Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Módne prehliadky / 23. september 2020

Balenciaga sa vracia ku haute couture

Aj napriek tomu, že má módny dom Balenciaga bohatú históriu a dedičstvo, svoje kolekcie počas posledných dekád venovala výhradne ready-to-wear. Odvtedy, čo zakladateľ značky Cristóbal Balenciaga odišiel do dôchodku vroku 1968, módny dom netvoril haute couture kolekcie aj keď víziu apríležitosti mali.

Balenciaga sa vracia ku haute couture

Aj napriek tomu, že má módny dom Balenciaga bohatú históriu a dedičstvo, svoje kolekcie počas posledných dekád venovala výhradne ready-to-wear. Odvtedy, čo zakladateľ značky Cristóbal Balenciaga odišiel do dôchodku v roku 1968, módny dom netvoril haute couture kolekcie aj keď víziu a príležitosti mali. Teraz sa však Balenciaga pod vedením Demnu Gvasaliu vracia aj ku vysokej móde.

 

Gruzínsky dizajnér nastúpil do vedenia módneho domu v roku 2019 a odvtedy do tvorby priniesol svoj charakteristický rukopis, ktorým preslávil značku Vetements. Tradíciu a dedičstvo dokázal prepojiť s moderným street-wearom a športovým duchom. Táto kombinácia môže byť na prehliadkových haute couture mólach veľmi zaujímavá.

Balenciagu a ich prístup ku prezentáciám kolekcií výrazne ovplyvnila pandémia, kvôli ktorej už prehliadku raz posúvali. Prvá haute couture kolekcia tak bude predstavená až v júli 2021, čo zároveň odštartuje nový prehliadkový kalendár. Značka bude predstavovať túto kolekciu len raz ročne, vždy v júli, pričom pôjde o bezsezónne modely. Novinkou v tejto kolekcii je aj to, že súčasťou budú nielen dámske modely, ale aj pánske. Pánska módy v haute couture je relatívne neprebádanou sférou a venuje sa jej len minimum módnych domov, väčšinou len okrajovo.

Demna Gvasalia sa vyjadril, že ho to ku haute couture ťahá z dôvodu, že ide o najvyššiu formu oslobodenia prejavu v móde. Nehovoriac o tom, že Cristóbal Balenciaga je dodnes považovaný za najzručnejšieho coutouriéra, pričom Gvasalia má tak príležitosť nadviazať na jeho odkaz.

Foto: agcreativelab - stock.adobe.com

 

1458

Súvisiace články