Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 19. marec 2021

IKEA predstavuje kolaboráciu s umelcami

Prepojenie módy a umenia nás nikdy neomrzí, najmä v prípade, že ide o kreatívne zhmotnenie zaujímavých myšlienok a prístupov. Presne taká je aj kolaborácia značky IKEA, ktorá do dizajnového procesu prizvala piatich umelcov, ktorí s ňou navrhli unikátne dizajny.

IKEA predstavuje kolaboráciu s umelcami

Prepojenie módy a umenia nás nikdy neomrzí, najmä v prípade, že ide o kreatívne zhmotnenie zaujímavých myšlienok a prístupov. Presne taká je aj kolaborácia značky IKEA, ktorá do dizajnového procesu prizvala piatich umelcov, ktorí s ňou navrhli unikátne dizajny.

Kolekcia IKEA Art Event sa snaží nájsť harmóniu medzi umením a fuknciou a obsahuje 10 kúskov v limitovanom množstve, na ktorých sa podielali mená ako Daniel Arsham, Stefan Marx či Sabine Marcelis.

580822

Nejde o prvú kolaboráciu IKEI s umelcami, prepájanie týchto odvetví začalo už v roku 2015 a odvtedy značka predstavila množstvo zaujímavých dizajnov, ktoré stierajú hranice medzi úžitkovým dizajnom a umením. Cieľom týchto kolaborácií je sprístupniť umenie pre ľudí a priniesť ho do našich každodenných životov.

580809  580824 

Ide o šiestu edíciu IKEA Art Event kolekcie, do ktorej si značka prizvala zaujímavé mená z umenia, pričom každé z nich má svoj jedinečný rukopis, ktorý dodali aj produktom z tejto spolupráce. “Vybrali sme si umelcov z rôznych kútov sveta, aby sme poukázali na diverzitu prepojenia umenia a dizajnu,” povedal kreatívny líder IKEA Art Event, Henrik Most. “Chceme ukázať, že byť umelcom alebo dizajnérom neznamená, že sa musíte venovať iba jednému smeru, ale môžete objavovať rôzne sféry a odvetvia,” dodáva.

580806

V tejto kolekcii nájdete 10 kúskov, ktoré posúvajú hranice vnímania interiérového dizajnu a nábytku, pričom vzdávajú poctu hravosti a každodennej kreativite. Každý kúsok má samozrejme praktické využitie a zároveň plní funkciu umeleckého objektu. IKEA týmto projektom tiež poukazuje na to, že staré vnímanie umenia ako luxusu a dizajnu ako súčasť masovej kultúry, už dnes nie je relevantné. Aby sme si všetci naplno vychutnali posúvanie hraníc v tomto smere, IKEA pripravila unikátne AR efekty, ktoré sú dostupné prostredníctvom Instagramu.

580823  580812 

Sabine Marcelis

Dizajnérka z Nového Zélandu je známa tým, že využíva nezvyčajné vlastnosti rôznych materiálov, pracuje napríklad so sklom a jeho efektom v rôznom svetle.

Daniel Arsham

Američan kombinuje architektúru s umením, častokrát spolupracuje s rôznymi umelcami v móde, interiérovom dizajne či práve v architektúre.

Humans since 1982

Švédske duo dizajnérov Bastian Bischoff a Per Emanuelsson mieša umenie s každodennými objektami pričom sa sústreďuje aj na otázku technológií a ich kontrast s prírodou.

Stefan Marx

Tvorba nemeckého umelca je založená na všednosti každého dňa zachytenej unikátnym spôsobom. Svoju inšpiráciu hľadá v rôznych subkultúrach a na tvorbu využíva mnoho médií.

Gelchop

Na umenie dekonštrukcie sa sústreďuje umelecká skupina Gelchop. Objekty doslova vyzlieka z pôvodnej formy a následne im pridáva funčkný element netradičným spôsobom.

Kolekcia IKEA Art Event bude dostupná v predaji po celom svete od apríla.

Foto: IKEA

898

Súvisiace články