Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 21. január 2020

Knihy podľa Džejny: Vol. VII

Najznámejšia slovenská knihomoľka radí, na aké novinky sa zamerať a aká „novodobá klasika“, by vám nemala v knižnici chýbať. Agónia a extáza “Kreslil, modeloval a kresal ako človek, ktorého pustili z väzenia a zostala mu jediná radosť - môcť sa slobodne premietnuť do priestoru.

Knihy podľa Džejny: Vol. VII

Najznámejšia slovenská knihomoľka radí, na aké novinky sa zamerať a aká „novodobá klasika“, by vám nemala v knižnici chýbať.

Agónia a extáza

“Kreslil, modeloval a kresal ako človek, ktorého pustili z väzenia a zostala mu jediná radosť - môcť sa slobodne premietnuť do priestoru. Jeho lomom je čas, z neho vyťaží čistobiele kryštalické roky. Čo iné sa dá dolovať v skalnatých horách budúcnosti? Peniaze? Vyhýbali sa mu. Sláva? Sklamala ho. Práca samotná je odmenou; inej niet. Svoriť z bieleho mramoru nádherné postavy, aké dosiaľ na zemi nevideli, ba ani na nebesiach, vyjadriť nimi všeobecné pravdy - to je odmena, to je sláva umelca. Všetko ostatné je prelud, dym, ktorý sa rozplýva na obzore. “

Agónia a extáza, áno, tak sa volá táto kniha a také bolo pre mňa aj jej čítanie. Myslela som si, že tých 780 strán budem čítať snáď celý mesiac, no choroba mi pomohla a prečítala som to za 6 dní. Je to pre mňa rozporuplná záležitosť. Začala som ju čítať najmä kvôli tomu, že je to jedna z Ivanových naj kníh ever. No ja nie som vyštudovaná archeologička, ani sa tak nezaujímam o umenie a dejiny ako on, takže miestami to bolo pre mňa utrpenie. Mená, sochy, stavby, príliš veľa detailov - no strácala som sa. Na druhej strane chápem, že treba dať čitateľovi dobový kontext a obdivujem ako brutálne je tento Michelangelov príbeh napísaný, koľko to muselo stáť námahy a výskumu jeho života. On samotný mal nesmierne zaujímavý život a podľa tejto knihy bol úžasným umelcom a človekom. Vždy verný remeslu, zodpovedný, neuveriteľne pracovitý, človek, ktorý predbehol dobu, častokrát na úkor seba samého. Tvrdohlavý a nezlomný. Vedela by som o tom písať aj viac, ale prečítajte si. Ak sa vám teda chce. Ja napriek všetkým výhradám hovorím, že tých 780 strán nakoniec stálo zato. Len ich mohlo byť menej.

agonia a extazaKnihu nájdete tu

 

Neviditeľné besy srdca

“No hoci sme žili v prepychu, obom nám chýbala láska a jej nedostatok bol vypálený do nášho budúceho života ako tetovanie, ktoré si dá človek po prehýrenej noci neuvážene urobiť na zadok, a neodvratne nás viedol k samote a nešťastiu.”

Krásna, dojímavá, jemne vtipná a neskutočne úžasná kniha! Moje nadšenie z nej budem šíriť všade, kde sa dá. Príbeh homosexuála v katolíckom Írsku, takmer celý jeho život (od roku 1945 do 2015) opísaný v tejto hrubej knihe, ktorá sa fakt číta sama. John Boyne, ktorého sme doteraz poznali najmä ako autora kníh pre deti, si dal neľahkú úlohu, no zvládol ju výborne. Garantujem vám, že Cyrila si zamilujete.

boyneKnihu nájdete tu

dzejna selfinka

Džejna už pár rokov pracuje v kníhkupectve Martinus, kde má na starosti a radosti eventy a sociálne siete. Miluje knihy, kávu a koláče, je veľkou fanynkou Harryho Pottera a za svoju knihu života vyhlasuje Malý život, ktorý si podľa nej musíte prečítať.

Viac knižných tipov knihomoľky Džejny nájdete tu: @_dzejny

954

Súvisiace články