Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 10. február 2020

FASHION DAY: Eva Husárová

Odev ju zaujímal vždy. Ako dieťa šila bábikám šaty a snívalo sa jej o rozviatych látkach.

FASHION DAY: Eva Husárová

Odev ju zaujímal vždy. Ako dieťa šila bábikám šaty a snívalo sa jej o rozviatych látkach. Prerobila všetko, čo jej prišlo pod ruky. Fascinácia materiálom a snaha ním niečo vyjadriť jej ostala dodnes. Eva pôsobiaca pod značkou Matiewa na absolventskej prehliadke Ateliéru 343 zažiarila svojou záverečnou prácou – kolekciou Skelet vnemu, ktorá dostala aj nás.

Kolekcia Skelet vnemu je výsledkom dlhodobého záujmu o výrobu vlastného materiálu. Kde sa to celé začalo?

Touto otázkou sa zaoberám už od detstva. Naučila som sa cez materiál komunikovať. Bolo to v niečom bytostné. Dnes ako dizajnér beriem zodpovednosť za posúvanie informácií a chcem komunikovať. Po ôsmich rokoch grafického dizajnu som pochopila, že potrebujem viac hmatateľného na to, aby som sa úplne vyjadrila. Tak som sa rozhodla risknúť to a odísť na odev, kde som sa však nedokázala stotožniť len s využitím hotových dostupných materiálov. Mala som z nich pocit, akoby mi podsúvali už hotové odpovede. Pretože tak, ako slová tvoria vety od základu, ja tvorím odev od základnej zložky – materiálu.

02  01 

Aké materiály na svoju tvorbu odevov preferuješ?

Snažím sa dávať význam všetkým materiálom, ktoré už ukončili svoju prvotnú funkciu. Rada svoj šatník prešívam zo secondhandových odevov. Nové materiály vyrábané na tvorbu úplne nových odevov využívam hlavne v prírodných variantoch. Pri samotnej tvorbe, keď je materiál od začiatku v mojej výrobe, taktiež vyberám z prírodného, ale nevylučujem ani umelé zložky pre lepšiu trvácnosť.

03 04

Jednotlivé kúsky z kolekcie sú nesmierne krehké a jemné. Čo je vlastne „látka“, z ktorej sú modely ušité?

Už dlhšie som hľadala transparentnosť pravdy, a teda materiálu, do ktorého budem môcť vkladať ďalej svoje odkazy. Skúšala som robiť zloženia podľa tejto požiadavky. Mak som skúšala ako dekor, až som zistila, že mi mení konzistenciu materiálu. Načúvala som tejto náhode a podarilo sa. K zloženiu môžem prezradiť to, že ide o makový vývar zo zŕn a ďalšie biozložky, ktoré sa spolu uvaria a po vyliatí zaschnú. Vzorky som testovala teplom, chladom, vodou, šitím a inými technikami. Vo výsledku sa mi podarilo nájsť variabilný materiál, ktorý uniesol aj neuveriteľnú ťarchu odevu plnú maku s takou jemnosťou.

05

Z modelov je mak doslova cítiť jeho vôňou. Bolo to jednotlivými zrniečkami, ktorými boli modely ozdobené?

Celá kolekcia a jej strihy vychádzajú z fáz maku. Ten z môjho pohľadu v sebe nesie emóciu –kvet, ale aj ratio – makovicu. Odevy sú makom tvorené, ale aj inšpirované. Prvý odev bol odlievaný v kruhoch tvoriacich podobu lupeňov z kvetu maku. Vonkajšia časť kruhov je z najjemnejšieho materiálu a stredná časť je zaliata tvrdým materiálom, aby udržal jemnú časť odevu. Presne ako jemný makový kvet. Celá idea sa rodila dva roky. Samotná kolekcia vznikala približne tri mesiace, bola to každodenná práca, ktorá vyžadovala nesmiernu dávku trpezlivosti a viery v jej ideu.

06 skelet vnemu

07 skelet vnemu

Ak by si mohla v módnom biznise niečo zmeniť, čo by to bolo?

Toleranciu a zodpovednosť. Každý z nás má možnosť výberu. Nezatracujem však, ak je niečo na prvý pohľad nepekné, nefunkčné, dokonca umelé. Predsa takí môžeme byť aj my. Snažím sa cez textil hľadať pravú podstatu a dať mu nový význam. Chápem však aj tradičný predajný odev, v ktorom sa hlásim ku kvalitným dlhotrvácnym kúskom v menšom množstve a recyklovaniu. Nehanbím sa ani za záplatu na zadku, ktorá tam musí byť.

 foto 13 kabelka z kvetov cibuliek v biolatexe   foto 10 skelet vnemu 

 

EVA A JEJ CESTA

EvaPochádza z Vršatského Podhradia, dedinky pri Ilave, kde chodila na ZUŠ. Štúdium pokračovalo rokom na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Trenčíne, odkiaľ pokračovala na Školu úžitkového výtvarníctva J. Vydru v Bratislave na propagačnú grafiku, po ktorej nastúpila na VŠVU – odbor vizuálnej komunikácie. Hľadanie ideálneho miesta na sebarealizáciu sa skončilo až v ateliéri odevného dizajnu. Svoj talent uplatnila pri mnohých domácich aj zahraničných projektoch, no medzi najzaujímavejšie radí najmä spoluprácu s Evelyn Benčicovou a skupinou Fallgrapp. Dôkazom, že Eva je nezvyčajný talent, je aj fakt, že jej bakalárska práca v odbore textilu a odevu bola po účasti v súťaži o Národnú cenu za dizajn docenená výberom do trvalej expozície v Moravskej galérii v Brne. V najbližšom čase plánuje dokončiť svoju webovú stránku, cestovať a navrhnúť predajnú kolekciu odevov.

3 každodenné must-haves

TOP 3 veci 02Neviem si predstaviť deň bez kávy, vône Narciso Rodriquez „Narciso“ a slúchadiel Marshall. A milujem aj sušené kvety.

Text: Jana Gombošová
Foto: Eva Husárová 

2362

Súvisiace články