Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Kultúra / 20. december 2019

Filmové tipy redakcie: Vianoce

Ako deti sme sa nevedeli dočkať tých magických darčekov, ktoré sme si snapätím rozbaľovali pod stromčekom, no teraz vdospelosti sa tešíme na tú autentickú atmosféru rodinnej pohody apokoja. Ktej neodmysliteľne patrí tradičné vianočné jedlo, sladkosti asamozrejme filmy arozprávky, ktoré nás prenesú naspäť do detstva.

Filmové tipy redakcie: Vianoce

Ako deti sme sa nevedeli dočkať tých magických darčekov, ktoré sme si s napätím rozbaľovali pod stromčekom, no teraz v dospelosti sa tešíme na tú autentickú atmosféru rodinnej pohody a pokoja. K tej neodmysliteľne patrí tradičné vianočné jedlo, sladkosti a samozrejme filmy a rozprávky, ktoré nás prenesú naspäť do detstva. Tieto sú naše najobľúbenejšie.

Janka

Denník Bridget Jonesovej

Bez tohto filmu nie sú Vianoce. Vlastne bez týchto filmov, lebo Bridget je úžasná v jednotke aj dvojke (čo teda o trojke povedať žiaľ nemôžem- to už nebola tá stará dobrá Bridget). Táto neustále strápňujúca sa žena s nehynúcim optimizmom v sebe, ktorý v pravidelných intervaloch strieda rozkošné zúfalstvo, ma dostane vždy. Lebo každá z nás má v sebe kúsok Bridge a je dobré si to priznať a dokázať sa na sebe zasmiať. No a potom tu sú ako bonus ešte Colin Firth, Hugh Grant.

 

Tři oříšky pro Popelku

Otrepané, neoriginálne ale bez tejto klasiky nemôžem mať Štedrý večer. Filmovú rozprávku režiséra Václava Vorlíčka z roku 1973 podľa námetu rozprávky spisovateľky Boženy Němcovej milujem. Zbožňujem tú krehkú rebelku v podaní Libušky Šafránkovej, ktorá sa diametrálne odlišuje od všetkých tých ublížených Popolušiek v modrých róbach z iných verzií Popolušky. No a potom milujem ešte divoký tanec odviazanej Helenky Růžičkovej s princom!


Ladies in Black

Nie je to ešte moja klasika, keďže ide o relatívne nový film z roku 2018, no je to moja srdcovka pre jeho nesmiernu láskavosť. Citujem z csfd.cz: "V lete roku 1959, kedy na pozadí európskej migrácie a silnejúci ženskej emancipácie prechádza Austrálie neodvratnými zmenami, nastúpi nesmelá školáčka Lisa na brigádu do prestížneho obchodného domu v Sydney. Tu sa stretne s "dámami v čiernom", ktoré jej navždy zmenia život..." Podľa popisu príbeh pomerne jednoduchý, no je výnimočný niečím iným. Spracovaním a atmosférou, ktoré hladí dušu a upokojuje. Konečne film, kedy nemajú jeho tvorcovia pokusy nečakane vás vytrhnúť zo selankovej atmosféry, do ktorej vás sami dostali, nejakou drámou alebo nešťastím. Napriek romantike však nemáte pocit, že vás niekto chce uraziť niečím prízemným a gýčovým. A na záver filmu sa usmievate....

 

Alex

Láska nebeská

Vždy som mala rada filmy, v ktorých sa prelína niekoľko príbehov. Láska nebeská sa nielenže odohráva v mojom obľúbenom Londýne, je plná skvelých hercov a krásnych príbehov. Niektoré sú vtipné, iné trochu smutné, no o to viac je to celé autentické. Už teraz sa teším na to, ako sa budem rozčuľovať nad Alanom Rickmanom a jeho pokusom o neveru. Láska nebeská je jednoducho pre mňa must-watch!

Sám doma

Pre niekoho to je Popelka, pre mňa je to Sám doma- prvá a druhá časť. Nič ma nedokáže naladiť na vianočnú strunu viac ako tieto filmy. Videla som ich nespočetne veľakrát, no Kevin je jednoducho neodmysliteľnou súčasťou mojich Vianoc. Výzdoba v Chicagu, kopec snehu a odvážny malý Kevin, ktorého rodina zabudla doma a následne New York počas Vianoc a dávka situačného humoru, to je ideálna predstava pohodičky.

Pelíšky

K mojim Vianociam patria aj Pelíšky. Nie som síce fanúšikom česko-slovenskej filmovej tvorby, ale toto je kultový film, na ktorom sa vždy zasmejem. Dobu socializmus som síce nezažila, no vďaka vtipnému vyrozprávaniu niekoľkých príbehov (opäť moja obľúbená mozaika) sa dokážem vcítiť do situácie.

1086

Súvisiace články