Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 12. apríl 2019

Najlepšie knihy pre milovníkov architektúry

Niekedy k šťastiu nepotrebujete nič viac ako dobrú knihu. Príbehy však tvorí aj dizajn, fotografie aarchitektúra, pričom ich prínos do umenia aj kultúry je ohromný.

Najlepšie knihy pre milovníkov architektúry

Niekedy k šťastiu nepotrebujete nič viac ako dobrú knihu. Príbehy však tvorí aj dizajn, fotografie a architektúra, pričom ich prínos do umenia aj kultúry je ohromný. Dokumentujú to tieto knihy, ktoré okrem vizuálneho stimulu ponúkajú čitateľom ich príbehy.

Snøhetta: Collective Intuition (Phaidon)

Prestížna architektonická spoločnosť z Nórska sa preslávila mnohými progresívnymi dizajnmi. V tejto knihe nájdete ich rozsiahle portfólio prác, ktoré vznikalo viac ako 30 rokov. Okrem toho je v knihe 24 esejí k 24 projektom a nechýbajú ani technické návrhy a ilustrácie.

2

Contours & Horizons: Reiulf Ramstad Architects (Hatje Cantz)


Jednoduchá architektúra, ktorá san a nič nehrá. Tak by sa dala opísať tvorba ďalšej nórskej spoločnosti Reiulf Ramstd Architects. Kniha prezentuje ich tvorbu v kontexte škandinávskej kultúry aj dizajnu.

3

4

AB Concept: A Cultural Journey through Light, Form, and Space (Assouline)

Spoločnosť známa svojimi exkluzívnymi interiérmi si podmanila svet. Ich tvorba má množstvo dimenzií, je zmyselná a podmanivá, pričom zakaždým vyrozpráva iný príbeh. V knihe nájdete ich najkrajšie projekty vrátane reštaurácie Mei Ume v Londýne, ako aj experimentálne dizajny. 


5

6

Drawing architecture (Phaidon)


Architektonické skice Michelangela, Franka Gehry, Tadao Ando či Zahy Hadid nájdete v tejto knihe medzi ďalšími 250 ilustráciami. Prostredníctvom týchto skíc prezentujú rôzne štádia dizajnovania ako aj postupy pri tvorbe. Každá kresba je unikátna a dopĺňa ju vysvetľujúci text.

7

8

Elemental (Phaidon)

Čilské architektonické štúdiu nemá ani 20 rokov, no aj napriek tomu si už vo svete vybudovalo meno, pričom zanechali svoju stopu najmä na architektúre 21.storočia. Kniha ponúka prierez ich práce počas rokov a dokumentuje aj vývoj estetiky. 



9

10

Michael Webb:Architects’ Houses (Thames & Hudson)

Publikácia, ktorá našla tie najkrajšie, najzaujímavejšie domovy svetových architektov. Hľadá v nich dizajnový rukopis, unikátny prístup a individualitu. V knihe je dokopy 30 domov so svojimi stvoriteľmi, ktorý vysvetľujú svoju inšpiráciu.


11

12

Spectrum by John Pawson (Phaidon)

Majster minimalizmus, John Pawson má cit pre farby. Takto pristupuje ku pigmentom, hĺbke a štruktúram či detailom, ktoré zároveň dokumentuje v knihe. Poskytuje svoj unikátny pohľad na monochromatizmus, ktorý vibruje energiou.

13

14

Foto: archív vydavateľstiev, architektonických firiem

2222

Súvisiace články