Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Fashion week / 5. máj 2021

Minulosť a budúcnosť na treťom prehliadkovom dni MBPFW

Posledný prehliadkový deň na Mercedes-Benz Prague Fashion Week nás zobral do minulosti aj budúcnosti. Dizajnérky Michaela Hriňová a Denisa Dovala čerpali svoju inšpiráciu z histórie, avšak mladí dizajnéri z univerzít nám ukázali svoj pohľad na módu v budúcnosti.

Minulosť a budúcnosť na treťom prehliadkovom dni MBPFW

Posledný prehliadkový deň na Mercedes-Benz Prague Fashion Week nás zobral do minulosti aj budúcnosti. Dizajnérky Michaela Hriňová a Denisa Dovala čerpali svoju inšpiráciu z histórie, avšak mladí dizajnéri z univerzít nám ukázali svoj pohľad na módu v budúcnosti. 

AIM by Michaela Hriňová

Slovenská dizajnérka Michaela Hriňová predstavila kolekci s názvom Don’t forget. Inšpirovaná bola koreňmi, predkami, výchovou a spomienkami na domov. Zároveň však ponúka náhľad do budúcnosti, kde sa tieto elementy opäť prepájajú, ale odkazuje aj na prítomnosť, v ktorej takisto majú silný hlas. Dizajnérka na to využíva ľudové prvky z krojov, ktoré však transformuje do moderných modelov. Každý model oplýva výrazne aktuálnym dojmom, avšak je dopĺňaný prvkami ako suknice, spodničky, zástery, výšivky či ozdobné lemy.

Do konceptu sa však mieša moderný minimalizmus v podobe sofistikovaných siluét a neutrálnych farieb, ktoré pridávajú na kontraste minulosti a súčasnosti. Cieľom tejto kolekcie bolo vyzvvať svoje nositeľky, aby nezabudli odkiaľ pochádzajú a aby sme boli hrdí na to, kam patríme. Hovorí o našich mamách a babkách ako o silných ženách, ktoré zvládli akúkľovek prácu a zároveň si zachovali svoju krehkosť.

 

Denisa Dovala

Inšpiráciu v histórii našla aj Denisa Dovala, ktorá ladila svoju najnovšiu kolekciu do témy slovenských bohýň. Ide o nadviazanie na spoluprácu, ktorá vznikla so Slovinským múzeum, ktoré dizajnérku priviedlo k idei vytvoriť kolekciu so slovanskou tematikou. Slovanské bohyne ako Morena, Mokoš, Živa, Lada či Dodola a Kupala sa tak stali jej múzou. Symboly, heslá a farby jednotlivých bohýň sa tak do kolekcie premietli v podobe potlačí a charakteristických farieb.

Kolekcia je sústredená an zvýraznenie línii ženského tela a tým oslavuje aj bohžskosť každej ženy. Splývavé materiály a ich efektné kombinácie sa starajú o podčiarknutie ženskej podstaty každého z modelu. Dizajnérka chcela touto kolekciou poukázať na históriu, ktorá je spätá s našimi životmi a pretaviť ich do aktuálnej módy a moderných šatníkov žien.

 

Technická univerzita Liberec

V rámci prehliadky Technickej univerzity v Liberci odprezentovali svoje semestrálne a bakalárske práce vybraní študenti z 2. a 3. ročníkov zo študijných programom Návrhárstvo šperkov a Návrhárstvo textilu a odevov. Na prehliadke sa podieľalo 8 študentov, ktorí si zvolili svoje vlastné témy.

Každý z nájdejných dizajnérov tak predstavil svoju unikátnu identitu, ktorou prinášajú na módnu scénu dávku odvahy, ale aj elegancie a sofistikovanosti. Mnohé z modelov sú založené na nadčasovosti a univerzálnosti s dávkou experimentálneho prístupu. Iné zase vynikajú práve odvahou robiť veci inak a ochoty búrať zaužívané pravidlá.

 

Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne: Ateliér Design odevov

10 dizajnérov z Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne dostalo možnosť odprezentovať svoje bakalárske a magisterské práce. Táto kolekcia prezentuje pestrú názorovú paletu jednotlivých dizajnérov, ktorí prostredníctvom svojej tvorby dokázali odprezentovať svoj autentický prístup vo vnímaní odevu.

Cieľom kolekcie bolo predstaviť odev ako médium komunikácie na zdieľanie emócií, príbehov a posolstiev, ale aj funkcie. V rámci prehliadky boli predstavené aj pánske modely, časť z nich založená na nadčasovej elegancii, druhá zase na experimentálnom prístupe. V rámci dámskych modelov sme videli takisto rôznorodosť prístupov, ktorá začínala na sofistikovanej modernosti a končila až surreálne pôsobiacích konštrukciách.

Foto: © 2021 Mercedes-Benz Prague Fashion Week

974

Súvisiace články