podobá na kožu.

Jedným z najnovších materiálov je Refibra™, ktorý sa vyrába z bavlneného odpadu a dreva. Produkuje sa podobným procesom ako Tencel®, ktorý neprodukuje takmer žiaden odpad a znečistenie a navyše vyžíva odpadové materiály, čo je ďalšie plus.

Veľkou výhodou bambusu je to, že rastie rýchlo a nepotrebuje špeciálnu starostlivosť ani podmienky. Okrem toho dokonca pomáha zlepšovať kvalitu pôdy a predchádza erózii, bambusové plantáže redukujú skleníkové plyny. Bambusové produkty sú 100% rozložiteľné. Výrobný proces je však často sprevádzaný využívaním chemikálií, preto vznikli výrobcovia ako Monocel®, ktorí tento zádrhel odstránili.

1804

Súvisiace články