Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 13. január 2020

Plesovú sezónu odštartoval jubilejný dvadsiaty ročník Plesu v opere

Priestory historickej budovy Slovenského národného divadla patrili jubilejnému 20. ročníku dobročinného Plesu v opere, ktorý povestným úderom na gong odštartoval plesovú sezónu.

Plesovú sezónu odštartoval jubilejný dvadsiaty ročník Plesu v opere

Priestory historickej budovy Slovenského národného divadla patrili jubilejnému 20. ročníku dobročinného Plesu v opere, ktorý povestným úderom na gong odštartoval plesovú sezónu.

Dobročinný Ples v opere si za uplynulé dve dekády získal postavenie jedného z najväčších charitatívnych podujatí na Slovensku. Veľkolepým úvodným ceremoniálom hostí po prvýkrát previedla dvojica osobností, herecké legendy Emília Vášáryová a Martin Huba. Plesovú sezónu povestným úderom na gong oficiálne otvorili dve výnimočné športovkyne - najlepšia paralympijská športovkyňa roka na svete, najúspešnejšia slovenská paralympionička v histórii samostatného Slovenska Henrieta Farkašová a jej dlhoročná navádzačka Natália Šubrtová.

Budova PvO20 sala
Emilia Vasaryova a Martin Huba  Uvodny valcik Emilie Vasaryovej a Martina Hubu e1578825378382 

Strhujúci program

Úvodný ceremoniál sa v tomto roku niesol v znamení opery. Hostí očarila jedinečná kombinácia popredných operných hlasov – sopránu Hrachuhi Bassenz, pôvodom z Arménska a slovenského tenoru Pavla Bršlíka. Operní speváci prítomných hostí navyše uchvátili spoločnou piesňou z opery Krútňava Páslo dievča pávy, známou predovšetkým z rozprávky Perinbaba. „Bolo jednoduché naučiť sa text v slovenčine, keďže ovládam ruštinu, ktorá je tiež slovanský jazyk. Slovenčina je veľmi krásna, pre mňa priam rozprávková reč,“ hovorí operná diva Hrachuhi Bassenz. Úvodný ceremoniál previedol hostí prierezom vývoja opery od folklórnej piesne zastúpenej v prvej slovenskej opere, cez obdobie baroka, romantizmu, až k opere 20. storočia. Okrem svetoznámych operných umelcov sa predstavil aj operný orchester, zbor a členovia baletu Slovenského národného divadla. Režisérskej taktovky úvodu podujatia sa už šiestykrát ujala Jana Burkiewicz, hudobnú dramaturgiu mal premiérovo v rukách Slavo Solovic. O scénu sa tento rok postaral Juraj Kuchárek a kostýmy boli z dielne Borisa Hanečku. V rámci programu sa predstavili aj slovenskí a českí interpreti, ktorí sa postarali o hudobnú pestrosť počas celého večera. Výnimočným prvkom bola prítomnosť dvoch špičkových orchestrových zoskupení, a to Orchestra Gustáva Broma a renomovaného B-Side Band. Hosťom sa predstavili aj umelci z Českej republiky - Tereza Černochová, Matěj Ruppert a multitalentovaný umelec Vojtěch Dyk s orchestrom B-Side Band. Na pódiu sa počas večera predstavila aj česko-slovenská hudobná legenda Richard Müller. Jedinečný moment prepojenia dvoch jubileí nastal vystúpením skupiny Hex, ktorá oslavuje okrúhlych tridsať rokov od svojho založenia.

Gong 2 Uvodny ceremonial 1

Uvodny ceremonial 6

Ples, ktorý pomáha

A čo je najdôležitejšie, Ples v opere už jedenásť rokov otvára verejnú diskusiu o témach, ktoré si zasluhujú špeciálnu pozornosť. Finančný príspevok od hostí podujatia každý rok v plnej výške prispieva k zmenám v dôležitých oblastiach nášho života. Jubilejný 20. ročník zameriava svoju pozornosť už po tretíkrát na podporu inkluzívneho vzdelávania zdravotne znevýhodnených detí na slovenských školách. Usiluje sa o to v spolupráci s neziskovou organizáciou zameranou na pomoc deťom a mladým ľuďom - Nadáciou pre deti Slovenska. To, že charita a nezištná pomoc iným im je veľmi blízka, dokázali svojou prítomnosťou aj mnohé významné osobnosti, pre ktoré je účasť na Plese v opere už tradíciou. Pozvanie na 20. ročník prijala už po niekoľkýkrát aj slovenská modelka a moderátorka Lucia Hablovičová, ktorá si v minulosti otvorila vlastnú škôlku, v ktorej majú otvorené dvere aj deti so zdravotným hendikepom. Ples v opere si prišlo vychutnať niekoľko známych a obľúbených nováčikov. Zabaviť sa a zároveň podporiť charitatívny rozmer Plesu v opere prišli aj hokejové hviezdy Marián Gáborík a Marián Hossa, bývalá tenistka Dominika Navara Cibulková, obľúbená redaktorka Andrea Šprochová, režisér Peter Bebjak a mnoho ďalších. Všetkým z nich je charita a pomoc druhým veľmi blízka. Jubilejný 20. ročník Plesu v opere je dôkazom toho, že štedrosť hostí, ich ochota podporiť dobročinné poslanie a pomáhať tak dosiahnuť pozitívne zmeny v našej spoločnosti, je esenciálnou súčasťou tohto podujatia.

Michaela Kocianova s Brunom Ciberejom

Richard Muller

Foto: Ples v opere

892

Súvisiace články