Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Módne ikony / 9. marec 2019

Virginie Viard: Nástupkyňa Karla Lagerfelda v Chanel

Karl Lagerfeld bol na čele značky Chanel neuveriteľných 36 rokov. Po jeho smrti si módna verejnosť takmer okamžite kládla otázku: „Kto ho nahradí?“ Módny dom nás však nenechal čakať atakmer okamžite oznámil, že jeho pozíciu prevezme Virgie Viard.

Virginie Viard: Nástupkyňa Karla Lagerfelda v Chanel

Karl Lagerfeld bol na čele značky Chanel neuveriteľných 36 rokov. Po jeho smrti si módna verejnosť takmer okamžite kládla otázku: „Kto ho nahradí?“ Módny dom nás však nenechal čakať a takmer okamžite oznámil, že jeho pozíciu prevezme Virgie Viard. Kto je však Virginie?

Aj napriek tomu, že verejnosť jej meno takmer vôbec nepozná, v Chaneli pôsobí už viac ako 30 rokov a tiež bola Karlovou pravou rukou. Poďme sa však pozrieť na jej cestu.

Virginie sa narodila v roku 1962 vo francúzskom meste Lyon. Je vnučkou výrobcov hodvábu, čiže k móde a dizajnu mala vzťah od malička. Študovala kostýmový dizajn na Course George a následne sa stala asistentkou kostýmovej dizajnérky Dominique Borg. Neskôr sa sama stala kostýmovou dizajnérkou a navrhla niekoľko kostýmov pre divadelné hry.

Pre značku Chanel pracovať v roku 1987, kedy nastúpila na pozíciu stážistky na oddelení vyšívania. Veľmi rýchlo sa však dokázala vypracovať a dostala sa na vedenie oddelenia. S Karlom začala veľmi úzko spolupracovať a v roku 1992 sa k nemu pridala, keď sa opätovne vrátil do módneho domu Chloé, kde pracovala 5 rokov. Následne sa vrátila do Chanel. V roku 2000 dostala na starosť ready-to-wear kolekcie a doplnky na pozícii Riaditeľky kreatívneho štúdia. S Karlom veľmi úzko spolupracovala na každej z 10 kolekcií, ktoré módny dom Chanel každoročne vyprodukuje.

2

Aj napriek dlhodobej spolupráci s Karlom sa na verejnosti objavovali sporadicky. Úplne prvýkrát po prehliadke Cruise 2019, ktorá sa uskutočnila v máji 2018 v Paríži. Zatiaľ čo Karl bol známy svojim bielym konským chvostom a tmavými okuliarmi, poznávacím znamením Virginie sú oči orámované oči, ofina a takmer vždy čierne outfity. Módny dom Chanel ju oficiálne uviedol do pozície kreatívne riaditeľky, čo znamená, že bude mať pod palcom všetky nasledujúce kolekcie vrátane ready-to-wear a haute couture. Zároveň sa stane prvou ženou na pozícii kreatívnej riaditeľy značky od čias Coco Chanel.

V netflixovom dokumente o značke Chanel 7 Days Out, Karl o nej povedal: „Virginie je pre mňa najdôležitejšou osobou, ale nielen pre mňa, pre celý ateliér, pre celý módny dom. Je mojou pravou rukou a pokiaľ nie sme spolu, vždy telefonujeme.“

Foto: Getty

1840

Súvisiace články