Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Fashion week / 31. január 2020

Najlepšie kolekcie z Haute Couture Week-u SS20 III.

Iris van Herpen a Guo Pei sú pre nás jednoznačnými lídrami vo sfére haute couture. Je síce Pravda, že značky ako Christian Dior, Chanel či Valentino dokážu zakaždým pozitívne prekvapiť a priniesť módu do novej sfére, avšak tvorba týchto dvoch dizajnérok je ako z iného sveta.

Najlepšie kolekcie z Haute Couture Week-u SS20 III.

Iris van Herpen a Guo Pei sú pre nás jednoznačnými lídrami vo sfére haute couture. Je síce Pravda, že značky ako Christian Dior, Chanel či Valentino dokážu zakaždým pozitívne prekvapiť a priniesť módu do novej sfére, avšak tvorba týchto dvoch dizajnérok je ako z iného sveta. Poďte sa s nami pozrieť na to, ako vyzerali ich najnovšie kolekcie predstavené počas Haute Couture Week-u pre sezónu SS20.

Iris van Herpen

Dizajnérka počas niekoľkých rokov svojej tvorby dokázala, že dokáže do módy efektívne zakomponovať akýkoľvek motív, ktorý nájde v prírode. Častokrát to bývajú vtáky, listy, bubliny, fosíle, zvuk vĺn a podobne. Múzou pre jej najnovšiu kolekciu boli organizmy žijúce hlboko v oceáne ako polypovce a dendrity. Vo svojich modeloch sa snažila vyobraziť ich pohyby a zmeny v ich stavbe či štruktúre.

Keďže išlo o kolekciu inšpirovanú hlbokým oceánom, prehliladka bola zahalená do temných farieb, ktoré nechávali naplno vyniknúť farby modelov. Každý z modelov predstavoval iný organizmus a stav jeho bytia, pričom aj jednotlivé materiály boli vyberané tak, aby čo najvernejšie odrážali pohyb morských živočíchov. “Niekedy mi pripadajú niektoré látky doslova mŕtve. Keďže chcem svojimi dizajnmi evokovať život, musia to byť látky, ktoré stelesňujú moje sny,” povedala dizajnérka. V kominácii s konštrukciou, ktorá bola ako vždy prepracovaná, dôkladná a majstrovská, dosiahla unikátny výsledok, ktorý vytváral dojem živých látok.

Výsledný pocit z každého modelu bol taký, akoby bol súčasťou tela modelky a tvoril akúsi extenziu jej prirodzených pohybov. Jednoducho opäť bravúrna práca od Iris, ktorou obohatila módny a dizajnový svet.

 

 

Guo Pei

Guo Pei žije vo svojom unikátnom svete, ktorý odráža aj jej tvorba. Je často teatrálna, často má kostýmové prvky a nebojí sa opulencie. Hyperboly a prehnanosť sú jej obľúbenými elementmi a nechýbali ani v tejto kolekcii. Oproti tej predchádzajúcej, ktorá sa venovala téme smrti a posmrtného života, bola o čosi pozitívnejšia a svetlejšia. Tentokrát nás zobrala na fantazijný výlet do Himalájí.

Zasnežené pohoria, ktoré sú považované za posvätné a častokrát za domov bohov, sa tak stali jej inšpiráciou pre kolekciu na jar a leto. „To, čo prezentujem na snehu je moja vlastná interpretácia tohto mysteriózneho, duchovne silného miesta,“ povedala dizajnérka na margo kolekcie. Toto pre ňu výnimočné miesto prepojila so starožitnými látkami, ktoré sama zbiera. Na výbere si dala záležať a hľadala čo najstaršie látky, ktoré by dodali kolekcii dojem trvácnosti a permanentnosti. Niektoré dizajny sú vyrobené z veľmi unikátnej, starej látky využívanej na výrobu opasku obi v kimone, ktorú vypátrala v Japonsku. Využila ju však veľmi kreatívne, z opačnej strany a tým odhalila vyšívané obrazce z druhej strany a dosiahla efekt priznaných nití. Jej cieľom bolo dosiahnuť iné vnímanie vzorov.

Siluety boli extravagantné, na jednej strane inšpirované kimonami, na druhej strane tibetskými odevmi. Vyniknúť nechávala rôzne motívy a vzory starých látok, no pridávala k nim najmodernejšie detaily ako kvetiny z 3D tlačiarne, moderné vrstvy organzy či perie.

Foto: Indigital

1084

Súvisiace články