Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 20. marec 2019

Body Confidential

Modeling bol roky považovaný za tichú profesiu – na modelky sme sa mohli dosýta pozerať, no nikoho nezaujímalo, či mali aj čo povedať. Boli a sú tvárou ukrytou za značkou.

Body Confidential

Modeling bol roky považovaný za tichú profesiu – na modelky sme sa mohli dosýta pozerať, no nikoho nezaujímalo, či mali aj čo povedať. Boli a sú tvárou ukrytou za značkou. Móda je o kráse, o perfekcionizme, o fantázii, je projekciou našich snov a úlohou modeliek bolo vedieť inšpirovať módnych editorov, kupcov a milovníkov módy. Definovať štandardy krásy a popularizovať trendy. Dnes sú modelky aj o niečom inom.

Majú hlas, ktorý sa neboja použiť, a silu vytvárať nové konverzácie. Ukázať sa aj v tom najclitlivejšom svetle, odhaliť svoje nedostatky a nedokonalosti, byť autentickými. Ich osobnosť je rovnako, ak nie viac, dôležitá ako ich vzhľad. Čoraz častejšie sa stretávame s príbehmi úspešných a inšpiratívnych žien. Jednou z takých je Kristína Činčurová, Miss Slovensko 2016, jedna z našich najúspešnejších modeliek.

S príchodom nového roka prichádzajú aj nové možnosti pre tých, ktorí nestrácajú vieru v seba samých. Práve tá spolu s odriekaním, neustálou prácou na sebe a vierou vo svoje sny a túžby pomohli Kristíne prepracovať sa až na prehliadkové móla v Paríži a Miláne. O svete modelingu, o zdraví, sebaláske, ale aj o tom, čo pre ňu znamená šťastie, sme sa zhovárali s tvárou zimného čísla Top Fashion.

O MODELINGU

Veľa sa toho zmenilo, odkedy si vyhrala Miss Slovensko. Dnes tvoria veľkú časť tvojej práce módne prehliadky. A nie hocijaké. Predvádzala si pre svetové značky ako Elie Saab, Georgio Armani, Georges Hobeika, Guo Pei či Chopard. Máš pocit, že žijes svoj sen?

Úprimne áno, najmä preto, že stále tak úplne neverím tomu, že sa mi to všetko podarilo. Keď sa obzriem späť, nepatrila som medzi modelky, ktorým by na začiatku predpovedali takéto úspechy. Časom sa to všetko zmenilo a stalo sa to presne tak, ako som si to vysnívala. Pre mňa je to dôkaz, že sny sa skutočne plnia, len si treba naozaj veriť a byť trpezliví. Doteraz si spomínam na moment, keď som sa dozvedela, že idem zatvárať prehliadku Elie Saab. Bolo to o druhej v noci a myslela som si, že sa mi sníva, že to azda ani nie je pravda. Znamenalo to pre mňa naozaj veľmi veľa a som šťastná, že som mohla niečo také zažiť.

Uzatvárať haute couture Elieho Saaba ako nevesta je pre modelku tá najväčšia pocta. Čo predchádza bookingu takej lukratívnej prehliadky?

Proces je rovnaký ako na prehliadky počas ready-to-wear fashion weeku. V danom meste, kde sa koná fashion week, mám vždy agentúru, ktorá mi posiela zoznam kastingov, na ktorých sa potom zúčastňujem. Pri tých veľkých kastingoch ma v prípade záujmu zavolajú späť, dostanem tzv. callback, kde ma klient znovu uvidí a vyberie si už dievčatá, ktoré chce posunúť ďalej. Po kastingu nasleduje fitting, na ktorom si priamo u návrhára vyskúšame konkrétne šaty, ktoré by sme na móle mali predvádzať, a ak sa mu definitívne páčime, tak nás na prehliadku potvrdí. Najhoršie však je, že človek nikdy nevie, či na mólo skutočne aj vyjde, a to takmer do poslednej chvíle. Či náhodou nezrušia konkrétny look alebo vás nenahradia inou modelkou.

Okrem neistoty, v čom ďalšom je práca modelky, ktorá predvádza na móle, ľahšia, tažšia, iná ako fotenie editoriálov?

Myslím, že ľahšia je v tom, že vás je tam viac. Človek sa tam dokáže viac stratiť v dave. Na editoriáloch je zväčša všetka pozornosť na vás. Podmienky fotenia sú mnohokrát fyzicky náročnejšie, ale, samozrejme, záleží na tom, o aké fotenie ide. Naopak, ťažšia je asi v tom, že počas fashion weeku človek absolvuje nesmierne množstvo kastingov, z ktorých vyjde len pár. Ja si však veľmi užívam všetko okolo toho – hudbu, prostredie, celkový pocit, ktorý človek zažíva, keď kráča po móle, všetky emócie a radosť návrhárov a modeliek po skončení show. Niekedy je to celé ako film a je super pozrieť si spätne videá z prehliadok. Oboje má niečo do seba.

Kendall Jenner sa pred istým časom vyjadrila, že si zásadne vyberá prehliadky, na ktorých predvádza. Zožala za to vlnu kritiky od iných modeliek. Jedny tvrdia, že odmietnuť prácu by pre ne znamelo koniec kariéry, iné, že by tak neuživili seba ani svoje rodiny. Ako to vnímaš z vlastnej skúsenosti?

Nie som si istá, ale ak to hovorila v zmysle, že tieto prehliadky za ňu vyberá jej agent, tak v tom prípade je to ok. Najmä, ak si chce udržať svoje meno a „hodnotu“, ktorú má jej účasť na prehliadke pre návrhárov. Je dôležité myslieť takticky a vyberať si tak, aby jej kariéra smerovala neustále nahor. Hlavne si myslím, že ona nepatrí k modelkám, ktoré by to robili pre peniaze, ale len preto, lebo to bol jej sen. Ak by zobrala každú prehliadku, na ktorú ju chcú, tak by vlastne asi ani nerobila nič iné. Čo sa týka mňa, ja sa snažím byť vďačná za každú jednu a vezmem mnohokrát aj také, na ktoré sa mi až tak nechce. Každá prehliadka je pre mňa skúsenosť a keďže modeling je momentálne moja jediná práca, tak je, samozrejme, dôležité, aby som aj zarobila čo najviac. No na druhej strane viem, že mnohokrát sa v Paríži stalo, že moja bookerka vynechala niektoré shows, keď vedela, že v tej chvíli môžem robiť niečo iné a dôležitejšie pre môj kariérny rast. Preto je dôležité mať za sebou osobu, ktorej dôverujete, vaše ciele sa zhodujú a môžete rozhodovanie nechať na ňu.

104565

Ako vyzerá tvoj bežný deň v období fashion weekov?

Ráno vstanem, naraňajkujem sa, dám si sprchu, jemne sa upravím a vyrážam na kastingy. Prvé dni sú len kastingy, potom sa pridávajú k tomu fittingy a nakoniec samotné prehliadky. Kedže často pracujem aj ako modelka na vytváranie lookov u Elieho Saaba, kde na mne upravujú šaty a vytvárajú konkrétne modely na prehliadku, strávim tam naozaj veľa času. Skvelé na tom je, že človek sa tam časom začne cítiť ako doma, najmä, keď už sa so všetkými pozná a vládne tam priateľská atmosféra.

My ako diváci môžeme obdivovať len výsledný efekt, čo sa však deje v zákulisí tesne pred tým, než vyjdeš na mólo?

Všetko sa začína mejkapom a vlasmi, potom nasleduje nácvik choreografie aj s hudbou. Počas toho celého sa v zákulisí robia backstageové fotky a videá. Každá máme svojho dressera, osobu, ktorá nás oblečie do nášho looku. Keď už stojíme nastúpené a oblečené v rade, je okolo nás množstvo fotografov, ktorí robia ďalšie fotky. Taký Elie Saab zväčša berie tie isté dievčatá. Už sa trochu poznáme, takže je vždy super vidieť sa znovu a trochu sa porozprávať. Keďže je to jedna z tých lepších shows, často stretávam aj topmodelky, ktoré obdivujem. To je pre mňa ešte väčší zážitok. Takmer po celý čas v zákulisí vládne pohodová atmosféra, až tesne pred začatím začne taká menšia panika a stres, ako to už pred prehliadkami býva, ale aj to patrí k tomu. Tesne pred vstupom na mólo si návrhár skontroluje každú modelku, a potom to už ubehne neskutočne rýchlo. Človek sa ani nenazdá a v priebehu niekoľkých sekúnd to má celé za sebou.

Diverzita je otázkou, ktorá sa v týchto dňoch a mesiacoch rieši často. Niektorí návrhári už zaradili do svojho portfólia modelky rôznej farby pleti, postavy či pohlavia. Ešte stále je však množstvo takých, ktorí sa tomu vyhýbajú. Hlavne, čo sa týka prehliadok. Myslíš si, že rozmanitosť v modelingu je dôležitá?

Určite áno. Keď som začínala, mala som určitý typ modeliek, ktorý som vždy obdivovala. Vysoké, chudé, dlhé blond vlasy, dokonalé črty tváre, veľké pery, výrazné lícne kosti. Moja kamarátka, tiež modelka, s ktorou sme spolu strávili veľa času v Miláne, ma však časom naučila pozerať sa na to inak. Každý je krásny svojím spôsobom, to najdôležitejšie je vyžarovanie a energia každého jednotlivca. Diverzita ma fascinuje, práve to je to krásne – byť samým sebou, byť výnimočný, originálny. Nech ste akejkoľvek farby pleti, typu postavy atď. Najdôležitejšie je byť tou najlepšou verziou svojho „ja“ a zaradenie takýchto modeliek je pre mňa dôkazom, že šancu môže dostať ktokoľvek, kto sa na to cíti. Samozrejme, existujú isté extrémy, ktoré sa mi až tak nepáčia, o tých však nehovorím. Je veľmi dôležité rešpektovať jeden druhého. Móda je tu pre každého a rôznorodosť modeliek je toho dôkazom.

Žijeme v dobe, v ktorej majú sociálne médiá veľký vplyv aj na to, čo si ľudia myslia a v čo veria. Mnohé známe osobnosti, medzi nimi aj modelky, ich preto čoraz častejšie využívajú na vyjadrenie svojich politických a spoločenských postojov a názorov. Ako to vnímaš?

Túto časť sociálnych sietí vnímam pozitívne. Stáť za svojím názorom, ak to tak cítite, je dôležité a práve sociálne siete sú spôsob, akým môžete vyjadriť a podporiť rôzne postoje. Samozrejme, vždy s mierou a rešpektom. Je to podľa mňa dôležité najmä v oblastiach, o ktorých sa tak veľa nehovor a je to ešte tak trochu tabu.

104984

Pre niekoho je obnaženie tela ťažšie ako obnaženie duše. Fotenie tohto editoriálu bolo podstatne odvážnejšie a zmyselnejšie ako to, na čo si asi zvyknutá. Ako si sa cítila?

Určite to bola pre mňa tak trochu zmena. Som prirodzene dosť hanblivá, ale toto je niečo, čo ma na práci modelky naozaj baví. Modeling je tak trochu aj o herectve a hoci som si na začiatku nebola vôbec istá a nebolo to pre mňa úplne prirodzené, počas fotenia som sa do tejto úlohy pomaličky dostala a výsledok sa mi fakt páči! Myslím, že by nebolo zlé cítiť sa takto sebavedomejšie aj každý deň.

 

O ZDRAVÍ A SEBALÁSKE

Považuješ prácu modelky za náročnú? Z fyzickej a psychickej stránky?

Veľmi. Záleží určite na povahe modelky – to, ako to celé prežívate, je dosť rozhodujúce v tom, ako psychicky náročné to pre vás bude. Psychická námaha ovplyvňuje vo veľkej miere aj tú fyzickú, ktorá je už sama osebe počas kastingových dní dosť náročná. Predstavte si tie nachodené kilometre a dlhé hodiny státia na nohách počas fotení, mnohokrát v zime. Ak vás to však baví a napĺňa, stojí to za to. Naučí vás to o sebe fakt veľa. Mám pocit, že keď som s prácou modelky začínala, tak som sa takmer vôbec nepoznala. Nevedela som, ako reagujem v rôznych vypätých a stresových situáciách. Modelingu vďačím za to, že ma naučil bojovať so stresom, krízovými situáciami, taktiež si užívať každú minútu života a tešiť sa aj z maličkostí.

104871 2

Čo ti pomáha, keď sa potrebuješ znovu nabiť energiou?

Nenahraditeľné na dobitie energie je pre mňa určite slnko a more. Vypadnúť niekam preč, najmä teraz, počas týchto chladných dní. Táto myšlienka mi neprestáva behať hlavou a hneď by som ušla niekam do tepla. U mňa však funguje aj telocvičňa, joga alebo akákoľvek fyzická aktivita. Milujem tiež kreativitu, kreslenie, čítanie kníh. No to najdôležitejšie je obklopiť sa správnymi ľuďmi, s ktorými sa cítite dobre a dokážete si dobiť energiu vzájomne! To som pochopila až časom a mám neskutočné šťastie, že takýchto ľudí okolo seba mám.

Kvôli svojej práci veľa cestuješ. Máš nejaké zaručené triky na pleť, ktoré ti pomáhajú bojovať s únavou a častou zmenou podnebia?

Moje najobľúbenejšie sú masky na tvár, najmä tie hydratačné. Piť veľa vody – neustála hydratácia je základ. Plus počas tých náročnejších období si vôbec nezaškodí zaobstarať nejaké sérum, ktoré vyživí vašu pleť intenzívnejšie a zaženie tak známky únavy. Preferujem prírodnú kozmetiku, ktorá je k pleti šetrná. U mňa však najviac funguje strava, jesť čo najviac zdravých a čerstvých potravín a vyhýbať sa sladkostiam. Takisto psychická pohoda a kvalitný spánok.

Keď je už reč o strave… Byť modelkou znamená neustále si strážiť postavu. Si na seba prísna, čo sa týka správnej životosprávy a pravidelného cvičenia?

Myslím, že niekedy až príliš. No v poslednom čase sa učím počúvať svoje telo a akceptovať ho take, aké v danom momente je. Mať sa rada a starať sa o seba čo najlepšie, či ste modelka, alebo nie, pretože naše telo je zároveň naším domovom. Snažím sa stále čo najviac hýbať, športovať, ale to skôr kvôli psychickej a zdravotnej stránke. Mám však šťastie, že som milovníkom zdravej stravy a veľa sa o to prirodzene zaujímam. Fascinuje ma, že sa popri zdravom stravovaní človek cíti úplne inak, má viac energie, je aktívnejší a aj myseľ je čistejšia, pozitívnejšia.

104403 1

My ženy sme na seba niekedy až príliš kritické, hľadáme na sebe chyby aj tam, kde nie sú. Ako si na tom ty?

Ľudia, čo ma poznajú, vedia, že som prehnane sebakritická. Snažím sa s tým však bojovať. Pochopila som, že je to zbytočné a že je dôležité mať sa rád, ak chceme byť niekedy v živote vôbec šťastní. Musím sa priznať, že som prednedávnom mala obdobie, počas ktorého som sa na seba pozerala o niečo kritickejšie a nemala som sa veľmi rada. Našťastie vďaka priateľom a rodine sa to zmenilo a ukázali mi, že to najdôležitejšie na mne nie je môj výzor, ale moje srdce, vnútro a moja osobnosť. Je to možno klišé, ale keď tak nad tým rozmýšľam, ja sama sa obklopujem ľuďmi pre to, akí sú dobrí a prirodzene inteligentní, a nie pre to, ako vyzerajú. Taktiež viem, že moje úspechy sa mi podarili nielen pre môj vzhľad, ale aj preto, lebo sa vždy snažím správať k druhým čo najlepšie a byť čo najlepším človekom. Podľa môjho názoru vyzeráme tak, ako sa cítime, a preto je dôležité zamerať sa na svoje vnútro. Tie najkrajšie ženy sú predsa tie šťastné a vnútorne vyrovnané. To je niečo, na čo sa zameriavam a na čom vlastne momentálne pracujem.

Od modeliek sa očakáva udržiavanie si určitého vzhľadu, s ktorým sa dá pracovať, čo nie je pre každú ženu v každom veku ľahké. Bojíš sa starnutia?

Starnutia sa nebojím vôbec. Každý vek má svoje čaro a sama vidím, že nie je rozhodujúci v momente, keď sa pozriem na svoju mamu, ktorá mi pripadá stále rovnako nádherná, ak nie dokonca ešte krajšia. Jediné, čoho sa trochu obávam, je asi zmena osobnosti. Poznáte to – ten bezstarostný pocit slobody a toho, že dokážete čokoľvek, čo si zmyslíte. Vekom sa to asi trochu mení a človek sa môže stať viac zatrpknutý, ustarostený. No ja však verím, že sa to len uvedie na správnu mieru, pridá sa trocha zodpovednosti, múdrosti a pokiaľ je pozitívny, dokáže si užívať život v akomkoľvek veku rovnako!

104368 1

 

O ŠŤASTÍ

A čo súkromný život? Dá sa zladiť s prácou modelky, najmä takej rozcestovanej, ako si ty? Premýšľala si už nad tým, či, kedy a kde sa chceš usadiť?

Určite áno, rozmýšľam o tom veľa. Som typ človeka, ktorý rád vie, čo ho čaká, a rád svoju budúcnosť plánuje. Usadiť by som sa chcela, keď nájdem tú správnu osobu, a kdekoľvek, kde s tou správnou osobou budem. Teším sa na moment, keď budem mamou, vďaka mojej viem, aké je to krásne. Aj keď na to ešte nie som úplne pripravená a ešte si chcem trochu užiť svoju mladosť, bola by som rada, keby som našla partnera, s ktorým si vytvorím spoločné plány do budúcna, vlastný domov a budeme si užívať život spolu. Najmä vo chvíľach, keď má človek veľa práce, je fajn mať pri sebe niekoho, kto vás podporí a stojí pri vás. Podľa mňa tak dokážete a zvládnete omnoho viac.

V modernom svete je bežné, že keď si ľudia majú predstaviť šťastie, predstavia si ho ako úspech. Čo robí šťastnou teba?

Pre mňa je štastím moja rodina, priatelia a zážitky s nimi. Samozrejme, aj úspech zohráva istú rolu. Ale keď ste sám, nedokážete si ho naplno užiť a tešiť sa z neho tak, ako keď máte niekoho, s kým sa to všetko delíte. Nesmierne si vážim ľudí, ktorí pri mne stoja a sú tu pre mna vždy, keď to potrebujem. Vďaka nim som šťastná a teším sa na každý ďalší deň v mojom živote. Úspech tu niekedy je, niekedy nie je, ale títo ľudia tu s nami ostávajú. A v dnešnej dobe, keď vidíme najmä prostredníctvom sociálnych sietí, čo všetko môžeme mať a nemáme, je veľmi dôležité tešiť sa z maličkostí, nájsť vnútornú rovnováhu, užívať si život a plniť si všetky svoje sny.

Text: Barbora Dudinská

Foto: Matúš Tóth

Článok bol uverejnený v magazíne TOP FASHION Zima 2018

1938

Súvisiace články