Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 30. marec 2021

Jarné upratovanie je terapia pre vás aj pre váš domov

Ku jari už tak autmaticky patrí aj veľké upratovanie, umývanie okien, organizácia šatníka a hĺbkové čistenie. Aj keď je to zaužívaný zvyk, ktorý mnohí z nás veľmi v láske nemajú, upratovanie je dobré nielen pre váš domov, ale aj pre našu psychiku.

Jarné upratovanie je terapia pre vás aj pre váš domov

Ku jari už tak autmaticky patrí aj veľké upratovanie, umývanie okien, organizácia šatníka a hĺbkové čistenie. Aj keď je to zaužívaný zvyk, ktorý mnohí z nás veľmi v láske nemajú, upratovanie je dobré nielen pre váš domov, ale aj pre našu psychiku.

@the.orange.home

Posledný rok trávime väčšinu času doma, kde si čoraz častejšie všímame nedostatky, ale aj veci, ktoré sme dlho odkladali a zabúdali, napríklad komoru plnú zbytočností, ktoré sme už roky nevyžili, zásuvky so všetkým možným aj nemožným alebo staré štósy dokumentov a magazínov, ktoré sme nemali energiu vytriediť. Aj keď nemusíte byť fanúšikom upratovania a domácich prác, jarné upratovanie vám môže výrazne pomôcť.

Práve pandémia a čas strávený doma spôsobil aj to, že sme sa mnohí utiekali ku upratovaniu či organizácií, čoho dôkazom bol nárast darovaných vecí charitám po celom svete. Jednoducho sme mali viac času na upratovanie, ktoré sme dlho odkladali a pri každom dni strávenom doma nám už neorganizovaný domov začal vadiť. Podvedome sme sa teda utiekali ku upratovaniu. Aká je za tým veda a psychológia?

Šťastie a poriadok

Podľa štúdií to vyzerá tak, že neporiadok priamo súvisí s našim vnútorným pokojom. Neporiadok alebo neroganizácia ovplyvňuje aj našu schopnosť sústrediť sa, čo je najmä v čase práce z domu veľmi kritické. Ovplyvniť však môže aj našu psychiku pretože čím viac neporiadku doma máme, tým menej sme spokojní. Po organizácií nášho domova alebo len drobností akými je šatník, jediná zásuvka, palica v kúpeľni či botník, narastá aj naša vnútorné uspokojenie. Cítime sa po tom energicky a odbremenení.

Poriadok a produktivita

Vráťme sa však ku produktivite a efektivite práce. Keďže mnohí pracujeme z domu, každodenný poriadok a organizácia okolo nás je ešte dôležitejšia. Oproti kancelárii sa väčšina z nás nemôže spoliehať na upratovacie služby a množstvo času stráveného doma má aj za následkov vyššiu produkciu odpadu a neporiadku. Viac neporiadku znamená aj častejšie upratovanie a tento cyklus nás sprevádza celým obdobím pandémie. Neorganizácia a neudržiavanie poriadku však pôsobí chaoticky a to ovplyvňuje našu schopnosť sústrediť sa a vykonávať efektívnu prácu. Ak však naopak máme vo svojom okolí poriadok a nič nás vizuálne neruší, naša práca je omnoho plynulejšia.

Detox domácnosti

Každá domácnosť je plná zbytočností, niekde je to viac, inde menej, avšak všade sa nájde niečo, čo sa jednoducho dlhé roky nevyužíva, zavadzia a v podstate na to iba padá prach. Jar je ideálne obodbie na zbavenie sa týchto zbytočností, nech už spadajú do akejkoľvek kategórie od šatníka až po záhradné pomôcky. Aby ste si však nenaservírovali nesplniteľnú úlohu, začnite malými krokmi a vyhraďte si na organizáciu či triedenie pokojne len 10-15 minút. Nastavte si stopky a povenujte sa vybranej časti domácnosti. Riaďte sa pritom heslom “menej je viac” alebo mantrou podľa Marie Kondo a nechajte si iba to, čo vo vás vyvoláva radosť. Najideálnejšie je začať v najpreplnenejšej, najneorganizovanejšej časti, jednocho tam, kde to už zúdalo potrebuje riešenie.

Čas na vypnutie

Výhodou práce z domu alebo častejšieho výskytu doma je aj to, že prestávky v “práci” môžete využiť na praktické úlohy v domácnosti. Môže to síce znieť ako nočná mora, avšak manuálna práca dokáže skutočne prečistiť hlavu. Nie je to aktivita, na ktorú je potrebné sa sústrediť, preto si pri nej môžete pustiť hudbu, obľúbený podcast alebo len meditovať. Počas takejto prestávky získate skvelý odstup od práce, urobíte niečo pre svoju domácnosť aj psychiku. Jednoduchá, splniteľná úloha ako napríklad umyté riady, rýchla organizácia v topánok alebo kozmetiky, nám navyše dáva pocit kontroly. Vďaka tomuto redukujeme stres a napätie z práce, získavame sebavedomie, ale aj vnútorný pokoj.

Foto: Instagram

1472

Súvisiace články