Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 2. november 2019

Circulose: Nový udržateľný materiál

Švédska spoločnosť Re:newcell je pripravená zmeniť módny priemysel klepšiemu. Vyvinula totiž nový materiál, ktorý je vyrobený zrecyklovanej bavlny.

Circulose: Nový udržateľný materiál

Švédska spoločnosť Re:newcell je pripravená zmeniť módny priemysel k lepšiemu. Vyvinula totiž nový materiál, ktorý je vyrobený z recyklovanej bavlny. Circulose bol vytvorený s víziou udržateľnej budúcnosti a redukcie odpadu, ktorý produkuje módny priemysel.

Spoločnosť má základňu v švédskom meste Kristinehamm, kde fabriku na recykláciu konzumentských textílií. Podľa ich prieskumov sa do recyklačného programu dostáva iba 1% vyradeného alebo nenoseného textilu. Svojou aktivitou sa chcú podieľať na redukcii spotreby panenskej bavlny a následnej spotreby oleja odlesňovania. Vďaka vyradeným textíliám dokážu vyrábať nový, inovatívny materiál.

„Circulose bola vyvinutá s ambíciou odštartovať zmenu v módnom priemysle a presmerovať ju na cestu cirkulárnosti, ale aj dramatického zníženia dopadu na životné prostredie,“ povedal Harald Cavalli Björkman, vedúci predstaviteľ Circulose. Firma Re:newcell, ktorá nový materiál vyrába, sa pripravuje na uvedenie niekoľkých produktov vyrobených z tohto materiálu, pričom prvé kúsky sa majú dostať do predaja už začiatkom budúceho roku.

3

Celý proces výroby tohto materiálu začína u spotrebiteľov, ktorí venujú svoje vyradené oblečenie firme Re:newcell. Následne prebehne chemický proces na rozpustenie vlákien, z čoho vznikne nová, rozložiteľná hmota. Tá sa potom využije na ďalšie utkanie nového textilu a tým život pôvodného kúsku pokračuje. Tento proces je navyše omnoho šetrnejší ako tie, ktoré dnes už poznáme, produkuje omnoho menej CO2. Výsledný materiál má certifikát organickosti, je rozložiteľný, recyklovateľný a má podobné vlastnosti ako bežné bavlnené materiály.

4

„Ako nový materiál v odvetví, Circulose musela splniť 3 požiadavky na to, aby dosiahla želaný efekt- musela byť cirkulárna, finančne dostupná a kvalitná,“ povedal Cavalli Björkman zároveň dodal, že firma sa už dnes teší na nadchádzajúce kolaborácie s niektorými zo svetových značiek a na predstavenie materiálu na prehliadkových mólach.

2

Foto: archív firmy

1158

Súvisiace články