Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 24. december 2020

Najlepšie vianočné filmy

Bez ktorých filmových klasík si neviete predstaviť Vianoce? Sú to Tri oriešky pre Popelku, Vianočná koleda, Grinch či niečo úplne iné?

Najlepšie vianočné filmy

Bez ktorých filmových klasík si neviete predstaviť Vianoce? Sú to Tri oriešky pre Popelku, Vianočná koleda, Grinch či niečo úplne iné? Tieto filmy budú mať svoje miesto v našich obývačkách, patria k najpopulárnejším a najlepšie hodnoteným vianočným filmom, a čo je najlepšie, nemusíte sa spoliehať na televízny program. Väčšina z nich je dostupná na streamovacích platformách ako Netflix, HBO Go či Amazon.

Vianočná koleda

Nadčasový, ikonický príbeh Charlsa Dickensa vás dokonalo naladí na vianočné obdobie. Dej sa odohráva na Štedrý deň v pochmúrnom Londýne. Obchodník Scrooge je známy lakomec, ktorého zaujímajú len peniaze, no prízrak, ktorý sa mu zjaví mu ukáže, čo bude po jeho smrti. Dokáže zmeniť lakomca na dobrého človeka?

Elf

Buddy bol vychovaný vianočnými škriatkami na Severnom póle. Avšak jedného dňa sa rozhodne, že bude hľadať svojho biologického otca a vydá sa do New Yorku, kde sa dozvie, že jeho otec je na zozname „tých zlých“. Preto sa Buddy rozhodne, že svojmu otcovi pomôže vrátiť vianočného ducha a pohodu.

 

Život je krásny

Kultový vianočný film, ktorý opisuje ťažké životné obdobie podnikateľa. Zažíva nepríjemné chvíle a depresívne nálady, s ktorými mu pomôže anjel zoslaný z neba. Ten mu ukáže, aký by bol život a svet, keby nikdy neexistoval.

Grinch

Existuje niekoľko verzii legendárneho Grincha, no tá najznámejšia a najpopulárnejšia je animovaná rozprávka z roku 2018. Príbeh škriatka, ktorý nenávidí Vianoce je jednoducho legendárny. Keď sa Grinch dozvie, že v mestečku, v ktorom býva sa chystajú veľké vianočné oslavy, rozhodne sa tiet plány zmariť.

Polárny expres

Čarovná vianočná rozprávka, ktorá sa odohráva vo vlaku- v Polárnom esprese, ktorý vás vezme na výlet do zimnej krajiny. Na palube je podávaná horúca čokoláda, za oknami uteká meniaca sa scenéria a v každom vagóne sa odohráva iný príbeh.

Láska nebeská

Romantická klasika, ktorá neprestane baviť ani po 17 rokoch, kedy zažila premiéru. Opisuje príbehy niekoľkých ľudí, ktorých osudy sú vzájomne prepletené. Hovorí o láske, odvahe, zmenách aj o chaose a komplikáciách. Niektoré príbehy sú veselé, iné romantické a ďalšie zase smutné, jednoducho také, aký je sám život.

Tri oriešky pre Popelku

Pre Slovákov a Čechov neexistuje väčšia vianočná klasika ako Tři oříšky pro Popelku. Jednoducho sa mnohí z nás bez tejto rozprávky s čarovnou atmosférou nezaobídu. Dobrou správou však je, že túto kultovú klasiku si môžeme pozrieť, kedy chceme, pretože ju nájdeme aj na Netflixe. Nemusíme sa teda vôbec riadiť televíznym programom.

Zázrak v New Yorku

Niektoré klasiky nezosadí z trónu ani čas. Platí to aj o filme Zázrak na 34.ulici, ktorý opisuje príbeh Santa Clausa z jedného z obchodných domov v New Yorku, ktorý však tvrdí, že je skutočným Santa Clausom. Niektorí ľudia jeho čaru podľahnú, iní si myslia, že by mal byť zatvorený na psychiatrii. Ako to dopadne?

 

Ukradnuté Vianoce

Nikto nedokáže vytvoriť takú magickú a zároveň strašidelnú atmosféru ako Tim Burton. Jednou z jeho najznámejších klasík je aj rozprávka Ukradnuté Vianoce. Jack Skallington, sa rozhodne, že tento rok budú Vianoce podľa neho a preto sa rozhodne uniesť Santa Clausa. Na pomoc si pozve kamarátov zo záhrobia, s ktorými vyrobí darčeky pre všetky dobré deti.

 

Klaus

Relatívne nová rozprávka z roku 2019, ktorá si však vyslúžila nomináciu na Oscara a veľmi pozitívne hodnotenia kritikov. Poskytuje alternatívny pohľad na to, ako vznikla tradícia rozdávania vianočných darčekov Santa Clausom a zaručene bude baviť nielen deti, ale aj dospelých.

Foto: Adobe Stock

4703

Súvisiace články