Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 21. apríl 2020

Stay Home s Mikinou Dimunovou: Zodpovednosť ma drží ďaleko od pochybností a strachu

Aktuálna situácia je pre všetkých nová skúsenosť. Musíme sa naučiť žiť doposiaľ nepoznaným spôsobom.

Stay Home s Mikinou Dimunovou: Zodpovednosť ma drží ďaleko od pochybností a strachu

Aktuálna situácia je pre všetkých nová skúsenosť. Musíme sa naučiť žiť doposiaľ nepoznaným spôsobom. Domáca karanténa, bezpečnostné opatrenia a sociálna izolácia. Ako funguje v domácej karanténe známa grafická dizajnérka Mikina Dimunová?

 

Foto: Braňo Šimončík


 

 

TF: Ahoj, ako sa máš a čo momentálne robíš?

MD: Ahoj. Práve v týchto dňoch som si uvedomila, ze môj život je jedna veľká karanténa, veľa sa toho vlastne nezmenilo. Trochu viac času ostáva teraz na dizajn a na aktivity s rodinou.

 

TF: Ako si sa vysporiadala s aktuálnym zákazom vychádzania?

MD: Nevychádzam. Zatiaľ ma to vôbec neobťažuje, ale chýbajú mi priatelia.

 

IMG 8794TF: Dotkla sa koronakríza tvojej profesie?

MD: Korona sa stará o jednu veľkú transformáciu. Viac sa dotkne veľkých firiem, ako jednotlivcov, takže ja osobne sa neobávam. Mám efektívne nastavené procesy a snažím sa to pretaviť aj do značiek, na ktorých pracujem, aby nemuseli škrtať rozpočty, ktoré majú na komunikáciu. Problémy prídu skôr tam, kde kvôli neefektivite odteká kapitál a nemusel by. Poctivé remeslo naopak zažije ešte zlaté časy.

 

TF: Tvoj bežný deň v domácej karanténe?

MD: Zrušilo sa presúvanie a stretnutia, ktoré si vždy vezmú pár hodín z dňa. Využívam to na to, aby som vo všetkých svojich súčasných aktivitách išla viac do hĺbky. Spím viac hodín denne, to pomáha mojej hlave, aby som sa lepšie koncentrovala. A veľa sa rozprávam s mojimi dcérami, lebo sú vo veku, kedy ich všetko zaujíma.

 

"Nevychádzam. Zatiaľ ma to vôbec neobťažuje, ale chýbajú mi priatelia."

 

 

TF: Objavila si počas tohto obdobia nové záľuby?

MD: Vždy pred spaním si vyhradím čas na taký wellness v domácich podmienkach. Pred tým som na také niečo nemala čas ani pomyslieť. A tiež som sa vrátila k takému poctivejšiemu vareniu. Dávam si naozaj záležať.

 

TF: Si teraz skôr typ „veľa cvičím-zdravo jem“ alebo si v móde „nechce sa mi - aj tak ma nikto nevidí“?

MD: Moje cvičenie nie je nič sofistikované, počúvam svoje telo. Vystačím si s takou základnou jógou, zostavu mám zapamätanú. Chýba mi však plávanie, ktoré bolo u mňa základom pohybu. Stravovať sa snažím zdravo, to u mňa nie je niečo, do čoho by som sa musela nútiť. Našťastie.

 IMG 8200 IMG 8100 

 

TF: Čo ti pomáha prekonávať stres z tohto celého?

MD: Pracujem na projektoch, ktoré sa v kontexte krízy, ktorá je tu dnes, javia ako zmysluplné. Zodpovednosť, ktorú pociťujem ma drží ďaleko od pochybností a strachu. Ja sa pozerám na svet “po korone” veľmi optimisticky.

 

TF: Varíš alebo objednávaš?

MD: Objednávam lokálne suroviny a varím z nich. Mám rada poctivé ingrediencie, takže dávam prednosť lokálnym značkám. Najlepšie paradajky mám zo Sľažian (@slnecne.zahrady), čokoládu zo Záhorskej Bystrice (@rich_cokotovaren), remeselné víno z @pivnicabrhlovce a pečivo z @chez_balzac_bratislava.

IMG 8653  53 

 

TF: Podporuješ svoje obľúbené značky a nakupuješ online?

MD: Myslím, že tá potreba príde, keď bude po všetkom. Bude nutné podporiť lokálnu produkciu, úplne zanevrieť na kvantitu a spotrebnosť a sústrediť sa na kvalitu a lokálnosť. Posledné roky je z čoho vyberať, máme tu módne značky, šperky aj predmety bežnej spotreby z rúk ľudí, ktorí svoju prácu robia z presvedčenia. Dospela som definitívne do štádia, že budem nakupovať ešte oveľa menej a uprednostním vysokú kvalitu, ktorú si kúpim priamo z rúk takýchto ľudí. Veľkým konglomerátom dávam po korona ére definitívne zbohom.

Pracujem na projektoch, ktoré sa v kontexte krízy, ktorá je tu dnes, javia ako zmysluplné. Zodpovednosť, ktorú pociťujem ma drží ďaleko od pochybností a strachu. Ja sa pozerám na svet “po korone” veľmi optimisticky.

 

TF: Tvoj karanténny „styling“ je...

MD: Či karanténa, alebo nie, mám svoj bežný basic styling. Ľanový top, vysoko strihané bavlnené džínsy a espadrilles. A teraz sa o trochu častejšie zabudnem prezliecť z pyžama, keď nemám žiaden zoom meeting.

IMG 8703  615E0956 923F 409C 9855 AFDA08BBB51C 

 

TF: Umývame si ruky stokrát za deň... Aké mydlo a krém na ruky používaš?

MD: Používam ayurvédske mydlo na báze kmínu, klinčeka, škorice a kurkumy. A ruky si nekrémujem, ale raz za deň si urobím olejový zábal.

 

TF: Čo pozeráš?

MD: Občas nejaký film na Netflixe, pri ktorom zaspím.

 

TF: Čo počúvaš?

MD: Nový release Christine and the Queens.

 

TF: Čo čítaš?

MD: Správy. Na knihy teraz vôbec nie je čas.

 

TF: Si aktívnejšia na sociálnych sieťach v časoch nútenej sociálnej izolácie?

MD: Pred spaním si rada pozriem, čo má kto nové, keďže je to teraz jediný kontakt s ľuďmi.

 

TF: Kto ťa aktuálne na Instagrame baví najviac?

MD: Už dlhšie ma bavia rollerskaterky @tarmouz a @estrojen, a mám rada profily, ktoré sú zamerané na výtvarné umenie, napr. @greatartinuglyrooms, @postcontemporary_ a zaujímavý obsah teraz produkujú aj niektoré malé komerčné značky na InstaTV, napríklad rozhovory s dizajnérmi.

MikinaDimunovaFoto: Milan Očenáš

 

TF: Ako udržiavaš kontakt so svojou rodinou a kamarátmi?

MD: Whatsappujeme, hangoutujeme, skypujeme, zoomujeme.. Je to super.

 

TF: O čo všetko si pre COVID-19 prišla a prídeš?

MD: Oslavy 40-tiek… A nebolo ich naplánovaných tento rok málo. Hudobné festivaly Pohoda a Grape, ktorých sme s celou rodinou veľkými fanúšikmi. Zrušila sa mi aj typografická konferencia v Dubline, na ktorú som sa tešila. Verím, že toto leto sa podarí urobiť si aspoň pár výletov po Slovensku.

 

TF: Čo urobíš ako prvé, keď toto celé skončí?

MD: Navštívim rodičov.

 

pripravila: redakcia
foto: archív M.D.

2611

Súvisiace články