Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Fashion week / 7. september 2021

Druhý prehliadkový deň na MBPFW: Vesmír, architektúra aj romantika

Druhý prehliadkový deň na Mercedes-Benz Prague Fashion Week priniesol na prehliadkové móla rôznorodé pohľady na módu. Miešali sa tu architektonické prvky s vesmírom, ale aj romantika s ženskosť s praktickým duchom.

Druhý prehliadkový deň na MBPFW: Vesmír, architektúra aj romantika

Druhý prehliadkový deň na Mercedes-Benz Prague Fashion Week priniesol na prehliadkové móla rôznorodé pohľady na módu. Miešali sa tu architektonické prvky s vesmírom, ale aj romantika s ženskosť s praktickým duchom. Česko-slovenská módna scéna samozrejme nesklama, práve naopak, dokázala, že sa vyvíja tým správnym smerom a dostáva sa čoraz bližšie ku lokálnemu publiku.

mbpfw outfit fashion week týždeň módy móda praha prague fashion week módna prehliadka 

Valérie Jurčíková

Prehliadka Valérie Jurčíkovej bola poriadne sofistikovaným osviežením. Krásne zvolená paleta farieb, ktorá kombinovala luxusne pôsobiace odtiene krémovej, bronzovej a tlmenej modrej, bola doplnená jemne avantgardnými siluetami. Outfity pripomínali estetiku ikonickej Iris Von Herpen, ktorá pracuje s nezvyčajnými detailmi a iluzórnymi detailmi. V kolekcii Valérie Jurčíkovej však popri haute couture nádychu vládla aj výrazná nositeľnosť jednotlivých modelov, ktorých unikátnosť a nevšednosť konštrukcie siluet však posúvala samotné kúsky na jedinečný level.

Zoltán Tóth

Najnovšia kolekcia Zoltána Tótha dostala názov RE, ktorá je voľným pokračovanám predchadzajúcej tvorby a konceptu kritického pohľadu na súčasný módny priemysel a udržateľnosť. Kolekcia tak opisuje filozofiu návratu k inovácii a intímnemu prístupu ku výrobe konfekcie. Kolekcia sa zahráva so slovnými hračkami, ktoré zároveň definujú pohľad na módu, stojí na týchto pilieroch: REcykácia, REštylizácia, REdefinícia, REšifrovanie a REsponsibility. Samozrejmosťou v tejto kolekcii sú udržateľné materiály a klasická inšpirácia architektúrou, ktorá je pre dizajnéra typická. Vznikla tak kolekcia plná moderných, no zároveň nadčasových siluet skvelých do šatníkov kozmopolitných žien.

NANICHE by Natálie Dufková

Hľadanie rovnováhy naplnenia a vnútorných hodnôt dominovali najnovšej kolekcii s názvom HER od Natálie Dufkovej a značky NANICHE. Prepojila v nej ideály ženkosti vo vzťahu k telu a oblečeniu, pričom ženskú identitu formuje netypickými prístupmi a menej všednými metódami. Využíva bohatú prácu s čipkou, ktorú vyrobila pre túto kolekciu tradičná česká firma Topak. Farebnosťou kolekcia nadväzuje na predchádzajúcu kolekciu, preto sa v nej objavujú púdrové a svetlé tóny. Siluety doplnené volánmi, riasením a skvelo skonštruovaným detailom pôsobia mimoriadne žensky, no nie príliš romanticky. Nesú v sebe silný odkaz rebélie a vnútornej sily, čo ich posúva na úplne nový level.

Denisa Dovala

Dizajnérka, ktorá absolvovala stáž u ikonickej Iris van Herpen predstavila kolekciu, ktorej hlavným námetom boli potlače. Jej názov je EXTRATERRESTRIALS, čo nám naznačuje, akým smerom sa pri jej tvorbe vydala. Samotné potlače si navrhla dizajnérka sama a symbolizovať majú bytosti z iných sfér, ktoré sa usídlili do telesných schránok. Samotné modely predstavujú ideu toho, ako takéto schránky môžu vyzerať. Celá kolekcia je pritom odkazom fascinácie vesmírom a mimozemšťanmi samotnej autorky. V celej kolekcii dominujú fantazijné kresby a netypická manipulácia látky, vďaka čomu vznikajú surreálne pôsobiace modely.

Petra Kubíková

Po úspešnej kolekcii Stardust sa Petra Kubíková vydala rafinovanejším smerom a tentokrát si zvolila ako ústrednú tému Axis Mundi, čiže stredovú os sveta. Symbolizuje prepojenosť všetkého, pričom prepája aj tri základné sféra - podzemie, zemskosť a nebo. Axis Mundi je zobrazovaná naprieč kultúrami veľmi rôznorodo a dizajnérka si zvolila svoju vlastnú predstavu interpretovať prostredníctvom odevu, ktorý v tomto prípade predstavuje prepájajúci element medzioblečením a svojim nositeľom, svetom hmotným a nehmotným. Axis Mundi má symbolizovať ideálnu módu du jour, čiže nositeľnú, nadčasovú a praktickú, avšak s neprehliadnuteľným názorom.

Foto: Mercedes-Benz Prague Fashion Week

920

Súvisiace články