Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Módne ikony / 8. marec 2021

Najvplyvnejšie ženy v módnom priemysle

Ženy sú unikátne, individuálne bytosti. Každá z nás si vyberie inú životnú cestu, ktorá je výnimočná.

Najvplyvnejšie ženy v módnom priemysle

Ženy sú unikátne, individuálne bytosti. Každá z nás si vyberie inú životnú cestu, ktorá je výnimočná. Dnes oslavujeme všetky ženy a pri tejto príležitosti sme sa viac pozreli na zaujímavé osobnosti z módneho priemyslu. Mená niektorých z nich vám vôbec nemusia byť známe, iné sú v tejto sfére veľkým pojmom. Všetky však patria ku skutočne významným osobnostiam, ktoré posúvajú celú módnu sféru vpred.

Chiara Ferragni

Vynechať Chiaru Ferragni z tohto zoznamu je nemožné. Práve ona odštartovala ten obrovský trend, ktorý dnes poznáme pod slovom influencer. V roku 2009 založila svoj dnes už slávny blog The Blond Salad, z ktorého sa neskôr sformoval online magazín.

@chiaraferragni 

Obsah jej blogu bol zameraný na rôznorodý mix jej záľub, módy, cestovania a beauty, ktorý si okamžite získal veľké zástupy fanúšikov. Neskôr sa pridávali malé spolupráce so značkami, ktoré sa vyvinuli do úspešných kolaborácií s menami ako Dior, Prada, Louis Vuitton, Lancome a mnoho, mnoho ďalších. Dnes neexistuje človek z módneho priemyslu alebo milovník módy, ktorý by nepoznal jej meno. Jej marketingový vplyv je pritom neustále ohromujúci a nemá konkurenciu. Chiara okrem toho založila v roku 2013 aj svoju vlastnú značku Chiara Ferragni Collection, čo začalo ako línia topánok v spolupráci s e-shopom Luisa Via Roma. Dnes je to plnohodnotná módna značka, ktorá sa predáva na viac ako 300 miestach po svete.

Natalie Massenet

Pokiaľ nepoznáte meno Natalie Massenet, učite poznáte minimálne Net-A-Porter, módny portál založený v roku 2000. Rodená Američanka dostala nápad založiť e-shop vo forme magazínu a od investorov na to vyzbierala 1,2 milióna libier. Celé to začalo v jej byte v londýnskej Chelsea, dnes je z toho jeden z najznámejších e-shopov s luxusnou módou, ktorý nastolil v tejto sfére trendy. V roku 2010 Natalie predala Net-A-Porter švajčiarskej skupine Richemont, no ona pokračovala vo svojej módnej cene. Od roku 2013 pôsobí v British Fashion Council a v roku 2017 založila venture fond, ktorý investuje do perspektívnych firiem z módneho, beauty či lifestyle priemyslu. Vo svojom portfóliu má napríklad investíciu do dnes už kultovej značky Glossier, Kosas či do populárnej udržateľnej značky Reformation a Everlane či dokonca do značky SKIMS z dielne Kim Kardashian. Natalie jednoducho tomuto svetu rozumie a patrí k tým najvplyvnejším menám nielen v módnom svete.

Caroline Rush

CEO britskej módnej organizácie British Fashion Council dohliada na aktivity britských dizajnérov na domácej aj medzinárodnej scéne, poskytuje podporu pri veľtrhoch či módnych prehliadkach, ale aj vytvára priestor na vzdelávanie a na rozvoj. Na tejto pozícii je od roku 2009 a práve jej je pripisovaný úspech London Fashion Week-u, ktorý zaznamenal v posledných rokoch. Caroline sa tiež postarala o to, že práve londýnsky fashion week je považovaný za jeden z Big Four a zároveň je známy tým, že inkubuje nové módne talenty, medzi ktorými nájdete aj také mená ako Mary Katrantzou, Erdem či J.W. Anderson. V rámci 25.výročia organizácie zriadila aj BFC Designer Fasshion Fund, BFC Fashion Arts Foundation a BFC Talent Launch Pad.

97crush@97crush (Caroline Rush vľavo, Stephanie Phair vpravo)

Miuccia Prada

Miuccia dokázala z malého rodinného ateliéru, ktorý založil jej dedko vybudovať módny dom na svetovej úrovni. Vyštudovala síce politické vedy, neskôr pôsobila v pantomíme a svoju minulosť neslávne zasvätila dokonca komunistickej strane, avšak neskôr sa konečne vybrala tým lepším smerom. V roku 1978 sa pridala do rodinného biznisu, ktorý sa vtedy venoval produkcii kožených výrobkov. V roku 1985 navrhla líniu ruksakov, ktorá mala obrovský úspech. O tri roky neskôr už navrhla celú líniu dámskej módy. V roku 1993 pridala do rodinného portfólia značku Miu Miu a o dva roky neskôr už Prada vyrábala aj pánsku módu. Miuccia získala množstvo ocenení za jej prínos pre módny priemysel vrátane prestížnej CFDA aj BFA. V roku 2017 ju Forbes označil za 79.najvplyvnejšiu ženu na svete.

Carmen Busquets

Venezuelčanka patrí k skutočným vizionárom z módneho sveta. Vstúpila do neho už v roku 1992 a odvtedy preinvestovala v tomto priemysle viac ako 50 miliónov, ktoré putovali na konto zaujímavých start-upov s fashion-tech zameraním. Práve Carmen bola jednou zo zakladateliek a zároveň investorov spomínaného Net-A-Porter. Vo svojej rodnej krajine sa však musela pasovať s nepriaznivou politickou situáciou a spoľahnúť sa musela najmä na zahraničných partnerov a konexie. V roku 2012 založila Cabus Venture, firmu špecializujúcu sa na investovanie do start-upov zo sveta luxusu a módy. V jej portfóliu nájdete množstvo úspešných firiem vrátane Moda Operandi, Lyst, Farfetch, Cult Beauty, The Business of Fashion a ďalšie.

carmen.busquet@carmen.busquets

Sarah Doukas

Žena, ktorá objavila Kate Moss. Ale aj mnoho ďalších hviezd módneho neba. Do modelingového priemyslu sa dostala v 70.rokoch, kedy sama pôsobila ako modelka, neskôr sa stala bookerkou. V roku 1987 s pomocou hviezdneho miliardára Richarda Bransona založila vlastnú modelingovú agentúru Storm. Odvtedy sa agentúra stala jednou z najprominentnejších na svete. Sarah je vo svete známa tým, že dáva šancu rôznorodosti, nebojí sa inakosti a vyhýba sa bežným štandardom krásy. Skvelé na jej práci je aj sociálna stránka, ako jedna z mála sa snaží modelky aj vychovávať a chrániť, napríklad svoje zverenkyne nevysiela do zahraničia, kým nedovŕšia 16 rokov. Okrem Kate v jej agentúre pôsobia mená ako Cara Delevingne, Bianca Balti, Jourdan Dunn, Toni Garn, Sui He, Behati Prinsloo či Andreja Pejic. Sarah stále vedie agentúru spolu so svojim bratom.

Foto: Instagram

1679

Súvisiace články