Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 14. marec 2020

Čítanie do karantény

Ešte ubehlo len pár dní od začiatku prísnych opatrení v našich končinách, no mnohí z nás už teraz pociťujú negatívny dopad neschopnosti socializovať sa. Človek je jednoducho sociálna bytosť a obmedzený kontakt s ľuďmi nám neprospieva, avšak situácia si takúto obeť vyžaduje od každého z nás.

Čítanie do karantény

Ešte ubehlo len pár dní od začiatku prísnych opatrení v našich končinách, no mnohí z nás už teraz pociťujú negatívny dopad neschopnosti socializovať sa. Človek je jednoducho sociálna bytosť a obmedzený kontakt s ľuďmi nám neprospieva, avšak situácia si takúto obeť vyžaduje od každého z nás. Aby sme nepodľahli zlej nálade a negativite, čítame knihy. Tie nám poskytujú únik od situácie a pomáhajú nám prečkať dlhé dni strávené doma. Vybrali sme pre vás 4 romány od svetových autorov, ktoré vykresľujú pandémie v minulosti. A čo je najlepšie, vďaka internetu nemusíte kvôli knihe ani vyjsť z domu a pokojne si môžete objednať verziu pre Kindle alebo e-book!

Denník morového roku, Daniel Defoe

Morová epidémia, ktorá zachvátila Londýn v rokoch 1665 až 1666 je témou knihy Daniela Defoa. Opisuje v nej obyvateľov mesta, ich odvahu a hrdinstvo, ale aj des a paniku z každého nového dňa. Odkrýva ľudský charakter, ktorý sa v tomto komplikovanom období naplno ukázal. Hovorí o chamtivosti, sebectve, ale aj láske a súcite. Detailne opisuje, ako sa bežný život zo dňa menil, akú atmosféru bolo cítiť v konkrétnych uliciach, a čo sa odohrávalo v rôznych domácnostiach.

Dennik moroveho rokuDostupné na stiahnutie

 

Mor, Albert Camus

Príbeh sa odohráva v alžírskom meste Oran, v ktorom prepukla morová epidémia. Opisuje príbeh hlavného hrdinu lekára Rieuxa, ktorý si začne všímať symptómy tohto ochorenia. Kvôli tomu sa mesto odreže od sveta a jeho obyvatelia sa rozdelia na dve skupiny- jedni len čakajú, kedy na nich príde rad a druhí sa snažia bojovať ako sa len dá. Albert Camus zároveň vytvára analógie medzi morom a nacizmom, za čo si vyslúžil Nobelovu cenu. Dodnes je tento román považovaný za jedno z najlepších diel o hodnotách humanizmu.

51RStEQEvALDostupné na stiahnutie

Láska v čase cholery, Gabriel Garcia Marquez

Vlny pandémie cholery v rokoch 1910 až 1911 inšpirovala ďalšie významné dielo. Opisuje príbeh Florentina Ariza, ktorý čaká na svoju lásku Femine Diaz, aby jej mohol vyznať lásku. To sa však stane až po tom, ako zomrie jej manžel, o 52 rokov. Príbeh však opisuje ich život bez seba, plný krásy a všednosti, snov aj ilúzií, milencov kniha predstavuje z rôznych uhlov lásky. Keď sa Florenitno a Femine môžu dať konečne dokopy, vydajú sa na plavbu po rieke Magdalene, aby vplávali do raja.

choleraDostupné na stiahnutie 

Dekameron, Giovanni Boccaccio

Najhroznejšia pandémia v histórii ľudstva sa odohrala medzi rokmi 1345 až 1353, kedy prepukol mor, alebo čierna smrť. Na konte mala odhadom 75-200 miliónov obetí. Na toto obdobie sa sústreďuje klasika Dekameron od legendárneho Giovanniho Boccaccia. 3 ženy a 7 mužov z Florencie je v izolácii vo vidieckom sídle a dlhé dni si krátia rozprávaním príbehov. Niektoré sú poučné, iné humorné či tragické. Táto kniha je jednou z najoslavovanejších diel talianskej renesancie, ktorá zároveň historikom poskytla pohľad do situácie vo vtedajšej spoločnosti.

dekameronDostupné v PDF 

Foto: archív vydavateľstiev

1368

Súvisiace články