Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 24. apríl 2020

Stay Home s Janou Kirschner: Niekedy otvorím okná dokorán a Eddie hrá na klavíri pre celú ulicu

Aktuálna situácia je všetkých nová skúsenosť. Musíme sa naučiť žiť doposiaľ nepoznaným spôsobom - dodržiavať bezpečnostné opatrenia a sociálnu izoláciu.

Stay Home s Janou Kirschner: Niekedy otvorím okná dokorán a Eddie hrá na klavíri pre celú ulicu

Aktuálna situácia je všetkých nová skúsenosť. Musíme sa naučiť žiť doposiaľ nepoznaným spôsobom - dodržiavať bezpečnostné opatrenia a sociálnu izoláciu. Ako funguje v domácej karanténe speváčka Jana Kirschner, ktorá so svojou rodinou žije v Londýne?

 

 

TF : Ahoj, čo momentálne robíš?

JK: Je 22:30 a ja som dočítala svojej dcére, zaspievala som im tri slovenské pesničky, zhasla svetlo. A mám voľno…

TF : Ako si sa vysporiadala s aktuálnym zákazom vychádzania?

JK: Tu v Londýne môžeme stále chodiť von na každodennú prechádzku, no musíme dodržiavať “social distancing” - vzdialenosť minimálne 2 metre. Nie vždy to ide, ale pokiaľ sa dá, ľudia sa snažia dodržiavať toto jednoduché pravidlo a náš park zatiaľ ostáva otvorený. Je to náš les, dokážeme tam tráviť veľa času, bez toho, aby sme niekoho stretli. Máme svoje tajné chodníčky a za niekoľko týždňov sme si postavili tajný tree house “bunker”. Začína byť z toho už pomerne komplexná stavba, z popadaných stromov, brečtanu, konárov, kameňov… Pracujeme tam s našimi deťmi každý deň a popritom sme celkom zdiveli a zabudli na čas.

Snímka obrazovky 2020 04 22 o 21.06.23

TF: Dotkla sa koronakríza tvojej profesie?

JK: Absolútne. Sme muzikanti. Leto je pre nás všetkých highlightom roka. Obaja sme prišli o množstvo koncertov. Predpokladáme, že to bude trvať dlhšie a straty budú ešte oveľa väčšie. Ale s tým sme sa vyrovnali, hneď na začiatku, zapli sme iný mode a zobrali to ako výzvu. Snažíme sa nestrácať čas vecami, ktoré momentálne nevieme zmeniť. Trávime čas s našimi fantastickými dcérami, hráme hudbu, čítame, varíme… Občas sa náš mini byt naplní ako héliový balón a mám pocit, že už to nevydrží a praskne. Ale máme miesta, kde sa dá zašiť a na polhodinu to predýchať. Zatiaľ nám to ide.

TF: Tvoj bežný deň v domácej karanténe?

JK: Spíme dlho. Užívame si ten luxus, že nám ráno nezvoní budík. Konečne. Potom “wake up, shake up” čo znamená, že každý deň robí niekto iný cvičenie. Vyberie obľúbený song a celá rodina 5 minút cvičí. The Special, Madness, či Kraftwerk, ja si idem viac disco a deti majú svoj playlist. Občas sa nechám uniesť a cítim sa ako Jane Fonda v osemdesiatych rokoch, keď urobila svoju slávnu sériu aerobiku. Potom raňajky a upratujeme. A škola. Ja mám Yolu a Eddie Matildu. Trvá to tak 2 hodiny. Obed. Kamoši online. Polhoďka. Nemáme telku, takže nikto nás s tým neotravuje. Uvaríme si do termosiek čaj a vyrážame do parku. Obchádzajúc všetkých ideme do nášho lesa. Z parku odchádzame podvečer. Varíme večeru. Čítame. Občas sa stretneme s Edom na drink v kuchyni a pozeráme Star Wars, Indiana Jones a iné klasiky, keď deti zaspia. Nepozeráme správy, minimálne čítame noviny, počúvame od rána do večera geniálne BBC a krok po kroku ideme ďalej. Občas máme so susedmi street party - raz do týždňa, každý na svojom kúsku chodníka. Niekedy otvorím ráno okná dokorán a Eddie hrá na klavíri pre celú ulicu… Tešíme sa z maličkostí.

Snímka obrazovky 2020 04 22 o 21.06.09

TF: Objavila si počas tohto obdobia nové záľuby?

JK: Ani nie. Mala som veľké plány, ale robiť doma homeschooling s dvomi deťmi a starať sa o to, aby aj všetko ostatné fungovalo, zaberie veľké množstvo času. Eddie začal opäť hrať šach a učí aj Matildu. Moja momentálna záľuba je otužovanie. Už dva mesiace každé ráno dobrovoľne vleziem do ľadovej sprchy. Predstavujem si pri tom, že som na Klingeri. To je jazero v Banskej Štiavnici, kde máme chalupu. Rozhodne to odporúčam.

TF: Si teraz skôr typ „veľa cvičím-zdravo jem“ alebo si v móde „nechce sa mi - aj tak ma nikto nevidí“?

JK: Cvičím každé ráno, musím. Mám aj nejaké apps, ale väčšinou viem, čo mám robiť a je to taký 20 minútový tréning plus meditácia, pri ktorej sa ma väčšinou už začne niekto niečo pýtať alebo ma šteklí…

TF: Čo ti pomáha prekonávať stres z tohto celého?

JK: Príroda. Rodina. Humor. Hudba. Deti. Ľudská odvaha a vynaliezavosť. Kreativita. Či už je to písanie kriedou na chodníky, nechávať si odkazy alebo dúhy, ktoré deti, vylepujú do okien, po celom Londýne ako prejav vďaky a spolupatričnosti NHS - National Health Service. Je to inšpiratívne obdobie, že aj napriek negatívnym správam, ktoré sa na nás valia, sa dokážu ľudia tak intenzívne spojiť. V Británii sa prihlásilo 750 tisíc dobrovoľníkov za 24 hodín, bez nároku na finančnú odmenu. To sú veci, ktoré človekom pohnú.

Snímka obrazovky 2020 04 22 o 21.06.56

TF: Varíš alebo objednávaš?

JK: Aj aj. Nie vždy to stíham, zachraňuje nás talianske bistro pod domom a fantastická pizza. Inokedy vyťahujeme staré recepty, alebo sa nechávame inšpirovať a vymýšľame nové jedlá.

 

TF: Podporuješ svoje obľúbené značky a nakupuješ online?

JK: Mám toľko vecí, ktoré vôbec nepotrebujem, takže sa snažím urobiť v tom poriadok. Už onedlho chystáme jeden zaujímavý projekt a podporíme tým dobré veci, o všetkom dáme vedieť.

Snímka obrazovky 2020 04 22 o 21.07.42

TF: Tvoj karanténny „styling“ je…

JK: Tričko, nejaké oversized nohavice a tenisky…. Doma som najradšej bosá.

TF: Umývame si ruky stokrát za deň... Aké mydlo a krém na ruky používaš?

JK: Nejaké voňavé... Mám sa ísť kuknúť? Takéto...
pastedGraphic

TF: Čo pozeráš?

JK: Staré filmy. Občas Netflix. Ale momentálne veľmi málo. Šetrím sa, u nás je karanténa iba štvrtý týždeň…

TF: Čo počúvaš?

JK: Svoje demá… No najviac novej hudby sa teraz ku mne dostáva z BBC RADIO 6.

TF: Čo čítaš?

JK: A Little History of Poetry od Johna Careyho.

TF: Si aktívnejšia na sociálnych sieťach v časoch nútenej sociálnej izolácie?

JK: Teraz som menej aktívna. Nebaví ma to dlho, niečo ma nadchne, ale je to občas taká šedivá veľká nuda, v porovnaní s tým, čo sa deje okolo. Na druhej strane som rada, že som v spojení s ľuďmi, ktorých mám rada a vážim si ich prácu.

unnamed 10  unnamed 13Foto: Viktor Cicko 

 

TF: Kto ťa aktuálne na Instagrame baví najviac?

JK: Celkom ma baví Jameela Jamil, ktorá je britská herečka, aktivistka, Dj a priateľka Jamesa Blakea, baví ma aj speváčka Noga Rez, Vallo, lebo robí good job a je to vidieť... A vlastne množstvo ďalších skvelých ľudí.

TF: Ako udržiavaš kontakt so svojou rodinou a kamarátmi?

JK: Asi tak ako všetci.. Rodičom sme zázračne namontovali Skype a to ma teší. Žiadne parties, to sa mi nejak nedarí. Večer je u nás busy, navyše, na Slovenku je o hodinu viac, takže keď ja skončím a mám čas, všetci doma už sú väčšinou off-line. Doslova.

TF: O čo všetko si pre COVID-19 prišla a prídeš?

JK: Asi o dosť, ale v porovnaní s inými ľuďmi vlastne takmer o nič.

TF: Čo urobíš ako prvé, keď toto celé skončí?

JK: Objímem svojich rodičov.

Text: Jana GOMBOŠOVÁ
Foto: Jana GOMBOŠOVÁ, archív J.K., Viktor Cicko, Instagram @janakirschner_official

1568

Súvisiace články