Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Fashion week / 2. máj 2021

Výhliadky v lepšie zajtrajšky počas prvého dňa na MBPFW

1.mája odštartoval Mercedes-Benz Prague Fashion Week svoju prehliadkovú časť. Známe tváre česko-slovenskej módnej scény v nej predstavili svoje najnovšie kolekcie.

Výhliadky v lepšie zajtrajšky počas prvého dňa na MBPFW

1.mája odštartoval Mercedes-Benz Prague Fashion Week svoju prehliadkovú časť. Známe tváre česko-slovenskej módnej scény v nej predstavili svoje najnovšie kolekcie. Niektorí našli svoju inšpiráciu v období pandémie a vo vízii života po nej, iní zase čerpali inšpiráciu v každodennom živote či dokonca v poézii a umení. Nahliadnite do kolekcií LAFORMELA, Michaela Kováčika, Pavla Dendisa a Terezy Wu s nami. 

LAFORMELA

Všetkých milovníkov cestovania si získa najnovšia kolekcia z dielne značky LAFORMELA. Inšpirovaná je práve cestovaním a podmorským svetom. Pestrosť, nepredvídateľnosť a premenlivosť je to, čo definuje obe tieto sféry a preto sa tieto elementy premietli aj do samotných kúskov. Keďže pandémia nám možnosť objavovania a dobrodružstiev na čas vzala, LAFORMELA sa rozhodla zobrať nás aspoň na imaginárne cesty prostredníctvom tejto kolekcie.

Kolekcia symbolizuje únik, dovolenku, inšpiráciu krásou aj premenliovsťou cestovania aj oceánu, ktoré tvorí 20 modelov. Mnohé z nich svojim dizajnom vychádzajú z tvarov morskej fauny a flóry, napríklad manty či chobotnice. Aj výber farieb je odrazom pestrosti cestovania a morského sveta, preto sa odtiene pohybujú na palete prírodných tónov, ktoré však boli utlmené, aby jednotlivé modely vynikli sofistikovanou ženkosťou typickou pre značku. Výber materiálov je ohľaduplný k životnému prostrediu, využíva vinyl, vegánsku kožu, tkaný žakár či cupro.

 

MICHAEL KOVÁČIK

Na život po pandémii sa pozerá Michael Kováčik vo svojej kolekcii “PARTY IS NOT OVER”, v ktorej sa odráža nielen vplyv pandémie na náš každodenný život, ale aj výhliadky na lepšie zajtrajšky. Všetko toto bolo v kolekcii vyobrazené charakteristickým rukopisom dizajnéra, ktorý je založený na sofistikovanej elegancii so ženskými prvkami.

Kolekciu tvorili materiály ako satén či hodvábny šifón, ktoré však tentokrát doplnili aj priedušné prírodné materiály. Nadčasovosť jednotlivých modelov bola podčiarknutá samotnými siluetami, ktoré boli navrhnuté tak, aby sa dali využiť od večera do rána. Klasická čierno-biela paleta, ktorá je typickým prvkom tvorby Michaela Kováčika teraz bola ozvláštnená odtieňmi béžovej, modrej a petrolejovej. Pre túto kolekciu dizajnér zvolil aj prímes vzorov vo forme prúžkov, ktoré so sebou priniesli náznak uvoľnenej ležérnosti.

 

PAVOL DENDIS

Úplne inú inšpiráciu pre svoju kolekciu Lost Paradise zvolil mladý dizajnér Pavol Dendis, našiel ju v diele Johna Miltona s názvom Paradise Lost, ale aj v ďalšom diele, tentokrát v maľbe Fallen Angel od Alexandre Cabanel. V kolekcii tak dizajnér predstavil svoju víziu strateného raja, ktorú interpretoval cez opustenie komfortnej zóny, čierno-bielej palety, nostalgie a forklóru a otvorenie sa modernému minimalizmu.

V tejto kolekcii tak skúma nové možnosti minimalistického prístupu, ktorému nechýbajú ani kombinácie vzorov, štruktúr a využívanie nových siluet. Rukopis plný precíznosti, oversized strihov a pochmúrnej nálady však nechýba ani tentokrát. Hlavným vizuálnym prvkom kolekcie sa stal detail sĺz z maľby. Poetiku kolekcie dizajnér vyjadruje pomocou materiálov ako vlna a hodváb, ale aj viskóza a bavlna, avšak Pavol Dendis tiež nezabúda na udržateľnosť materiálov a etický prístup výrobcov. V modeloch sa objavujú rôzne vzory od kociek až po hadiu kožu, stretáva sa tu pánsky tailoring s romantickými prvkami. Tento mix štýlov však zoceľuje využitie čiernej farby, vďaka čomu kolekcia získava na kohéznosti.

 

TEREZA WU

Večer uzatvorila prehliadka Terezy Wu, ktorá svojou kolekciou spodnej bielizne opäť priniesla nový pohľad na romantiku a sexepíl v jednom. Tentokrát v nej interpretovala zraniteľnosť a nestálosť v láske, ale aj rôzne podoby lásky. Neutrálne ladená farebná paleta založená na krémovej tak bola doplnená kontrastnými prvkami v zelenožltej a ohnivej červenej.

Základ kolekcie bol postavený na strihoch, ktoré boli dominantnými prvkami všetkých modelov. Precíznosť a prepracovanosť mala symbolizovať zložitosť medziľudských vzťahov, zatiaľ čo voľba materiálov ako bavlna či hodváb odkazovali na ich krehkosť. Neukočnené detaily zase hovorili o surovosti, ktorú poznáme z každodenného života. Do kontrastu týchto modelov však prichádajú jednoduché a nezdobené kúsky, provokatívne detaily a výrazné farby, ktoré do kolekcie úmyslne prinášajú zmyselnosť a odkaz prvoplánovej okázalosti. Kolekciu tak tvoria mnohé kúsky od nohavičiek či podprseniek až po pančuchy či župany. Striedaním materiálov a rôznorodosťou modelov dizajnérka rozpráva príbeh každodenných vzťahov a ich dynamiky.

Foto: © 2021 Mercedes-Benz Prague Fashion Week

1169

Súvisiace články