Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 10. február 2020

Upratovanie ekologicky: Ako na to?

Často sa hovorí otom, koľko chémie je vkozmetike, no menej sa hovorí otom, koľko chémie prinášame do domácnosti vďaka čistiacim prostriedkom, ktoré využívame pri upratovaní. Pokiaľ ste sa rozhodli aj vy, že to skúsite prírodnejšie aekologickejšie, poradíme vám, ako na to.

Upratovanie ekologicky: Ako na to?

Často sa hovorí o tom, koľko chémie je v kozmetike, no menej sa hovorí o tom, koľko chémie prinášame do domácnosti vďaka čistiacim prostriedkom, ktoré využívame pri upratovaní. Pokiaľ ste sa rozhodli aj vy, že to skúsite prírodnejšie a ekologickejšie, poradíme vám, ako na to.

4 tipy pre ekologickejšiu domácnosť:

1. Žite minimalisticky. Nehromaďte doma nepotrebné veci ani veci zapadajúce do kategórie „nikdy nevieš, kedy sa to zíde“, lebo pravdepodobne sa to nezíde. Iba vám to doma zavadzia a vytvára dojem neporiadku.

2. Majte doma po ruke praktické pomôcky ako ocot, sóda bikarbóna či citrónová šťava, zídu sa nielen pri varení.

3. Nepoužívajte jednorazové, papierové či bavlnené utierky. Investujte do kvalitných textilných utierok, ktorými sa dá utierať prach, umývať okná či podlahy dlhé roky.

4. Veľmi jednoduchá zmena, ktorou urobíte veľký rozdiel- nekupujte vždy nové fľaše s pracím práškom či avivážou, už takmer v každej drogérii si môžete starú nádobu dočapovať prostriedkom, ktorý potrebujete.

412 2 tierra verde mydlove orechy v bio kvalite na pranieVyskúšajte napríklad Mydlové orechy v bio kvalite na pranie

14 power cleaner mint 270 600x740CHISTEE, Koncentrát Universal  Screenshot 2020 02 10 at 18.17.27PÁNBACH, Univerzálny čistič 

 

Upratovacie alternatívy, ktoré by ste mali mať doma:

Sóda bikarbóna

Všestranný pomocník si poradí s odstránením pachov z chladničky, z čalúnenia aj kobercov. Využiť ju môžete aj na vyčistenie škvŕn v umývadlách či na umytie riadov.

Ocot

Zriedený ocot s vodou vám zase pomôže pri umytí kúpeľne a toalety, pri umývaní okien a čistení zrkadiel. Tiež si poradí s vodným kameňom v kanviciach, a príborom dodá lesk.

Utierky

Na jednorazové papierové utierky by ste už mali zabudnúť. Ide o skutočne zbytočné míňanie papieru a vytváranie odpadu. Zaobstarajte si kvalitné utierky špeciálne navrhnuté na upratovanie.

Pranie a mikrovlákna

Pri každom, aj tom najšetrnejšom praní sa do kanalizácie uvoľňujú mikrovlákna. Aby ste tomu predišli, môžete do práčky nainštalovať filtre, ktorý ich zachytáva.

8774 3 xbzsu z7Vrecko na pranie proti mikroplastom

Citrónová šťava

Citrusové šťavy majú silné bieliace účinky a preto sa využívajú na odstraňovanie škvŕn, napríklad aj z dreva. Takisto vám pomôžu pri čistení toalety či sprchových kútov.

Lufa

Táto skvelá, praktická pomôcka je takisto multifunkčná. Na jednej strane sa dá použiť na skvelú exfoliáciu tela a tváre, ale poradí si aj s umývaním riadov.

honeycomb morska hubka 14 eatgreen 600x600Morský úľ na umývanie riadov či tela

1421

Súvisiace články