Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 29. júl 2020

Nespresso ocenilo filmárov, Češka obsadila druhé miesto

Každý dobrý čin môže odštartovať špirálu pozitivity, ktorá sa následne stane hybnou silou ku konaniu dobra. Tak znela téma tohtoročnej edície súťaže Nespresso Talents, ktorá dáva príležitosť šikovným filmárom odprezentovať svoju kreativitu aodštartovať filmovú kariéru.

Nespresso ocenilo filmárov, Češka obsadila druhé miesto

Každý dobrý čin môže odštartovať špirálu pozitivity, ktorá sa následne stane hybnou silou ku konaniu dobra. Tak znela téma tohtoročnej edície súťaže Nespresso Talents, ktorá dáva príležitosť šikovným filmárom odprezentovať svoju kreativitu a odštartovať filmovú kariéru.

Nespresso chcelo v súťaži vidieť príbehy dobrých skutkov, ktoré dokázali niečo zmeniť k lepšiemu, čím sa stali katalyzátorom šírenia dobra. Jednoducho ideálna téma v tomto post-pandemickom svete, nemyslíte? A práve pandémia v mnohých súťažných dielach hrala významnú rolu.

Dokopy súťaže sa tento rok zapojila až 740 súťažných snímok zo 47 krajín sveta, pričom na druhom mieste sa umiestnila Češka, Daniela Hýbnerová. Týmto víťazstvom nadviazala na úspech ďalšej Češky, Darie Kashcheevovej, ktorá zvíťazila v roku 2017.

V záplave stoviek skvelých výtvorov tento rok dokázala zaujať aj Daniela Hýbnerová s filmom The One About the Shirt. Hovorí príbeh košele, ktorá sa zhodou okolností a náhody dostáva k rôznym ľuďom, ktorí si ju prispôsobujú a upravujú podľa seba. Myšlienkou filmu bolo podnietiť opakované využívanie oblečenia, ale aj upozorniť na maličkosti v každodennosti, ktoré nám robia radosť.

Daniela sa nakoniec umiestnila na druhom mieste, vďaka čomu získala 3-tisíc eur na rozbehnutie svojej kariéry a pozvánku na filmový festival v Cannes 2021. „Úspech Daniely pripomína rok 2017 a víťazstvo študentky pražskej FAMU, Darie Kashcheevovej, ktorá v súťaži Nespresso Talents odštartovala svoju hviezdnu filmársku kariéru, ktorá bola tento rok korunovaná nomináciou na Oscara,“ hovorí Andrea Petrová, Marketing Manager spoločnosti Nespresso.

Do užšieho výberu sa za Česko prebojovali aj filmy Flubér od Olivera Beaujarda, film Dance of Life od Iryny Kachalouskayovovej a Karafiát Diany Horkej. Každý z filmov zaujal svojou vizuálnou stránkou, niektoré hĺbkou myšlienky a iné zase humorom. Mnohé z nich však boli poznačené pandémiou koronvírusu.

Čo teda inšpirovalo Danielu Hýbnerovú pri tvorbe svojho úspešného filmu?

Čo ťa priviedlo k filmu? Kto v tebe ako prvý vzbudil filmársku vášeň?

K animaci jsem se poprvé dostala na VOŠ Václava Hollara. V prváku jsme na klauzury dělali kraťoučký film a mě to bavilo, tak jsem si říkala, že by bylo docela fajn v tom pokračovat. S mým absolventským filmem mi pak hodně pomáhal Matyáš Trnka, který na VOŠ Václava Hollara učí. Otevřel mi dveře do světa filmového myšlení a získala jsem povědomí i o festivalech. A já mu za to děkuju, protože jsem o tvorbě animovaného filmu nevěděla vlastně vůbec nic.

Ako sa ti pracovala s vertikálnym formátom? Prekvapilo ťa na tejto perspektíve niečo?

S vertikálním formátem se mi pracovalo dobře, bylo to pro mě stejné, jako kdybych si na kreslení vzala jiný tvar papíru. Někdy kreslím na čtvercový, někdy
na obdélníkový, ale vždycky se s kresbou na tu stránku musím vejít. A byla pro mě příjemná změna tímto způsobem přemýšlet i u filmu.

 

O čom je tvoja snímka?

Film "The One About the Shirt" vypráví příběh košile, která se shodou náhod postupně ocitá
u různých lidí a každý si ji nadšeně poupraví k obrazu svému. Film je založen na myšlence znovuvyužití oblečení a radování se z maličkostí okolo nás.

 

Aké máš filmové plány do budúcnosti?

Momentálně pracuji na krátkém animovaném dokumentu ze života kukaček, který bude hotový začátkem září a zároveň začínám psát scénář na svůj bakalářský film.

 

 

891

Súvisiace články