Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 27. máj 2020

Reading List: Najlepšie módne príbehy I.

Svet módy je pozorovateľov častokrát veľmi atraktívny, lákavý, ale aj tajomný aniekedy aj dekadentný. Či už milujete módne domy shistóriou alebo sa neviete nabažiť značiek, ktoré priniesli do módneho priemyslu svieži vánok inovácie, tieto knihy vám poodhalí zákulisie tohto sveta.

Reading List: Najlepšie módne príbehy I.

Svet módy je pozorovateľov častokrát veľmi atraktívny, lákavý, ale aj tajomný a niekedy aj dekadentný. Či už milujete módne domy s históriou alebo sa neviete nabažiť značiek, ktoré priniesli do módneho priemyslu svieži vánok inovácie, tieto knihy vám poodhalí zákulisie tohto sveta. V niektorých zistíte, že to nie je iba svet glamouru, lesku a nepredstaviteľného luxusu elít, ale aj svet driny, odhodlania, samoty či nebezpečenstva. Jednoducho ideálne príbehy, ktoré vám spríjemnia jarné večery na balkóne ale budú aj skvelým spoločníkom na letnej dovolenke, či už na chate v Tatrách, alebo na pláži v Karibiku.

@jordanrisa

The Beautiful Fall: Fashion, Genius, and Glorious Excess in 1970s Paris

70.roky v Paríži sa niesli v znamení rozkvetu nielen módneho priemyslu. Mesto sa naplnilo dovtedy nepredstaviteľnou ambíciou, ktorá navždy zmenila mnohé priateľstvá. Jedným z tých najsledovanejších v módnej sfére bolo priateľstvo Yves Sainta Laurenta a Karla Lagerfelda, ktorí rozdelili Paríž na dve polovice. Ich rivalita nemá obdoby, je dramatická, kreatívna a zaručene vás pobaví. Karl sa dokonca snažil znemožniť publikáciu tejto knihy až do takej miery, že sa s autorkou súdil.

1

Front Row Anna Wintour : The Cool Life and Hot Times of Vogue's Editor-in-Chief

Anna je presne tou osobnosťou, ktorú buď nenávidíte alebo milujete. Nech už ste na akejkoľvek strane, určite sa zhodneme, že jej vplyv v módnom priemysle je nespochybniteľný. Oproti vymyslenému príbehu Diabol nosí Pradu, táto kniha skutočne skúma Annin život, jej rozhodnutia, aktivity či spolupráce, ale aj detstvo či manželstvo. Dozviete sa teda, čo sa ukrýva pod tvrdým zovňajškom a slnečnými okuliarmi.

2

Gods and Kings: The Rise and Fall of Alexander McQueen and John Galliano

Známa módna reportérka Dana Thomas sa v tejto knihe zaoberá dvoma módnymi velikánmi- Alexandrom McQueenom a Johnom Gallianom. Obaja sú známi svojimi extravagantnými životmi a nejedným škandálom. Príbeh Alexandra McQueena má síce tragický koniec, no rovnako ako John Galliano, aj on sa postaral o úplný prerod módy v 80. a 90.rokoch, spoločne posunuli hranice módy a priniesli do nej dávku umenia.

3 

Grace: A Memoir

Modelka a kreatívna riaditeľka Grace Coddington sa stala obrovskou osobnosťou v módnom priemysle. Vďačiť za to mohla nielen svojmu zaujímavému zjavu, charakteristickej ohnivej hrive, ale aj jej inteligencii a šarmu. V tejto knihe nájdete množstvo príbehov z prvej ruky, ktoré vás rozosmejú, donútia vás zamyslieť sa nad rôznymi vecami a zároveň vás vezmú hlbšie do každodenného diania v módnom svete.

4

House of Versace: The Untold Story of Genius, Murder, and Survival

Keď sa povie Versace, mnohým z nás okamžite napadnú legendárne zelené šaty Jennifer Lopez, iným zase charakteristické remienkové detaily či dvojica súrodencov Donatella a Gianni, ktorí dokázali vytvoriť jeden z najpopulárnejších módnych domov súčasnosti. Kniha vás prevedie ich životmi od skromného detstva cez glamour párty plné celebrít, tragickú streľbu v Miami až po dnešok. Poodhaľte, ako značka Versace navždy zmenila pozíciu módy v našej kultúre.

5 

Foto: archív vydavateľstiev

880

Súvisiace články