Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 12. december 2019

Naučte sa cudzí jazyk pri rannej káve

Sedím na rannej káve aveselo debatujem smojou spoločnosťou. Preberáme všetko od rannej zápchy až po večerné plány spojené sotvorením novej reštaurácie.

Naučte sa cudzí jazyk pri rannej káve

Sedím na rannej káve a veselo debatujem s mojou spoločnosťou. Preberáme všetko od rannej zápchy až po večerné plány spojené s otvorením novej reštaurácie. Bežná konverzácia s kamarátkou na káve v živote ktorejkoľvek z nás? Nie, toto je jazyková hodina s profesionálnou lektorkou prebiehajúca v angličtine.

Jazykové školy sú skvelou formou ako sa naučiť nový jazyk, prípadne sa v ňom zlepšovať. Avšak nie každého baví sedieť v lavici po dlhom dni v práci, nie to ešte rozmýšľať nad gramatikou či časovaním. Najlepšou formou učenia sa nového jazyka je skočiť do toho naplno a odsťahovať sa na istú dobu do zahraničia. Toto je však utopický scenár, ktorý často nie je zrealizovateľný. Kontakt s cudzím jazykom v každodennom, bežnom živote je nenahraditeľný, no jazyková škola TALK2ME nám túto skúsenosť ponúka bez toho, aby sme museli niekam vycestovať. Ako? Hodiny prebiehajú v spomínanej kaviarni, v galérii, v parku alebo hocikde inde po dohode so žiakom. Nesedí sa teda nad knihami v triede so spolužiakmi a nedrtíte gramatiku. Prirodzeným spôsobom sa dostávate do kontaktu s cudzím jazykom, čo vás núti premýšľať a zároveň si nové slová asociujete s prostredím, v ktorom sa nachádzate. Viac o tomto koncepte nám prezradí zakladateľka jazykovej školy TALK2ME, Elena Mokrá.

TALK2ME je veľmi neobyčajná jazykovka. Ako vám napadlo vytvoriť takýto koncept?

Sama som sa naučila po anglicky spôsobom, akým vyučujeme, a preto som chcela vytvoriť koncept zaujímavých hodín s pestrým programom, na ktoré sa študenti tešia. Častokrát chodia študenti na hodiny z práce a keď sa stretneme na káve alebo sa prejdeme mestom, tak z hodiny neodchádzajú ešte viac unavení ako po práci, ale naopak, nabudení a pozitívne naladení. Medzi lektorom a študentom častokrát vzniká kamarátstvo, takže je to skutočne oddychovka a pritom sa ešte aj učíte.

2 3

Mali ste predchádzajúcu skúsenosť s klasickou výučbou cudzích jazykov. Prečo ste sa rozhodli zmeniť koncept?

Rovnako ako samotný koncept, aj nápad bol prirodzený. Dlhé roky som vyučovala rôznymi spôsobmi a zdalo sa mi, že progres študentov napriek ich intelektu nebol taký rýchly, ako by som si predstavovala. Uvedomila som si, že rovnako ako pri učení plávať či bicyklovať, dôležitejšia je prax ako teória. Koncept som začala testovať formou konverzačných, individuálnych hodín, bez kníh a vysvetľovania gramatiky. Aj napriek tomu, že som nevyučovala teóriu, pokrok bol neporovnateľne rýchlejší. Progres môjho experimentálneho študenta bola raketový a iným spôsobom som už ani učiť nechcela a preto vznikol nápad založiť TALK2ME.

Nechýba však študentom pri konverzácii predsa len gramatika? Dokážu sa naučiť správne skladať vety aj bez teórie?

Práveže pri konverzácii sa aj tú gramatiku naučia správne a ešte aj rýchlejšie ako cez poučky a vysvetľovania pravidiel. Práve tie často spomaľujú.

Je každá hodina iná? Ako dlho prebieha takýto kurz?

Všetky hodiny sú individuálne a prebiehajú v Bratislave. Intenzita a dĺžka kurzu je prispôsobená na mieru študentovi. Máme takých, ktorí majú lekcie 5x do týždňa, ale aj takých, ktorí stíhajú len jednu lekciu za týždeň. Záleží to na časových možnostiach samotných študentov, no my sme veľmi prispôsobiví. Pokojne si s vami dáme lekciu v pondelok ráno na káve, dvojhodinovku v stredu podvečer, ale pokojne aj v piatok na obed. Všetko sa teda odvíja od študenta, koľko času si môže na lekcie vyhradiť a ako rýchlo sa chce jazyk naučiť. Ale aj počas menej intenzívnych kurzov sme už postrehli pár zázrakov

1

Je takáto forma učenia sa jazyka efektívnejšia v porovnaní s klasickými hodinami v triede? Ako dlho trvá kým začne študent jazyk ovládať?

Túto otázku mi často dávajú začínajúci študenti, ale moja odpoveď asi neprekvapí. Je to totiž veľmi individuálne. Mali sme už študentov, ktorí sa z absolútneho začiatočníka dokázali vypracovať na úroveň A2 v priebehu dvoch mesiacov, čo je naozaj super progres. Iní sa zase musia najskôr naučiť sústrediť a zbaviť sa stresu z rozprávania. V tom momente nastane veľký zlom. Preto sa snažíme od začiatku študentov podporovať, aby stratili hanbu čím skôr. Už len to, že sa niekto odhodlá učiť nový jazyk je obdivuhodné, preto by sa skutočne nikto nemal trápiť tým, že jeho angličtina nie je dokonalá.

A čo domáce úlohy? Musia žiaci písať dlhé slohy alebo časovať slovesá?

Domáce úlohy nie sú u nás pravidlo, ale mali sme už aj takých, ktorí si ich na doma pýtali. To nás samozrejme vždy poteší a sme na to pripravení, no spravidla ju nezadávame. Keďže pri konverzácii sa učíte jazyk prirodzene a správne, gramatika sa na tom zvezie, čiže nie je vôbec potrebné študentov zaťažovať úlohami ako časovanie slovies či učenie poučiek. Na hodinách si však z času na čas vysvetlíme nejaké pravidlá, no snažíme sa to limitovať a čas maximálne využiť na konverzáciu.

 

-

Na TALK2ME je skvelé to, že hodiny robí zaujímavými pre kohokoľvek. Či už ste študent, ktorý chce popri štúdiu zdokonaľovať svoje jazykové schopnosti, alebo potrebujete rozvíjať svoj biznis slovník, či sa jednoducho chcete posúvať v rôznych oblastiach života. Vďaka individuálnemu prístupu sa každý dokáže naučiť nový jazyk prostredníctvom tém, ktoré ho zaujímajú. Ak je to pečenie, pokecáte o najnovších receptoch francúzskych pekárov, pokiaľ je to šport, preberiete výsledky posledných zápasov. A popri tom sa aj učíte! Hodiny v tejto jazykovke sú jednoducho zážitok a práve to je ten najkrajší darček, ktorý môžete venovať. Ak máte vo svojom okolí niekoho, o kom viete, že dlho premýšľa nad tým, že sa začne učiť po anglicky, postrčte ho trochu a venujte mu kurz!

Teraz máte navyše možnosť vyhrať mesačný kurz v jazykovej škole TALK2ME. Stačí sa zapojiť do našej súťaže. Podmienky nájdete na našej facebookovej stránke!

1224

Súvisiace články