Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 4. august 2020

Knihy podľa Džejny IX: Letné čítanie pre ženy

Najznámejšia slovenská knihomoľka radí, na čo sa zamerať počas letnej dovolenky. Mesto dievčat “Ale ako starneme, uvedomíme si smutnú pravdu - niektoré veci sa nedajú napraviť.

Knihy podľa Džejny IX: Letné čítanie pre ženy

Najznámejšia slovenská knihomoľka radí, na čo sa zamerať počas letnej dovolenky.

Mesto dievčat

“Ale ako starneme, uvedomíme si smutnú pravdu - niektoré veci sa nedajú napraviť. Niektoré chyby nezahojí ani čas, ani naše úpenlivé želanie. Podľa mojich skúseností je to najtvrdšia životná lekcia. V istom veku všetci chodíme po svete v telách vytvorených z tajomstiev, hanby, ľútosti a zo starých nezahojených rán. Srdcia nás bolia a bolesť ich znetvorí - ale akosi stále kráčame ďalej.” 

Ak by si mali ženy, ktoré čítajú ľahké ženské blbosti, niečo prečítať, tak nech je to Gilbertová. Stále hovorím, že ani oddychovky nemusia byť úplne tupé a prvoplánové, že aj v tejto sfére sa dajú nájsť knihy, ktoré majú viac. A to je prípad aj Mesta dievčat. Zo začiatku by som to prirovnala ku kabaretu, možno tou témou, prostredím, kde sa to odohráva a celkovo atmosférou, stále som si hovorila, že je to pekné, miestami aj vtipné, ale chýbalo mi niečo viac, hoci som nevedela úplne pomenovať, čo by to malo byť. To prišlo v druhej polovici knihy a v závere, kedy som mala pocit, že toto je už konečne tá Gilbertová ako si ju pamätám z Podstaty všetkých vecí. Téma ženského individualizmu, priateľstva, lásky, obety, búrania predsudkov, slobody vo vzťahoch aj celkovo v živote. Práve záver príbehu, kde už chýbala teatrálna šou zo začiatku, bol pre mňa najlepší a presvedčil ma o kvalite tejto knihy. Odporúčam! 

gilbert

Knihu nájdete tu: https://bit.ly/3iieYOD

Žena z horného poschodia

“Žijeme život plný tichého zúfalstva, my, ženy z horného poschodia, či už chováme mačisko alebo nejakého vystrájajúceho labradora, a ani živá duša si nepovšimne, že zúrime. Sme absolútne neviditeľné.”

Príbeh ženy, ktorá sa nechala uniesť svojou túžbou. Túžbou zmeniť svoj doterajší nudný život a skúsiť niečo iné. Čítala som to kedysi dávno v češtine, no v preklade Maríny Gálisovej je to tuším ešte lepšie.

zena

Knihu nájdete tu: https://bit.ly/3k9fakP

dzejna selfinka

Džejna už pár rokov pracuje v kníhkupectve Martinus, kde má na starosti a radosti eventy a sociálne siete. Miluje knihy, kávu a koláče, je veľkou fanynkou Harryho Pottera a za svoju knihu života vyhlasuje Malý život, ktorý si podľa nej musíte prečítať.

Viac knižných tipov knihomoľky Džejny nájdete tu: @_dzejny

 

1164

Súvisiace články