Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Módne ikony / 31. január 2020

Aká bola posledná prehliadka Jean Paul Gaultier?

Jean Paul Gaultier ukončil svoju kariéru v módnom dizajne po 50.rokoch od založenia svojej značky. V priebehu týchto rokov sa zapísal do hsitórie mnohými ikonickými kúskami, unikátnymi kolekciami a netradičnými prehliadkami.

Aká bola posledná prehliadka Jean Paul Gaultier?

Jean Paul Gaultier ukončil svoju kariéru v módnom dizajne po 50.rokoch od založenia svojej značky. V priebehu týchto rokov sa zapísal do hsitórie mnohými ikonickými kúskami, unikátnymi kolekciami a netradičnými prehliadkami. Aká však bola jeho posledná?

Bola to rozlúčka vo veľkom štýle! Na svojej poslednej módne prehliadke si dal dizajnér skutočne záležať a pre svojich hostí pripravil skvelú show plnú nielen úchvatných dizajnových skvostov, ale aj zábavy. Touto kolekciou ponúkol akýsi prierez svojou tvorbou a jej charakteristických znakov ako inovatívnosť a radosť zo života či viac konkrétne prvky ako kúsky pripomínajúce spodnú bielizeň alebo námornícke motívy. Na tejto prehliadke sa na móle objavilo viac ako 200 outfitov, pričom každý z nich vynikal v inom štýle.

Prehliadka sa uskutočnila v parížskom divadle Théâtre du Châtelet a medzi pozvanými sa objavilo množstvo zaujímavých osobností a blízskych priateľov dizajnéra ako Carla Bruni, Isabel Marant, Christian Louboutin, Mary Katrantzou či Dries Van Noten. Všetci jeho hostia hneď pri vstupe dostal do rúk list, na ktorom bolo napísané: „Myslím si, že móda sa musí zmeniť. Na svete je príliš veľa vecí a príliš veľa takých, ktoré sú na nič. Nevyhadzujte ich, recyklujte ich!“ Odkázal nielen všetkým prítomným, ale aj celému módnemu svetu a touto filozofiou sa riadil aj pri svojej poslednej kolekcii, v ktorej oživil ikonické modely zo svojich archívov a upcykloval ich do novej, haute couture kolekcie.

Bola to retrospektívna prehliadka, ktorú v podstate odštartoval symbolický „pohreb“ jeho značky. Následne sa na móle prestriedalo množstvo modelov, ktoré nám pripomenuli históriu a vývoj dizajnérovej tvorby a ich neustále recyklácia a inovovanie. Prehliadkou sprevádzal Boy George, ktorý spieval Back to Black a na móle sa striedali modelky najrôznejšie veku, veľkostí a rás. Medzi nimi sa objavili súčasné hviezdy modelingu ako Irina Shayk, Gigi a Bella Hadid, Karlie Kloss či Winnie Harlow, ale aj ikonická Yasmin Le Bon, dizajnérova múza Coco Rocha, a jeho blízka kamarátka Dita Von Teese. Modelingovú premiéru zažila aj dcéra Michaela Jacksona, Paris.

Farebná paleta bola bohatá, presne taká, aká bola celá kariéra dizajnéra. Pohybovala sa od jednoduchých a základných farieb ako biela a čierna až po výrazné odtiene červenej, fialovej, prípadne hravé a extravagantné motívy či odvážny patchwork. Siluety boli jednoduché a provokatívne, ale aj opulentné a teatrálne. Jednoducho sa našlo medzi nimi všetko, čo definuje dizajnérovu tvorbu. 

Pozrite si celú prehliadku

Foto: Indigital

1163

Súvisiace články