Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 5. máj 2020

Aké sú benefity soľnej terapie?

Určite ste postrehli, že do jaskýň sa nechodí len na exkurzie, ale aj na špeciálne procedúry, ktoré prebiehajú konkrétne vsoľných jaskyniach. Soľná terapia nie je žiadnou novinkou, práve naopak.

Aké sú benefity soľnej terapie?

Určite ste postrehli, že do jaskýň sa nechodí len na exkurzie, ale aj na špeciálne procedúry, ktoré prebiehajú konkrétne v soľných jaskyniach. Soľná terapia nie je žiadnou novinkou, práve naopak. Už dlhé roky sa využíva na rôzne terapeutické účely. Aké má benefity?

História

Ako vznikla soľná terapia? Jej počiatky siahajú do roku 1843, do susedného Poľska – soľnej bane Wieliczka. Lekár Felix Boczkowski pracoval na výskumu s baníkmi a pri svojej analýze zistil, že práve baníci zo soľných jaských majú omnoho menej respiračných problémov ako bežní baníci. Začalo sa preto v tejto sfére experimentovať a výsledkom bolo zistenie, že inhalácia soľného prachu je pre organizmus veľmi prospešná. Existujú záznamy, ktoré dokazujú, že soľnú terapiu využívali už starovekí Rimania a Gréci.

Dnes sa tak bežne môžete vybrať na soľnú terapiu priamo do jaskýň alebo do špeciálnych zariadení, ktoré simulujú podmienky v tomto prostredí.

Benefity

Veda pre nás bohužiaľ nemá dostatočné množstvo výskumov v tomto smere, no tie, ktoré prebehli alebo prebiehajú, poukazujú na niekoľko benefitov. Na základe skúseností ľudí, ktorí túto terapiu podstúpili vieme, že z nej do veľkej miery benefitujú alergici, astmatici a či ľudia s inými respiračnými ochoreniami. Ak máte aspoň slabú alergiu a spomeniete si na to, ako pomáha len samotný pobyt pri mori, dokážete si predstaviť, na akom princípe tento mechanizmus funguje, no samozrejme omnoho intenzívnejšie.

Druhým obrovským benefitom je úľava od úzkosti a depresií. V tomto prípade presne vieme, že hlboké nádychy pomáhajú stimulovať blúdivý nerv, ktorý priamo ovplyvňuje parasympatický nervový systém, čoho výsledkom je relax a uvoľnenie. Ak si k tomu prirátame, že do soľnej jaskyne sa chodí bez telefónov, výsledkom je skutočne intenzívny oddych bez zbytočných, rušivých elementov z vonku.

Soľná terapia takisto pomáha odbúravať toxíny z tela, najmä z respiračného systému, avšak aj zo samotnej pokožky, a navyše napomáha posilňovať imunitný systém.

929

Súvisiace články