Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 2. máj 2019

5 krokov k udržateľnejšiemu šatníku

Udržateľnosť vmóde je obrovskou témou vroku 2019. Množstvo značiek robí kroky klepšiemu módnemu priemyslu, no zamyslieť by sme sa mali aj my, spotrebitelia.

5 krokov k udržateľnejšiemu šatníku

Udržateľnosť v móde je obrovskou témou v roku 2019. Množstvo značiek robí kroky k lepšiemu módnemu priemyslu, no zamyslieť by sme sa mali aj my, spotrebitelia. Pristupovať k móde zodpovednejšie vôbec nie je ťažké, začnite napríklad týmito malými krokmi.

1. Perte menej často a na nižšej teplote

60-80% dopadu na životné prostredie vo sfére oblečenia má práve pranie. Úplne najzákladnejšou vecou, ako začať byť ekologickejší je preto prať menej a na nižšej teplote, kedy sa vlákna na odevoch do takej miery neštiepia a teda sa nimi neznečisťuje voda. Pranie na nižšej teplote tiež šetrí energiu až o 30% a vaše oblečenie ostane vo forme dlhšie.

2. Nakupujte organickú bavlnu

Vyhnite sa odevom, ktoré obsahuje mikrovlákna, tie totiž v konečnom dôsledku znečisťujú oceány a je veľmi ťažké sa ich zbaviť práve kvôli veľkosti. Namiesto toho investujte do organickej bavlny, ktorej kvalita sa postará o dlhoročné využívanie.

3. Nevyhadzujte veci do koša

V prvom rade je dôležité nakupovať veci, ktoré vám vydržia dlho a sú nadčasové. Ak však máte v šatníku niekoľko kúskov, ktoré si už na sebe neviete predstaviť, nikdy ich nevyhadzujte do koša. Darujte ich priateľom či na charitu.

4. Upcyklujte

Množstvo kúskov, ktoré vám už nesedia sa dajú prispôsobiť. Spravte z roztrapkaných džínsov šortky, alebo si jednoducho urobte crop top z košele, ktorej fľaky neviete vyprať. Možností je veľa a všetko je len na kreativite.

5. Kvalita pred kvantitou

Nenakupujte veci, ktoré využijete len na jednu príležitosť (letná garden party, družičkovské šaty, či oslava narodenín). Radšej investujte do kvalitného kúsku, ktorý sa dá nosiť na mnoho spôsobov.

1324

Súvisiace články