Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Módne ikony / 25. september 2020

Dorota Kullová: Mať úctu k sebe samej je zásadná vec

V roku 2013 sa zúčastnila na Schwarzkopf Elite Model Look, kde sa prebojovala do československého finále. Napriek tomu, že nezvíťazila, okamžite vyletela do fashion neba a už ako „začiatočníka“ siahla na métu, o ktorej sníva nejedna topmodelka.

Dorota Kullová: Mať úctu k sebe samej je zásadná vec

V roku 2013 sa zúčastnila na Schwarzkopf Elite Model Look, kde sa prebojovala do československého finále. Napriek tomu, že nezvíťazila, okamžite vyletela do fashion neba a už ako „začiatočníka“ siahla na métu, o ktorej sníva nejedna topmodelka. Napriek tomu jej nechýba pokora a pracuje na sebe vo viacerých oblastiach.

 

Modeling

Ako sa ti zmenil život po tom, čo si vstúpila do modelingu?

Nemala som od modelingu žiadne veľké očakávania, stále som sa videla viac v športe a v štúdiu na fakulte telesnej výchovy a športu v Bratislave. Už to, že som sa ocitla v československom finále, bol pre mňa úspech. Je však fakt, že modeling mi zmenil život. Nie však natoľko, aby zmenil mňa a moju osobnosť. Pomohlo mi to však rozvíjať sa, fungovať samostatne, zlepšila som si angličtinu a dostala som možnosť cestovať po svete. To ma nesmierne obohatilo.

Čo bolo pre teba v začiatkoch tvojej kariéry modelky najťažšie?

Myslela som si, že najťažšie bude fungovať v cudzích krajinách úplne sama, no ukázalo sa, že to nebol problém. Veľmi rýchlo som si na to zvykla a začala som to milovať. Problém som videla skôr v schopnosti presadiť sa na kastingoch medzi veľkou konkurenciou modeliek. Mnohokrát som sa cítila neviditeľná. No nemôžem tvrdiť, že teraz je to už celkom jednoduché. Schopnosť zaujať a dostať prácu je veľké umenie, ktoré vyžaduje okrem vzhľadu aj veľký osobnostný vklad.

1

Ako úplná začiatočníčka si nafotila prestížnu kampaň pre Pradu, ktorú fotil legendárny fotograf Steven Meisel. Toto je snom mnohých etablovaných modeliek, ako si to prežívala?

Často myslím na to, že by som chcela vrátiť čas a zažiť to opäť. Paradoxne vtedy som to neprežívala vôbec. Bolo mi povedané, že idem fotiť Pradu so Stevenom Meiselom a ja som si začala googliť, kto je vlastne je. Vtedy som vôbec netušila, aká je to taká veľká vec. O to viac si dnes pri spomienke na tento zážitok uvedomujem, čo sa mi vlastne podarilo.

Ktoré momenty boli v tvojej doterajšej kariére zásadné a čo je tvojou „métou“?

Určite sú to prehliadky na svetových mólach pre dizajnérov ako Marc Jacobs, Givenchy alebo prvá šou Kaneyho Westa Yeezy Season 1. No ja si v živote méty nenastavujem. Človek je tvor večne nespokojný a vždy si latku posúva ďalej. Chce viac a viac. No keď tak nad tým teraz premýšľam, predsa len musím priznať, že som jednu „métu“ mala. Snívala som o fotení s Petrom Lindbergom. To sa mi žiaľ už nepodarí...

2  3 

Ak by si mala definovať projekty, s ktorými sa najviac stotožňuješ, ktoré by to boli?

Záleží mi na osude planéty, citlivo vnímam klimatickú krízu, a preto sú pre mňa projekty zamerané týmto smerom tie najzásadnejšie. Zero waste, obmedzovanie používania automobilov alebo eliminácia nákupov vo fast fashion reťazcoch... To všetko sú témy, o ktorých musíme hovoriť čoraz viac a teší ma, že sa čoraz častejšie premietajú aj do módneho biznisu.

Profesionálna modelka musí byť vždy stopercentná. Pripravená byť krásna, charizmatická, vo forme a najmä na požiadanie vyčarovať pózu a emóciu. Nemáš s tým niekedy problém?

Vďaka tomu, že som už päť rokov v modelingu, je to pre mňa už jednoduchšie. Určite som s tým zo začiatku problém mala. Najmä čo sa týka pózovania, vyjadrovania emócií na povel... Praxou sa to však modelka, ktorá na to má predpoklady, naučí a osvojí. No je fakt, že s emóciami to je už náročnejšie. Veľkú úlohu zohráva práve aj fotograf a tím ľudí, ktorí vytvárajú atmosféru. Mne veľmi pomáha hudba, ktorá dokáže správne naladiť. A ešte je pre mňa veľmi efektívna sebakontrola počas fotenia. Vidieť v procese tvorby zopár záberov pomôže lepšie sa nastaviť a vylepšiť prejav. Z náhľadov hneď pochopím, či mám dať zo seba a či sa blížim k požadovanému výsledku. Som veľmi sebakritická a nie vždy som so sebou na fotkách spokojná.

 

Životný štýl

Práca modelky je časovo náročná, neustále sa musíš presúvať, cestovať. Ty sa však venuješ aj škole. Ako vieš zladiť dva tieto svety?

Minulý rok som ukončila bakalárske štúdium na FTVŠ a teraz sa naplno venujem modelingu. Ak by som fungovala v klasickom režime, už dávno by som mala štúdium ukončené, no vzhľadom na modeling sa to nie vždy dalo úplne skĺbiť. Mala som aj pauzu kvôli škole a modelingu som sa venovala len mimo semestra. Rozhodne však nechcem nechať školu a v blízkej budúcnosti plánujem dokončiť aj magisterské štúdium.

4

Kedysi kariéra modelky trvala omnoho dlhšie. Dnes je čoraz bežnejšie, že sa aj tie najlepšie modelky popri kariére venujú vzdelávaniu a ďalším aktivitám. Je to aj pre premenlivosť trendov v oblasti krásy a niečo ako zadné vrátka?

Rozdiel je v tom, že dnes je modeliek omnoho viac ako v minulosti. Vtedy bolo len pár modeliek, všetky neustále pracovali a dodnes sú to ikony. Dnes je to jeden veľký kolotoč. Klienti stále preferujú nové mladé tváre a udržať sa v modelingu dlhodobo je zložité. Hlavne vďaka sociálnym sieťam existujú už aj „instamodelky“, ktoré často nespĺňajú kritériá modeliek, no vďaka tomu, že sa vedia predať, sú pre klientov marketingovo výhodnejšie.

Akému študijnému odboru sa venuješ a prečo si si zvolila práve tento smer?

Študovala som učiteľstvo telesnej výchovy a trenérstvo tenisu, ku ktorému mám blízko. Tenisu som sa venovala jedenásť rokov. Vždy ma lákalo venovať sa tomuto športu aj napriek tomu, že profesionálne ho hrať už nikdy nebudem. Baví ma však práca s deťmi. Mám v pláne podporovať športového ducha a talent u detí. Či už budem učiť, alebo trénovať. Teším sa na to.

5  6 

Zmenilo sa niečo v spôsobe tvojho životného štýlu po tom, čo si začala študovať tento odbor?

Musím povedať, že nielen šport, ale aj modeling u mňa v mnohom zavážil. Vďaka modelingu som začala venovať väčšiu pozornosť strave. To som dovtedy takmer vôbec neriešila. Na škole som sa naučila množstvo dôležitých faktov o fungovaní ľudského tela, spoznala som detailne anatómiu, spôsoby regenerácie a fyziológiu človeka. Telo je ako stroj, všetko do seba zapadá, navzájom sa dopĺňa. To ma fascinuje a baví. Navyše, modeling aj šport majú ďalšiu spoločnú črtu, a to, vyžadujú disciplínu.

Ako sa ty sama udržiavaš vo forme?

Fungujem na každodenných rituáloch, ktoré takmer vždy striktne dodržiavam. Chodím denne do posilňovne a mám stabilný jedálniček, ktorého sa držím. Našťastie mám rada zdravé veci. Milujem ovsenú kašu, ktorú budem pokojne raňajkovať aj do konca života. Na večeru sa snažím jesť menej a nikdy nie príliš neskoro. Vyhýbam sa mäsu, no absolútny vegetarián nie som. A, samozrejme, počas dňa sa snažím piť veľa vody. V poslednom čase som si veľmi obľúbila prevarenú vodu namiesto čaju. Možno to znie zvláštne, ale má pre organizmus mnoho benefitov. No mám aj svoje dni, keď si dám čokoľvek, na čo mám chuť.

9

Ak by si mala poradiť ženám, ktoré do leta plánujú vylepšiť svoju siluetu, ktoré aktivity sú podľa teba najefektívnejšie?

Jednoznačne odporúčam kardio. Beh, rýchla chôdza na bežiacom páse alebo bicykel 30-50 minút 3 až 4 razy do týždňa. To je najlepší spaľovač tukov. Rovnako dôležité je však aj svaly spevňovať a formovať prostredníctvom cvičenia s vlastnou váhou tela alebo s adekvátnym závažím. No bez bez úpravy jedálnička to nepôjde.

Toto číslo venujeme aj téme „nová dekáda“. Ako vidíš našu spoločnosť v nadchádzajúcom období v súvislosti so starostlivosťou o naše zdravie?

Myslím si, že si ľudia konečne oveľa viac začali uvedomovať, ako im zdravý životný štýl môže skvalitniť a predĺžiť život. Časté sedavé zamestnania a príliš veľa stresu nám neprospievajú a je nutné náš organizmus podporiť. Treba vedieť nájsť balans, naučiť sa zdravo jesť, nájsť si čas na relax v prírode a pravidelný pohyb.

Krása

My ženy sme k sebe veľmi kritické. Ako si na tom ty?

Každá žena si nájde na sebe chyby a žiadna nie je dokonalá. Nedostatok sebavedomia tkvie najmä v tom, že sa navzájom neustále porovnávame, a tak nemôžeme byť spokojné nikdy. Ženy by sa mali mať rady za to, aké sú, a prijať aj svoje nedostatky. Ja som so sebou celkom spokojná, aj keď si uvedomujem, že nie som dokonalá. Veľa vecí na sebe nemám rada, či už ide o zovňajšok, alebo povahové črty. Na druhej strane to beriem tak, že bez toho by som to nebola ja. Práve vďaka odlišnostiam je človek iný a výnimočný.

7  13 

Čoraz viac sa do sveta modelingu dostávajú aj typy žien, ktoré nie sú klasicky krásne. Sú niečím výnimočné, zaujímavé, dokonca sa často nachádzajú úplne mimo zóny „klasickej krásy“. Ako tento trend vnímaš?

Ja tento trend veľmi vítam a teším sa z neho. Byť iný, zaujímavý a zapamätateľný je oveľa viac ako prvoplánová krása. Je to ako umenie. Nemusí sa nám vždy páčiť, ale svojou energiou a emóciou si nás získa.

Čo znamená krása pre teba?

Vnútorná krása má pre mňa väčšiu hodnotu ako vonkajšia krása. Najväčšia krása je ľudskosť. Dobrý človek s pozitívnym myslením, zdravým sebavedomím a zmyslom pre humor.

12

Je jasné, že aj modelky sú len ľudia a nie vždy musíš mať svoj deň. No keď musíš ísť na dôležitú akciu či prácu, aký je tvoj tip na „premenu na počkanie“?

Premena na počkanie? Vyžehlené vlasy, špirála, rúž, kvapka mejkapu. Aj keď paradoxné je, že i napriek môjmu povolaniu si dodnes sama neviem poriadne spraviť dokonalé líčenie. Najradšej som, keď vyzerám prirodzene. A pokiaľ ide o niečo veľmi dôležité, tak vtedy sa radšej spolieham na prácu odborníkov. ☺

Všimla som si, že skutočnú topmodelku si všimneš podľa toho, že je nenápadná. V súkromí väčšinou nosíte nenápadné basic outfity, nelíčite sa, nevytŕčate z davu (ak nepočítam výšku a nezvyčajne pekné črty). Je to taký detox od fashion biznisu?

Ja som sa tak narodila. Vždy som rada nosila tepláky, mikinu a cítila sa pohodlne. Ale je fakt, že dnes to naozaj vnímam aj ako spomínaný detox. Najmä pre pleť a vlasy. Navyše, nesie to v sebe aj také čaro... Po tom, ako som bežne nenápadná, sa upravím a tú viditeľnú premenu si veľmi užijem.

8

Čo je podľa teba v našich končinách neblahým pozostatkom z čias minulých a čo by si si želala, aby k nám zo sveta prišlo?

Chýba mi viac prirodzenej krásy. Ženy sa veľmi snažia vyzerať dokonale a priblížiť ich ženským ideálom. Ale je to viac na škodu. Vôbec nepodporujem plastiky, botoxy a podobné záležitosti.

Ako si ty predstavuješ ideál vkusu a estetiky?

Inšpirujú ma čiernobiele fotografie z 90 rokov. Éra modeliek ako Linda Evangelista, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Christy Turlington. To sú modelky, ktoré boli dokonalé na základe svojej prirodzenej krásy a jednoduchosti. Ony pre mňa zosobňujú štýl. V jednoduchosti je krása, tým sa riadim.

 

Láska & šťastie

Keď sa povie slovo láska, väčšinou si ľudia predstavia životného partnera a city k nemu. No často zabúdame milovať samých seba. Dokážeš to?

Každým dňom sa o to snažím. Sebaláska je kľúčom ku šťastiu.

11

Vo vzťahoch často začneme strácať samých seba, hráme roly, chceme byť pre toho druhého dokonalými. Dokážeš si vo vzťahoch obhájiť svoje ja alebo si už zažila aj „rozpor samej seba“ v láske?

Áno. Mala som už vo vzťahu pocit, že nie som dosť dobrá. A to bolo práve o tom, že som prestala mať rada samu seba. Je dôležité mať stanovenú hranicu a vedieť odhadnúť/vycítiť, kedy sú to bežné vzťahové kompromisy a kedy to už nie je v poriadku. Mať úctu k sebe samej je zásadná vec. Nedovoliť, aby sme boli ponižované, a neakceptovať v sebe pocit menejcennosti..

Ťažko si predstaviť, že by úspešnú modelku, ktorá nemá núdzu o prácu, netrpí materiálnym nedostatkom a obdivom mohlo niečo trápiť...

Tak ako každý z nás, mám lepšie aj horšie dni. V pracovnej oblasti ma niekedy trápi nestálosť modelingového biznisu a strach, že prídem o zákazku, na ktorej mi záleží. No strach z neistej budúcnosti sa dnes vyskytuje takmer v každom odvetví. Fakt, že pracujem ako modelka, však nemení nič na tom, že som úplne normálna baba a tak aj žijem. Nepotrpím si na luxus a teším sa z maličkostí.

Text: Jana GOMBOŠOVÁ
Foto: Matúš Tóth
Styling: Jana Kapounová, Make-up: Hristina Georgievska, Vlasy: Hristina Georgievska /Kevin Murphy

1420

Súvisiace články