Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 13. marec 2020

Ako naštartovať imunitný systém?

Chrípková sezóna nás tento rok prekvapila. Okrem bežnej chrípky sa na nás zvalila lavína koronavíru asňou aj množstvo opatrení aodporúčaní.

Ako naštartovať imunitný systém?

Chrípková sezóna nás tento rok prekvapila. Okrem bežnej chrípky sa na nás zvalila lavína koronavíru a s ňou aj množstvo opatrení a odporúčaní. Často si umývajte si ruky, nechytajte si tvár, vyhýbajte sa chytaniu objektov vo verejných priestoroch. Takto znejú odporúčania povolaných, ale aj zdravého rozumu. A nezabudnite posilniť imunitu! Ktoré vitamíny vám v tom pomôžu?

Vitamín D

O vitamíne D sa v súvislosti s imunitným systémom až tak často nehovorí. Vieme, že déčko dokáže pozitívne vplývať na náladu, energiu a na psychiku vo všeobecnosti, avšak málo sa spája s fyzickým zdravím a predchádzaním chorôb. Čoraz viac štúdií však potvrdzuje, že existuje priame spojenie medzi levelmi vitamínu D a imunitou. Okrem toho je preukázané, že tento vitamín pomáha s respiračnými ťažkosťami, ktoré spôsobuje aj klasická chrípka aj koronavírus. Jedna štúdia dokonca preukázala, že ľudia so zvýšeným príjmom vitamínu D sú omnoho menej náchylní na nakazenie respiračnými infekciami. Ako však súvisí vitamín D s respiračnými ochoreniami? Náš organizmus potrebuje adekvátne množstvo déčka na produkciu antimikrobiálnych proteínov, ktoré zabíjajú víry a baktérie, pokiaľ ich nie je dosť, organizmus je logicky náchylnejší. Tieto proteíny sú navyše najaktívnejšie v dýchacom trakte. Bežnou odporúčanou dávkou vitamínu D je 400-800 IU (10-20 mikrogramov), no v chrípkovom období a na posilnenie imunity sa odporúča dávku aspoň zdvojnásobiť, pričom vyššie spomenutá štúdia dávkovala až 3300 IU. Predávkovanie déčkom je extrémne vzácne a väčšinou nastáva po dlhodobom zvýšenom užívaní.

Nevýhodou pre nás je, že obdobie od decembra až do marca býva v našich končinách všetko, len nie slnečné a keďže vitamín D sa najefektívnejšie vstrebáva cez kožu, v tomto momente môže vznikať problém. Avšak déčko sa dá veľmi jednoducho suplementovať a navýšiť ho môžete aj správnou stravou. Najvyšší a najlepšie vstrebateľný obsah vitamínu D nájdete v rybách (napríklad losos), mlieko či vajíčka.

 

Vitamín C

Najznámejší z „imunitných“ vitamínov sa zrejme najčastejšie využíva v chrípkovom období. Posilňuje imunitný systém a pomáha mu správne pracovať, čím podporuje celkové zdravie organizmu. Okrem toho tiež štúdie preukazujú, že užívanie vitamínu C v priebehu chrípkového ochorenia dokáže výrazne znížiť jeho trvanie. Keďže céčko je známym antioxidantom, dokáže neutralizovať voľné radikály, ktoré spôsobujú degeneráciu buniek a tým spúšťajú zápalové procesy. Taktiež pomáha aktivovať kľúčové enzýmy v tele, ktoré stoja za tvorbou niektorých hormónov starajúcich sa o posilňovanie kardiovaskulárneho systému a jeho imunity voči ťažkým infekciám. Zároveň pomáha posilňovať membrány kože a spojivové tkanivá v tele, ktoré chránia orgány ako napríklad pľúca. Telo sa na vitamín C jednoducho spolieha v tom, že mu pomôže budovať a udržiavať imunitný systém v kondícii a minimalizuje dopad chorôb na organizmus. Náš organizmus však nedokáže vytvárať vlastný vitamín C, čiže sme odkázaní na jeho príjem zo stravy a suplementov. Odporúčaná denná dávka je okolo 100mg, avšak vyššie dávky do 2000mg sa odporúčajú pri prekonávaní ochorení, prípadne pre športovcov, ktorí sú na ochorenia najmä v kritickom období náchylnejší. Najvyšší obsah vitamínu C nájdete v guľatej paprike, kiwi a jahodách, rímskom šaláte či brokolici.

 

Zinok

Zinok je bežným výživovým doplnkom pri bežnom prechladnutí či klasickej chrípke. Štúdie dokázali, že v správnych dávkach dokáže skrátiť trvanie symptómov ako bolesť v hrdle, zapchatý nos či kašeľ. Avšak dokáže pomáhať aj pri predchádzaní respiračných infekcií. Podľa štúdii, zinok spúšťa správne reakcie imunitného systému, ktorými predchádza zápalovým procesom v tele. Proteíny, ktoré prichádzajú do styku s infekciami ako prvé, priťahujú k sebe zinok, ktorý následne interaguje so zápalovým procesom a potláča ho. Zinok sa teda stará o správnu reakciu imunitného systému a reguluje vznik zápalov v tele. Odporúčaná denná dávka zinku je 8-11 mg, pričom potraviny najbohatšie na zinok je červené mäso, hydina, fazule či orechy.

Magnézium

Jedným z najdôležitejších mikronutrientov je bezpochyby magnézium, ktorý je v štúdiách čoraz častejšie spájaný aj so zdravým imunitným systémom. Magnézium má s našim organizmom veľmi špeciálny vzťah, stará sa o spúšťanie špecifických imunitných akcií. Nedostatok magnézia v tele môže viesť ku vzniku zápalových procesov v tele, ktoré majú už len na skok ku vzniku najrôznejších chorôb. Okrem toho je magnézium kľúčovým elementom v strebávaní vitamínu D, ktorého účinky na imunitný systém sme popísali vyššie. Kombinácia týchto dvoch prvkov napomáha k správnej funkcii orgánov a rôznych fyziologických procesov v tele. Všetky enzýmy, ktoré metabolizujú vitamín D potrebujú na svoju správnu funkciu magnézium. Nedostatok magnézia tak môže spôsobovať problémy kardiovaskulárneho systému, čo z komplexného hľadiska narúša celý imunitný systém. Dospelý človek by mal denne prijať okolo 300 až 500 mg magnézia. Potraviny s najvyšším obsahom magnézia sú špenát, horká čokoláda, mandle či tekvicové semienka.

1267

Súvisiace články