Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 4. január 2021

Elitné značky batožiny, ktoré celebrity milujú

Cestovanie bola odjakživa luxusom. Vminulosti bolo preto doménou aristokracie asvetovej elity, ktorá sa aj vtomto smere dopriala vždy to najlepšie.

Elitné značky batožiny, ktoré celebrity milujú

Cestovanie bola odjakživa luxusom. V minulosti bolo preto doménou aristokracie a svetovej elity, ktorá sa aj v tomto smere dopriala vždy to najlepšie. Už v 19. storočí preto vznikali značky, ktoré sa sústreďovali na výrobu cestovných boxov či kožených doplnkov určených na prepravu kočmi či na koňoch, ktoré poskytovali úložný priestor pri cestovaní a presunoch. Mnohé z nich prežili dodnes a patria k najobľúbenejším značkám batožiny svetových celebrít.

Rimowa

Značka, ktorá je prvou voľbou mnohých svetových celebrít. Verejnosť si získala svojim ikonickým štruktúrovaným kufrom s ľahučkého hliníka, ktorý je odolný aj praktický na cesty. Založená bola v roku 1898 Paulom Morszeckom v Kolíne, no preslávila sa až v roku 1920, kedy sa jej dizajny „preodeli“ do moderného hliníka. Za zrodom však stojí veľké nešťastie- požiar, ktorý postihol fabriku a zničil všetky materiály, ktoré v nej boli okrem hliníka. Inovácia, dizajn a odolnosť sa stali jej poznávacími znakmi, pod ktorými značku poznáme dodnes.

@rimowa

Globe Trotter

Synonymum luxusného britského dizajnu, to je značka Globe Trotter, ktorá aj napriek obrovskej popularite medzi svetovou elitou ostáva relatívne neznáma. Vznikla už v roku 1897 v Nemecku, no od 30.rokov je jej sídlom Anglicko. Dodnes sa jej produkty vyrábajú tradičným postupom v rukách zručných remeselníkov a na výrobu využíva patentovaný systém vulkanizácie papierových vrstiev, ktoré sú odolnejšie ako koža. Vyrábať teda začala už vo viktoriánskej ére, ktorá výrazne ovplyvnila štýl tejto značky zachovaný dodnes. Veľký dôraz značka kladie na svoje dedičstvo a históriu, čo sa odráža na nadčasovom dizajne jednotlivých kúskov. Batožinu tejto značky vlastní aj britská kráľovská rodina.

globe trotter1897@globe_trotter1897

Louis Vuitton

Louis Vuitton je jednou z najznámejších a najpopulárnejších luxusných značiek, no veľa ľudí nevie, že začínala ako značka batožiny. Založená bola už v roku 1871, odkedy je známa svojou remeselnou výrobou a typickým monogramom, ktorý ju preslávil. Louis Vuitton, zakladateľ značky, sa stal učňom Monsieur Maréchal, u ktorého sa stal jedným z najvýznamnejších remeselníkov v odbore výrobe boxov na cestovanie. Po 17 rokoch práce v jeho ateliéri si otvoril svoj vlastný. V roku 1886 značka doplnila svoje kufre (boxy) o ikonické zámky, ktoré sa stali jedným z poznávacích znamení značky. Dnes v ponuke značky nájdete moderné variácie najrôznejšej batožiny, ale aj kúsky s výraznou inšpiráciou v histórii a dedičstve značky.

louisvuitton@louisvuitton

Montblanc

Nemecká značka vyrábajúca luxusné doplnky je dnes známa najmä svojimi ikonickými perami. V jej portfóliu by sme však našli toho omnoho viac, od batožiny až po šperky a hodinky. Založená bola v roku 1906 nemeckým inžinierom Augustom Ebersteinom a ich prvým produktom bolo práve pero, model Rouge et Noir a následne model Montblanc, po ktorom bola pomenovaná značka. Pracuje s materiálmi najvyššej kvality vrátane kože, ktorá je hlavným komponentom pri výrobe batožiny.

montblanc@montblanc

Mark Cross

Americkú značku Mark Cross založil Henry Cross v roku 1845 a pomenoval ju po svojom jedinom synovi. Založená bola za účelom vytvárať kožené a jazdecké produkty najvyššej kvality. V 30.rokoch sa značka začala sústreďovať na výrobu voľnočasových produktov vrátane batožiny pre moderných cestovateľov. V roku 1990 však značka ukončila svoje pôsobenie, ktoré bolo obnovené až v roku 2011. Dnes však vyrába všetky svoje kúsky v rovnakej talianskej fabrike, ako to bolo v minulosti, nasleduje dedičstvo a históriu značky, pričom ich dopĺňa modernými a nadčasovými elementami.

markcross@markcross 

Goyard

V roku 1853 bola založená značka Goyard, ktorá si dodnes zachováva svoju tajomnosť a výnimočnosť najmä svojim prístupom. Vo svojich začiatkoch sa špecializovala na výrobu cestovných boxov a známa bola pod názvom Martin. Jej história však siaha až do roku 1700, kedy bod názvom House of Martin pôsobila na francúzskom aristokratickom dvore. Nemá vlastný e-shop a nikdy neiinzeruje v médiách. Jej produkty sú dostupné výhradne v kamenných butikoch. Každý produkt sa vyrába ručne a s dôrazom na najvyššie estetické a kvalitatívne nároky. Batožinu tejto značky vlastnil napríklad Pablo Picasso či Coco Chanel a dnes napríklad francúzska herečka Marion Cotillard. Vyrába modely, ktoré nepodliehajú trendom, ale práve naopak, vyzdvihujú svoju históriu, no pritom sú nestarnúce.

goyardofficial@goyardofficial

Foto: archív značiek, Instagram

1034

Súvisiace články