Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 4. november 2019

Knihy podľa Džejny: Vol. V

Najznámejšia slovenská knihomoľka radí, na aké novinky sa zamerať aaká „novodobá klasika“, by vám nemala vknižnici chýbať. Zostaň so mnou “Miloval som ju od prvej chvíle.

Knihy podľa Džejny: Vol. V

Najznámejšia slovenská knihomoľka radí, na aké novinky sa zamerať a aká „novodobá klasika“, by vám nemala v knižnici chýbať.

Zostaň so mnou 

“Miloval som ju od prvej chvíle. O tom niet pochýb. Ale sú veci, ktoré neprekoná ani láska. Predtým, ako som sa oženil, som veril, že láska zvládne všetko. Čoskoro som však zistil, že neunesie ťažobu štyroch rokov bezdetnosti. Ak je záťaž priveľká a tlačí pridlho, dokonca aj láska sa ohne, praskne, už-už sa rozbije a niekedy sa rozbije naozaj. Ale aj keď človeku leží pri nohách roztrieštená na márne kúsky, neznamená to, že to už nie je láska.”

Od tejto knihy som sa nevedela odtrhnúť, hĺtala som každú jednu stranu. Veľmi silný, smutný a dojímavý príbeh o tom, kam až môže zájsť túžba po dieťati. Zároveň je to zaujímavý pohľad do sveta nigérijských tradícií, kultúry a politickej situácie v minulých rokoch. Fakt perfektná kniha!

zostan so mnouKnihu nájdete tu

 

Nie si ako iné matky

“Ako sa vyrovnať so strachom a bolesťou, aby to človeka nezničilo? Ako sa dá žiť samému v cudzej krajine, medzi cudzími ľudmi, ktorých jazyk, zvyky a kultúru nepozná? Ako sa dá zvládnuť rozlúčku s rodičmi, s vedomím, že ich človek zanecháva v pekle a s veľkou pravdepodobnosťou ich už nikdy viac neuvidí? Ako sa dá pochopiť, čo za beštiálne inštinkty vypukli v tomto vysoko kultivovanom, civilizovanom nemeckom národe, ako sa s tým dá vyrovnať?”

Pri opise tento knihy ani neviem, kde začať. Krásne napísaný autobiografický román, v ktorom autorka opisuje život svojej židovskej matky a zároveň podáva svedectvo doby. Else, nekonvenčná žena a matka, ktorá žila od narodenia v Nemecku, nedokázala pochopiť, ako sa mohol v takej úžasnej, civilizovanej a vzdelanej krajine dostať k moci Hitler a až do posledného momentu neverila, čoho je schopný. A čoho sú schopní ľudia. Až kým nebolo pre ňu a jej deti neskoro... Nakoniec musela emigrovať do Bulharska a jej úžasný, zaujímavý život opísala v knihe jej dcéra Angelika, poskladala ho z listov, albumov a spomienok priateľov. Skvelá kniha.

matkyKnihu nájdete tu.

 

dzejna selfinka

Džejna už pár rokov pracuje v kníhkupectve Martinus, kde má na starosti a radosti eventy a sociálne siete. Miluje knihy, kávu a koláče, je veľkou fanynkou Harryho Pottera a za svoju knihu života vyhlasuje Malý život, ktorý si podľa nej musíte prečítať.

Viac knižných tipov knihomoľky Džejny nájdete tu: @_dzejny

1217

Súvisiace články