Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 4. január 2020

Novoročné upratovanie švédskou metódou

Konmari metóda sa osvedčila mnohým ľuďom, ak však neoslovila vás, máme pre vás alternatívu zo švédska. Severania sú známi svojim minimalistickým prístupom kmóde aj dizajnu, atento koncept dokázali aplikovať aj do spôsobu upratovania aorganizácie.

Novoročné upratovanie švédskou metódou

Konmari metóda sa osvedčila mnohým ľuďom, ak však neoslovila vás, máme pre vás alternatívu zo švédska. Severania sú známi svojim minimalistickým prístupom k móde aj dizajnu, a tento koncept dokázali aplikovať aj do spôsobu upratovania a organizácie. Pomenovali ho döstädning—dö.

@bychloewen

Döstädning znamená upratovanie a dö znamená smrť, je to celkom morbídny pojem, avšak je veľmi efektívny. Vo svojej knihe The Gentle Art of Death Cleaning sa mu venovala švédska autorka Margareta Magnusson, ktorá nielen popísala koncept upratovania, ale ponúkla aj skvelý návod.

Podstatou tohto spôsobu upratovania je prejsť si veci, ktoré vlastníte s tým, že by ste nimi nechceli zaťažovať vašich pozostalých príbuzných. Vybrať by ste mali iba veci, ktoré majú hodnotu, či už citovú alebo ekonomickú. Aj keď je založený na tom, že rátate s vlastnou smrťou, veľmi vám pomôže pri triedení vecí. Vďaka nemu vyhodíte veci, ktoré ste dlhé roky nezmyselne držali v skrini či zatvorené v zásuvkách, mnoho z nich je možno opotrebovaných, nevyužiteľných či po záruke. Po takomto organizačnom detoxe sa budete cítiť lepšie a vaša myseľ bude omnoho viac vyčistená.

Tento proces upratovania vám pomôže priradiť každému produktu práve spomínanú hodnotu, ktorá definuje, či stojí za to nechať si jednotlivé produkty alebo nie. Tiež nám umožňuje zamyslieť sa nad tým kto sme, a ako sa naša osobnosť odráža v našom majetku.

1131

Súvisiace články