Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 27. január 2020

Dokonalá premena: Renée Zellweger v koži Judy Garland

Na plátna slovenských kín prichádza držiteľka Oscara Renée Zellweger v úlohe jednej z najväčších hollywoodskych legiend všetkých čias – Judy Garlandovej. ,,Som jednou z miliónov ľudí naprieč generáciami, ktorá sa do nej zamilovala,“ hovorí Renée Zellweger o svojej postave vo filme Judy.

Dokonalá premena: Renée Zellweger v koži Judy Garland

Na plátna slovenských kín prichádza držiteľka Oscara Renée Zellweger v úlohe jednej z najväčších hollywoodskych legiend všetkých čias – Judy Garlandovej.

,,Som jednou z miliónov ľudí naprieč generáciami, ktorá sa do nej zamilovala,“ hovorí Renée Zellweger o svojej postave vo filme Judy. ,,Je milovaná a medzinárodne uznávaná ako asi najväčší javiskový a filmový umelec, ktorý kedy žil." Rok pred začiatkom nakrúcania začala Renée trénovať s hlasovým poradcom, potom strávila 4 mesiace nacvičovania s hudobným režisérom filmu Mattom Dunkleyom. ,,Na tomto filmovom projekte sa mi páčila tá jedinečná príležitosť vrátiť sa k týmto úžasným klasickým piesňam a môcť vytvoriť zaujímavé aranžmány,“ opisuje Dunkley. Napriek predchádzajúcim skúsenostiam so spevom v takých filmoch, ako je Chicago, bolo nacvičovanie spevu Judy Garlandovej pre Zellwegerovú obrovským krokom do neznáma. Zellweger spomína: ,,V aute som celý rok počúvala len Judy, jej hudbu, jej reč. Občas som mala pocit, že aj riadi. Prečítala som o nej veľa materiálov.“ Renée musela zvládnuť nielen spev, ale aj Judyin výrazný prízvuk, tón hlasu a jej pohyby počas divadelných predstavení. Hudobný režisér v tomto Renée bezvýhradne veril: ,,Je to herečka, ktorá vie spievať, skôr než speváčka, ktorá môže hrať. Takže som vedel, že z hereckej stránky bude fantastická. Trénovala s hlasovým koučom, aby získala zvuk Judyin hlas a jej výslovnosť. Pracovala s choreografom, aby si osvojila Judyin pohyb a gestá. Judy bola vo svojom pohybovom prejave často roztrasená a Renée to zachytila bravúrne.“ Režisér filmu Rupert Goold bol ohromený fyzickou transformáciou, ktorú Zellweger zvládla: ,,Jednou z mojich najobľúbenejších častí jej výkonu je to, ako drží ramená. Judy mala zakrivenie chrbtice, vďaka ktorému vyzerala oveľa staršie a krehkejšie, než v skutočnosti bola. Prvý deň som si pomyslel ´herec je niekto, kto hrá úlohu, nie ten, kto si len oblečie kostým.´

Judy 00023

Judy 00333

Autentickosť kostýmov

Ďalším dôležitým aspektom pri premene Renée na Judy bola autentickosť kostýmov. Všetky kostýmy ovplyvnené tým, čo Garland v rôznych životných etapách nosila. ,,Pracovali sme spolu na Denníku Bridget Jonesovej a odvtedy sme v kontakte. Je neuveriteľná herečka. Keď som ju po prvý raz počula spievať pri kamerovom teste, skoro som sa rozplakala,“ opisuje kostymérka filmu Jany Temime. Kostýmy pre scény Judy/Renée na pódiu a v bežnom živote boli odlišné. ,,Pre kostýmy na pódiové scény sme sa inšpirovali tým, čo Judy nosila: lesklé, zlaté, drahé. Judy v reálnom živote nosila kostýmy vytvorené z kúskov, ktoré nosila vo svojich filmoch. Renée tak má kabelku Chanel a šatku Hermès, ktorú nám požičala moja mama. Aj v normálnom živote Garland vyzerala tak, aby bola pripravená na paparazzov. Ale keď je v hoteli sama, celá jej maska padá,“dopĺňa Temime.

Judy 02390

Judy 06134

Neuveriteľná fyzická premena

Na dosiahnutie najdôveryhodnejšieho efektu nosila Renée farebné kontaktné šošovky, drobné protézy a parochňu. Tréningom držania tela strávila veľa hodín. Sledovala nahrávky Judyiných predstavení, aby sa priblížila jej gestikulácii a vyjadrovaniu. Pre Rosalyn Wilderovú, ktorá Judy Garlandovú poznala a stala sa konzultantkou filmu, bola herečkina premena neuveriteľná: ,,Renée Zellweger má jedinečnú schopnosť premeniť sa v kohokoľvek. Keď som ju videla nalíčenú, v kostýmoch, bola som úplne ohromená. Nikdy v živote by som neverila, že je možné takto sa pre úlohu premeniť.“ A herečka Jessie Buckley ju dopĺňa: ,,Keď Renée sledujete na pódiu, je až strašidelné, ako veľmi sa stáva Judy. Sú chvíle, kedy Renée už nevyzerá ako Renée. Vyzerá ako Judy. Jej fyzickosť, jej hlas, jej humor a strach – to všetko má v očiach, rovnako ako Judy.“ Renée Zellweger sa svojím strhujúcim hereckým výkonom do Judy Garlandovej doslova prevtelila. V životopisnej romantickej dráme jej bravúrne sekundujú Rufus Sewell (Iluzionista), Michael Gambon (sága Harry Potter) či Finn Wittrock (La La Land).

Judy 08027

Judy 09330

Obsah filmu

Judy Garland je fenomenálna speváčka a úspešná herečka, ktorá sa už od útleho veku stáva miláčikom celej Ameriky. Jej kariéra bola doslova splneným snom. Ale všetko má svoju cenu. Jej život sprevádza pocit osamelosti, jej démonom je alkohol a závislosť od liekov. V zime v roku 1968 prichádza Judy do Londýna, aby vystúpila na turné beznádejne vypredaných koncertov. Peniaze jej dochádzajú a manželstvo je v troskách. Od začiatku jej celosvetového úspechu v muzikáli Čarodejník z krajiny Oz uplynulo už 30 rokov... Neodolateľným zmyslom pre humor a srdečnosťou okúzľuje všetkých vôkol seba, či sú to muzikanti, fanúšikovia, alebo priatelia. Jej sny o romantickej láske sa stávajú skutočnosťou, keď stretáva Mickeyho Deansa. Ale pod maskou šťastnej hviezdy sa skrýva krehká žena. Potom, čo v žiari reflektorov strávila uplynulých 40 rokov, je vyčerpaná. Vracajú sa jej spomienky na stratené detstvo a zo všetkého najviac túži byť doma so svojimi deťmi. Nájde v sebe silu pokračovať?

Romantickú drámu JUDY uvedie do slovenských kín filmová a distribučná spoločnosť Magic Box Slovakia 13. 2. 2020.

JUDY B1 noLOGOS PRINT


foto: Magic Box Slovakia

1735

Súvisiace články