Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 13. júl 2021

Blue Zone: Návod na šťastný život

Každý z nás má svoju predstavu toho, ako by mal šťastný život vyzerať. Keďže šťastie nemá presnú definíciu, tento pojem je otvorený na interpretáciu.

Blue Zone: Návod na šťastný život

Každý z nás má svoju predstavu toho, ako by mal šťastný život vyzerať. Keďže šťastie nemá presnú definíciu, tento pojem je otvorený na interpretáciu. Šťastie môže pre niekoho znamenať materiálny dostatok, pre iných otvorené možnosti a slobodu, pre ďalších zase zdravie a spoločnosť rodiny a priateľov. Vo väčšine prípadov je to kombinácia všetkých týchto bodov a mnohých ďalších. Podľa zaujímavej štúdie však existuje presný vzorec, ktorý nás ľudí robí vo všeobecnosti šťastnejšími. Čo ho tvorí?

@mvb

Počas pandémie sme boli všetci nútení spomaliť, zamyslieť sa a zmeniť náš prístup k životu, ale zároveň si aj určiť priority. Pandémia nám ukázala totiž množstvo nedostatkov vo vlastných životoch, či už po súkromnej alebo pracovnej stránke. Niektorí z nás tak začali konečne poctivo sporiť (čo v životoch mileniálov doteraz takmer neexistovalo), iní sa vrhli na zlepšenie životosprávy a nabehli na mindfullness programy sústreďujúce sa na harmóniu psychiky. Wellness trh prekypuje najrôznejšími tréningami alebo programami, produktami a novými technológiami, ktoré sa nám snažia vrátiť harmóniu a pokoj do životov, čoho výsledkom má byť celkovo šťastnejšie bytie.

Čo sú Blue Zones?

Avšak existuje aj teória, ktorou sa zaboerajú vedci, ktorí hovoria o úplne odlišnom návode na šťastnejší život. Identifikovali totiž niekoľko rôznych destinácií, kde ľudia štatisticky žijú dlhšie, sú zdravší a celkovo šťastnejší a spokojnejší. Medzi tieto miesta patria Ikaria v Grécku, Okinawa v Japonsku, polostrov Nicoya v Kostarike a Loma Linda v Kalifornii. Tieto oblasti názvali Blue Zones, ktorý je teraz používaný ako model pri hľadaní ultimátneho šťastia.

V týchto oblastiach majú ľudia niekoľko spoločných zvykov, ktoré môžu byť príčinou ich lepšieho života. Prvým bodom je jedllo, ich strava je založená z veľkej časti na celozrnných potravinách, vysokom príjme zeleniny, ovocia a strukovín. Nikdy nezvyknú jedávať úplne do prasknutia (ako to býva zvykom v modernej spoločnosti), ale len do 80% pocitu plnosti. S jedlom súvisia aj drinky, doprajú si k nemu častokrát víno. Aby to však neostalo iba pri pôžitkoch, nezabúdajú na prirodzený a častý pohyb, napríklad chôdzu, bicyklovanie alebo len záhradkárčenie. Každá takáto alebo podobná aktivita pomáha výrazne redukovať stres z každodenného života. Nezabúdajú ani na regeneráciu, ktorej súčasťou je zdriemnutie si počas dňa, pokiaľ to situácia a možnosti umožňujú, ale aj pravidelná modlitba či meditácia.

Blue Zones dokazujú, že dlhodobý prístup k životu je v tomto prípade kľúčoví. Žiaden program ani kniha či výživové doplnky nám k šťastnejšiemu žvitou nepomôžu. Dôležitá je pravidelnosť a dlhodobý aspekt. Zdravie totiž neznamená iba dobrú stravu a pohy, je to prístup k zvládaniu stresu, schopnosť oddychovať, aktívne relaxovať a vychutnávať si život. Táto teória zároveň hovorí o dôležitosti ľudí, ktorí sú vo vašom živote. Vo všetkých týchto oblastiach totiž funguje aj významný komunitný aspekt, čiže ľudia žijú v susedstve, v ktorom prebiehajú rôznorodé spoločenské aktivity. Takto človek získava dojem, že niekam patrí a je súčasťou spoločnosti podobných ľudí.

alessawinter@alessawinter

Váš okruh

Ľudia, s ktorými prichádzame do styku každý deň a tí, ktorí do výraznej miery tvoria náš každodenný program, sú v našich životoch veľmi dôležitý a zároveň premennou pri našom celkovom šťastí a spokojnosti. Vyberať si ľudí, s ktorými trávime čas je preto veľmi dôležité. Neznamená to, že by sme mali okamžite vymeniť náš okruh známych, ale skôr zamyslieť sa nad tým, ako s nimi trávime čas. Fyzické aktivity ako napríklad šport či turistika dokážuj totiž zamestnať myseľ a predstavujú skvelo strávený čas. Zatiaľ čo vysedávanie v baroch do noci alebo hodiny strávené pred telkou už taký benefit nemajú. Ľudia, s ktorými trávite čas aktívne sa totiž priamo podieľajú na vašom celkovom šťastí.

Správne miesto

V závislosti od prostredia, v ktorom žijete, sa dá vykalkulovať celková spokojnosť človeka. Na niektorých miestach, ako práve Blue Zones je šťastie a spokojnosť vyššie oproti iným miestam kvôli tomu, pretože je v nich veľmi jednoduché žiť zdravo. Zabezpečuje to samotné prostredie, ktoré prekypuje zdravými možnosťami, ktoré sú ľahko dostupné a teda aj ľahko zvoliteľné oproti tým menej zdravým možnostiam.

Foto: Instagram

946

Súvisiace články